fbpx«Γκάζι» για αποκρατικοποιήσεις το 2023 | Economistas.gr
Skip to main content

«Γκάζι» για αποκρατικοποιήσεις το 2023

«Γκάζι» για αποκρατικοποιήσεις το 2023
SOOC/ George Vitsaras

Περισσότερη κινητικότητα και υπερτριπλάσια έσοδα, περιμένει το οικονομικό επιτελείο από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, μετά από μια δύσκολη τριετία, όπου κατ’ αρχάς ο κορωνοϊός και στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση, επέβαλαν τους δικούς τους κανόνες.  

Η φετινή χρονιά υπολογίζεται ότι θα κλείσει με έσοδα περίπου 595 εκατ. Ευρώ και δεδομένων των συνθηκών, μάλλον υπάρχει ικανοποίηση. Μέσα στο 2022: 

  • εισπράχθηκαν 516 εκατ. ευρώ, ως εξόφληση του τιμήματος των 516 εκατ. ευρώ για την πώληση του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. 

  • ανακηρύχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, EGIS), ο οποίος προσέφερε τίμημα ύψους 1,496 δισεκατ. ευρώ για την παραχώρηση της λειτουργίας και συντήρησης της Εγνατίας Οδού 

  • ανακηρύχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών στην Κρήτη, έναντι τιμήματος 42,2 εκατ. ευρώ. Η μεταβίβαση κυριότητας αναμένεται εντός του έτους 

  • ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας έναντι συνολικού τιμήματος 84,2 εκατ. Ευρώ 

  • ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός e-Auction IX όπου αναδείχθηκαν πλειοδότες για πέντε ακίνητα  

  • ανακηρύχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής για το ακίνητο του πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, έναντι τιμήματος 2,5 εκατ. ευρώ. 

Από την ανάλυση, προκύπτει σαφώς αφενός ότι το “φιλέτο” της ΔΕΠΑ Υποδομών ήταν αυτό που γέμισε τα “σεντούκια” του ΤΑΙΠΕΔ αφετέρου ότι το λύσιμο του Γόρδιου Δεσμού της Εγνατίας θα φέρει εντός του 2023 την πιο γενναία “ανάσα”.  

pinakas-53.jpg

Για το 2023 ο πήχης ανεβαίνει πολύ ψηλότερα. Όπως αποκαλύπτει το σχέδιο του Προϋπολογισμού, τα συνολικά έσοδα για το έτος 2023, τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ ανέρχονται σε 1,994 δισεκατ. Ευρώ: 

  • Προσδοκώμενα έσοδα από διαγωνισμούς, για τους οποίους έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, με αναμενόμενη πρώτη εκταμίευση το 2023: 1,589 δισ ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να προκύπτει από την Εγνατία 

  • Έσοδα από καταβολές δόσεων, ολοκληρωμένων συναλλαγών προηγούμενων ετών: 98 εκ. Ευρώ  

  • Εκτιμώμενα έσοδα από διαγωνισμούς έργων, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2022: 306,1 εκ. Ευρώ  

pinakas-55.jpg

Από την ανάλυση των χρονοδιαγραμμάτων του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνεται, πάντως, το ότι δύο σημαντικά projects, που “πάγωσαν” για ειδικούς λόγους, θα επαναξιολογηθούν με βάση τα νεώτερα δεδομένα.  

Κατ' αρχάς, το πωλητήριο στη ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν αναμένεται να ξαναμπεί όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Και δεν είναι μόνο ο ρόλος της επιχείρησης στην απορρόφηση των κραδασμών από τις αυξήσεις του φυσικού αερίου, είναι κυρίως ο ρόλος της στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Ο δεύτερος μεγάλος φάκελος αφορά στη διάθεση του 30% των μετοχών του “Ελ. Βενιζέλος”. Η πανδημία “πάγωσε” τη διαδικασία αναζήτηση επενδυτών για ευνόητους λόγους και πλέον εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, όπως η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Επ' αυτού δεν υπάρχει, πάντως, η παραμικρή νύξη στο σχέδιο του Προϋπολογισμού.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πατάει γκάζι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
Πατάει γκάζι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
Σημαντικέ αποφάσεις εν όψει για την πώληση μετοχών σε επιχειρήσεις που διατηρεί ποσοστά το Δημόσιο, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), τη ΔΕΠΑ και τα περιφερειακά λιμάνια.
Πατάει γκάζι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
Καθυστερούν οι αποκρατικοποιήσεις - Το νέο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ
Καθυστερούν οι αποκρατικοποιήσεις - Το νέο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ
Εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ το αναθεωρημένο πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ. Μέσα στο 2021 ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό. Τον Δεκέμβριο οι δεσμευτικές προτάσεις για την Εγνατία Οδό.
Καθυστερούν οι αποκρατικοποιήσεις - Το νέο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ
Αγωνία για το ράλι των επιτοκίων
Αγωνία για το ράλι των επιτοκίων
Οι τράπεζες στέλνουν επιστολές για διορθώσεις και συμπληρωματικά στοιχεία σε όσους ζητάνε επιδότηση δόσης.
Αγωνία για το ράλι των επιτοκίων
Νέα γενιά «κόκκινων» δανείων; -Καθησυχάζουν οι τράπεζες
Νέα γενιά «κόκκινων» δανείων; -Καθησυχάζουν οι τράπεζες
Στα 1,5- 2 δισ ευρώ, περιορίζουν οι τράπεζες τη «ζημιά» από το ράλι επιτοκίων της ΕΚΤ, τουτέστιν δεν «βλέπουν» διάχυση του προβλήματος και μια νέα γενιά προβληματικών δανείων λόγω αύξησης του κόστους χρήματος.  
Νέα γενιά «κόκκινων» δανείων; -Καθησυχάζουν οι τράπεζες