Γιατί η Ελλάδα ατενίζει με ηρεμία την καταιγίδα στα ομόλογα;

Αγορά ομολόγων/ Φωτογραφία shutterstock

Ως διόρθωση χαρακτηρίζεται η σχετική ηρεμία στις αγορές ομολόγων εν μέσω θέρους. Από το Σεπτέμβριο και τουλάχιστον ως το Νοέμβριο αναμένεται ότι θα ξεσπάσει «καταιγίδα».

Κυρίως οι χώρες του Νότου, που έχουν καλύψει μόλις το 40-50% των φετινών τους δανειακών προγραμμάτων, καθώς στράφηκαν σε πολύ μικρές εκδόσεις μόλις ξέσπασε η αναταραχή στις αγορές, θα υποχρεωθούν να βγουν με εκδόσεις- μαμούθ μόλις έρθει το Φθινόπωρο, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς ότι σε αυτό το μικρό χρονικό παράθυρο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου θα βγουν στις αγορές και η ΕτΕπ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ESM, αντιλαμβάνεται τι πρόκειται να γίνει.

Ενδεικτικά, η Ιταλία, που έχει μπει σε νέα φάση πολιτικής αναταραχής και έχει τραβήξει δικαίως τα φώτα των αγορών, θα πρέπει να “τραβήξει” περί τα 200 δισ ευρώ μέσα σε αυτό το 3μηνο- 4μηνο! Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι γείτονες είδαν το 10ετές τους στις αρχές Ιουνίου να αγγίζει το 4,3%, ενώ το spread με το γερμανικό 10ετές έφτασε στις 215 μονάδες βάσης, ως μια ακόμα ένδειξη της ανησυχίας των αγορών για το ρίσκο του ιταλικού Χρέους.

Η Ελλάδα, που συν τοις άλλοις δεν έχει ακόμα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, ανησυχεί; Μάλλον όχι. Το μεγάλο “όπλο” της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή είναι το τεράστιο ταμειακό απόθεμα των 39,5 δισ ευρώ, το οποίο διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα, παρά τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, λόγω της ορθολογικής δημοσιονομικής διαχείρισης αλλά και των επιδόσεων της οικονομίας, που ανατροφοδοτούν τα κρατικά ταμεία.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα δεν υποχρεούται να χτυπήσει την πόρτα των αγορών με το μαχαίρι στο λαιμό, όπως η Ιταλία, πόσο μάλλον όταν οι φετινές δανειακές της ανάγκες αναθεωρήθηκαν στα 10 δισ από τα 12 δισ ευρώ, καθώς αφενός δεν κρίνεται σκόπιμη στην παρούσα φάση η μείωση των εντόκων γραμματίων κατά 1 δισ ευρώ αφετέρου αναμένεται 1 δισ ευρώ από το πρόγραμμα SURE. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στις αγορές, πιθανότατα θα μείνει στο συρτάρι για φέτος ο προγραμματισμός έκδοσης “πράσινου” ομολόγου, έτσι ώστε να μην “καεί” μια έκδοση που έχει άλλη στόχευση.

Όσον αφορά στο 2023, οι δανειακές της ανάγκες θα παραμείνουν στα επίπεδα των 10 δισ ευρώ. Μετά την απόφαση, μάλιστα, της ΕΚΤ να εφαρμόσει το σχέδιο επανεπένδυσης σε κρατικά ομόλογα με “ευελιξία”, εκτιμάται ότι η Φρανκφούρτη μπορεί να αγοράσει ως το 2024 ελληνικά “χαρτιά” 15- 20 δισ ευρώ αντί 6,5 δισ ευρώ, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ