Σε «λεπτή» γραμμή ο Μηχανισμός για τα δάνεια των ευάλωτων

Μπορεί το πολυσυζητημένο “ισπανικό μοντέλο” να έχει γίνει... καραμέλα τις τελευταίες εβδομάδες στην Αθήνα, ωστόσο πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αποκαλύπτουν ότι η εικόνα δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο φανταζόμαστε κι όσο θα θέλαμε.

Στην πραγματικότητα το σχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης που είδε το φως της δημοσιότητας δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένο, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχει περάσει ακόμα από τη βάσανο της ΕΚΤ και του SSM. Κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι αν και προβλέπει την εθελοντική συμμετοχή των ισπανικών τραπεζών στα σχήματα ρυθμίσεων- επιμηκύνσεων, δεν είναι ακόμα σαφές αν έχει το “πράσινο” φως από τον Ευρωπαίο Επόπτη και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Με αυτό το δεδομένο τα επιτελεία των συστημικών τραπεζών καλούνται να ανταποκριθούν στο αίτημα ή μάλλον στην απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών να παρουσιάσουν το πλάνο τους για τη διευκόλυνση “πράσινων” νοικοκυριών, έτσι ώστε να μην “κοκκινίσουν”. Ενδεικτικά, για 20ετές δάνειο 100.000 ευρώ, η δόση στις αρχές του καλοκαιριού ήταν 490 ευρώ. Έχει ήδη σκαρφαλώσει στα 605 ευρώ και μια νέα, αύξηση επιτοκίου κατά μισή μονάδα, θα ξεπεράσει τα 630 ευρώ.

Έχοντας αποκλειστεί οριστικά το σενάριο της συνεισφοράς του Προϋπολογισμού, το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα θα στηριχθεί στην επιδότηση εξ ολοκλήρου από τις τράπεζες, με κάλυψη του 50% της αύξησης στη δόση. Πλέον το πεδίο της αντιπαράθεσης μεταφέρεται στην περίμετρο του προγράμματος, καθώς ενώ το πλάνο των τραπεζών προβλέπει το πολύ ως 30.000 νοικοκυριά, η κυβέρνηση επιθυμεί ελαστικότερα εισοδηματικά κριτήρια και τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό δικαιούχων.

Δεν είναι, όμως, μόνο το θέμα του επιτοκιακού κινδύνου, που έχει ανάψει “φωτιές”. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν τη δυσφορία για τους για δύο ακόμα πεδία, όπου παρά τις συστάσεις- προτροπές, οι τράπεζες δεν έχουν ανταποκριθεί ως τώρα: 1) την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και 2) τη μείωση των προμηθειών.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι αμείλικτα. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων και παλιών καταθέσεων έχει μείνει σχεδόν αμετάβλητο στο 0,04%, με αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων να έχει αυξηθεί στις 4,56 εκατοστιαίες μονάδες και στις 3,91 μονάδες για παλιές καταθέσεις και δάνεια!!!

Πόσο ήταν το επιτόκιο ενός παλιού λογαριασμού τον περασμένο Ιούλιο; 0,08%. Πόσο έφτασε το Σεπτέμβριο; στο 0,09%. Πόσο ήταν το επιτόκιο ενός παλιού στεγαστικού δανείου τον Ιούλιο; 2,15%. Πού έχει φτάσει; στο 2,73%!!! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια ή κάποιες τράπεζες θα προχωρήσουν στις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων εντός των ημερών, ως ένδειξη καλής θέλησης.

Όσον αφορά στις προμήθειες- που έχουν αποφέρει καθαρά έσοδα 1,3 δισ ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο 9μηνο- ο Χ. Σταϊκούρας εξ ονόματος της Κυβέρνησης, παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα. Στο... μικροσκόπιο μπαίνουν κυρίως οι χρεώσεις για την ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, την επανέκδοση καρτών, την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, την έκδοση αντιγράφων κίνησης λογαριασμού, τα εισερχόμενα εμβάσματα, τη συνδρομή πιστωτικής κάρτας.

ΣΧΕΤΙΚΑ