fbpxΑυξήθηκε 140% το εμπορικό έλλειμμα με τη Ρωσία | Economistas.gr
Skip to main content

Αυξήθηκε 140% το εμπορικό έλλειμμα με τη Ρωσία

Αυξήθηκε 140% το εμπορικό έλλειμμα με τη Ρωσία
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Από τη μια, οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία περιορίστηκαν στο ελάχιστο μετά το μπαράζ των οικονομικών κυρώσεων της Ευρώπης. Από την άλλη, όμως, οι αναγκαίες εισαγωγές ορυκτών καυσίμων επιβαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο και αδειάζουν τα κρατικά ταμεία.  

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως τα επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, είναι λίαν αποκαλυπτικά, αφού συν τοις άλλοις δείχνουν ότι ενώ π.χ. οι ποσότητες φυσικού αερίου που έφτασαν στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν λιγότερες από πέρσι, η αξία τους ήταν σχεδόν 4 φορές πάνω, καθώς από τα σχεδόν 247 ευρώ τον τόνο, “πέταξαν” στα 1.164 ευρώ τον τόνο!  

pinakas.jpg

Συνολικά, ο όγκος εμπορίου Ελλάδας-Ρωσίας το Α’ τρίμηνο ανήλθε σε €1,73 δις έναντι €774,16 εκ. το Α’ τρίμηνο 2021 (+123,46%). Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν το Α΄ τρίμηνο 2022 σε €34,23 εκ. έναντι €40,64 εκ. το Α’ τρίμηνο 2021, σημειώνοντας πτώση κατά 15,77%. Αντιθέτως, οι εισαγωγές μας από την Ρωσία ανήλθαν το Α΄ τρίμηνο 2022 σε €1,69 δις έναντι €733,53 εκ. το Α’ τρίμηνο 2021 (+130,55%). Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε για το Α΄ τρίμηνο 2022 σε -€1,66 δις έναντι -€692,88 εκ. δις για το Α΄ τρίμηνο 2021, καταγράφοντας διεύρυνση του ελλείμματος  κατά 139,57%! 

Οι κύριες εισαγωγές μας από τη Ρωσία αφορούσαν ορυκτέλαια κατεργασμένα (41,5%), φυσικό αέριο (35,3%), ακατέργαστα ορυκτέλαια (10,2%), αργίλιο σε ακατέργαστη μορφή (5,3%), σύρματα χαλκού (2,4%), χαλκό καθαρισμένο και κράματα (1,0%), σιτάρι-σμιγάδι (0,7%), καλαμπόκι (0,5%), λιθάνθρακες (0,3%). Το εντυπωσιακό στοιχείο προκύπτει από τις μεταβολές της αξίας αυτών των εισαγωγών:  

  • ορυκτέλαια κατεργασμένα (+147,2%) 
  • φυσικό αέριο (+311,7%) 
  • ορυκτέλαια ακατέργαστα (+8,8%) 
  • αργίλιο σε ακατέργαστη μορφή (+87,5%). 

Το Γραφείο ΟΕΥ επισημαίνει ότι το Μάρτιο, δηλαδή ουσιαστικά τον πρώτο μήνα με εμφανείς συνέπειες της ουκρανικής κρίσης, οι εξαγωγές μας προς την Ρωσία παρουσίασαν πτώση 66,1%, λόγω της μείωσης στην αγορά κυρίως καταναλωτικών προϊόντων υπό συνθήκες αβεβαιότητας στις τραπεζικές συναλλαγές και έντονων προβλημάτων στις μεταφορές. Αντίθετα, οι εισαγωγές μας από τη Ρωσία ανήλθαν σε €532,84 εκ. έναντι €315,10 εκ. τον Μάρτιο 2021, καταγράφοντας άνοδο 69,1%, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αγορά ενεργειακών προϊόντων. 

Στον επίσημο κατάλογο των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία έχει, πλέον, συμπεριληφθεί η σταδιακή απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στα κράτη μέλη της Ε.Ε. με στόχο την απεξάρτηση από το πετρέλαιο ρωσικής προέλευσης, με μεταβατικές περιόδους εφαρμογής 6 μηνών για το αργό πετρέλαιο και 8 μηνών για τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου. Εξαιρείται προσωρινά από τη γενική απαγόρευση η μεταφορά αργού πετρελαίου ή προϊόντων πετρελαίου που προέρχονται από τρίτες χώρες, έστω και αν έχουν φορτωθεί ή διέρχονται από τη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση ότι η προέλευση και η ιδιοκτησία αυτών δεν εντοπίζεται σε ρωσικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα.    

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου στη «ζυγαριά»
Το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου στη «ζυγαριά»
Μπορεί η αξιοπιστία και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δοκιμάστηκε και να “τσαλακώθηκε”, αλλά το φιάσκο αποφεύχθηκε στο παρά 1’, με τη συμφωνία- γέφυρα για απαγορευτικό στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.  
Το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου στη «ζυγαριά»
Η Ρωσία θέλει να ξεπεράσει τις κυρώσεις μέσω Κίνας
Η Ρωσία θέλει να ξεπεράσει τις κυρώσεις μέσω Κίνας
Αν μείνει κανείς στα ομολογουμένως εντυπωσιακά στοιχεία των υπερεισπράξεων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα σχηματίσει την άποψη ότι η Ρωσία περνάει αλώβητη από τις Συμπληγάδες των κυρώσεων της Δύσης. Δεν είναι, όμως, ακριβώς έτσι τα πράγματα.
Η Ρωσία θέλει να ξεπεράσει τις κυρώσεις μέσω Κίνας
Υποχωρεί η τιμή της βενζίνης
Υποχωρεί η τιμή της βενζίνης
Οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό μοιάζουν με σκωτσέζικο ντους. Από τη μια, επιβεβαιώνουν την ομολογουμένως καθυστερημένη εκτίμηση (και) των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι οι υψηλές τιμές θα επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους πολίτες για πολλούς μήνες ακόμα. Από την άλλη, επιτρέπουν έστω μια μικρή ανάσα, σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων, οι οποίες αν και παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από πέρσι αλλά κι από τα προ πολέμου επίπεδα, δείχνουν τα πρώτα σημάδια υποχώρησης.  
Υποχωρεί η τιμή της βενζίνης