Με διαδικασίες- εξπρές η εκκαθάριση 113.000 φακέλων επικουρικών και εφάπαξ -Ηλεκτρονικό «μάτι» για τις καθυστερήσεις 

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Μετά τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις, το στοίχημα του υπουργείου Εργασίας είναι να ξεμπερδέψει με το stock των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, που λιμνάζουν.

Με φόντο την Έκθεση της Κομισιόν, που αναγνώρισε την πρόοδο στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ φιλοδοξούν να τακτοποιήσουν, ως το ερχόμενο καλοκαίρι, το 60- 70% από τις περίπου 96.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη και τις 17.000 αιτήσεις για εφάπαξ.

Το σχέδιο βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

Κατ' αρχάς, 200 Ράμπο του ΕΦΚΑ έχουν μεταφερθεί από τον τομέα των κύριων συντάξεων, για να ενισχύσουν τα τμήματα των επικουρικών

Επιπλέον, η εξέταση των φακέλων θα γίνεται με διαδικασίες fast track- όπως γίνεται με τις κύριες συντάξεις- και ήδη άναψε πράσινο φως για τις πρώτες 2.500 αιτήσεις

Αυτό που θα λύσει, όμως, άπαξ δια παντός το Γόρδιο Δεσμό της γραφειοκρατίας, είναι η δημιουργία ενός νέου Πύργου Ελέγχου για επικουρικές- εφάπαξ.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ο Πύργος θα είναι λειτουργικός μέσα στο Δεκέμβριο και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία από το ξεκαθάρισμα των πολύ δύσκολων φακέλων για κύριες συντάξεις, θα ελέγχει ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι αιτήσεις, πού υπάρχουν καθυστερήσεις και πού απαιτούνται ενισχύσεις. Όσον αφορά στις νέες αιτήσεις επικουρικών συντάξεων, θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένες, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους τα όποια προβλήματα.


Το πλαφόν

Την ίδια ώρα, με την ψήφιση του τελευταίου ασφαλιστικού πολυνομοσχεδίου, ενεργοποιείται πλαφόν, που θα λειτουργεί ως “κόφτης” για προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις.

Με βάση τη νομοθεσία του 2015-2016 οι επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται, κατά ένα μέρος τους, με βάση τις εισφορές που είχαν καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2014. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις ασφαλισμένων οι εισφορές αυτές ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν, αν δεν γινόταν αυτή η παρέμβαση, σε προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις, ακόμα και 15.000 ευρώ το μήνα ή και παραπάνω!

Με το πλαφόν περιορίζεται το ανώτατο ύψος των επικουρικών συντάξεων σε αυτό, που αντιστοιχεί στις νόμιμες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στους ασφαλισμένους κατά τον καιρό που κατέβαλαν τις εισφορές. Συγκεκριμένα θεσπίζεται το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις, ίσο με το 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης (1.382,40 ευρώ/μήνα).

Όπως σημειώνουν από το υπουργείο Εργασίας, η επιβολή πλαφόν- που εφαρμόζεται στις κύριες συντάξεις, αλλά όχι στις επικουρικές- σε αυτές τις προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις καθίσταται επιβεβλημένη για να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων. Παράλληλα, ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα ανάμεσα σε όλους τους συνταξιούχους σε σχέση με το θεμιτό ύψος των επικουρικών συντάξεων και το τι πράγματι είναι εισφορές.

Σημειωτέον ότι το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις καταλαμβάνει όλες τις συντάξεις που θα καταβληθούν από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα της έναρξης ισχύος της διάταξης. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί πριν την έναρξη ισχύος και υπερβαίνουν το ανώτατο όριο, δεν αναζητούνται.

ΣΧΕΤΙΚΑ