Market Pass: Πλήρης οδηγός -Τι ισχύει για αγορές με κάρτα, πώς γίνεται η αίτηση, η πίστωση, παραδείγματα

NEWSROOM
Φωτογραφία αρχείου: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Φωτογραφία αρχείου: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Η ρύθμιση για το Market Pass, τη νέα οικονομική ενίσχυση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κατατεθεί αύριο Τρίτη προς ψήφιση στη Βουλή.

Το Market Pass θα μπει σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες, και θα καλύπτει το 10% για αγορές τροφίμων, ενώ θα μπορεί να εξαργυρωθεί σε επιχειρήσεις τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, minimarkets, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και γαλακτοπωλεία.

Διευκρινίσεις έδωσε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι το market pass δεν θα ισχύει μόνο για αγορές τροφίμων, αλλά για όλα τα προϊόντα που πωλούνται στις επιχειρήσεις που θα μπουν στο μέτρο.

Το όριο αγορών για την ενίσχυση του 10%, είναι 220 ευρώ το μήνα για μονομελές νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού για αγορές έως 1.000 ευρώ. Η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 22 ευρώ τον μήνα για μονομελές νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος με ταβάνι τα 100 ευρώ.

Σε ψηφιακή κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμός

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να επιλέξουν να τους πιστωθεί το ποσό είτε σε ψηφιακή κάρτα είτε σε τραπεζικό λογαριασμό, όπως είχε γίνει και με το fuel pass. Όσοι επιλέξουν μέσω τραπέζης θα λάβουν το 80% του ποσού που δικαιούνται.

Το επίδομα θα λάβουν περί τα 3,1 εκατομμύρια νοικοκυριά με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς.

Το συνολικό κόστος του μέτρου για τους έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

«Παράθυρο» και για τις λαϊκές

Θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα εφαρμογής του νέου μέτρου, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι «μία τετραμελής οικογένεια, ένα ζευγάρι με δύο παιδιά ουσιαστικά χρειάζεται να ξοδέψει για αγορές τροφίμων 520 ευρώ το μήνα. Εκεί θα γίνεται το 10% που θα καταβάλλεται για ένα εξάμηνο».

Ερωτηθείς για το αν στην ψηφιακή κάρτα θα συμπεριληφθούν τα προϊόντα από τη λαϊκή αγορά, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι « θα μπορούσαν να είναι και οι λαϊκές επειδή εκεί γίνεται αγορά τροφίμων και υπάρχει ταμειακή, αλλά ας περιμένουμε τους αρμόδιους υπουργούς να το αναλύσουν. Στα γενικά χαρακτηριστικά του μέτρου προσχεδιάζεται να είναι και οι λαϊκές».

MarketPass: Δικαιούχοι και παραδείγματα του νέου μέτρου

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Παραδείγματα μηνιαίου ορίου αγορών και ύψος ενίσχυσης:

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Πού θα χρησιμοποιείται η άυλη κάρτα;

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Δεν ισχύει για καμία επιχείρηση εστίασης. Χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις με τον αντίστοιχο ΚΑΔ που δείχνει ότι δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.


Το Market Pass θα ισχύει για όλα τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στο OPEN, διευκρίνισε ότι η επιδότηση θα ισχύει για όλα τα προϊόντα, ακόμα και ρούχα, καλλυντικά και παιχνίδια αλλά και οποιοδήποτε άλλο προϊόν μπορεί να πουλά ένα σούπερ μάρκετ.

Πώς εκδίδεται η ψηφιακή πιστωτική κάρτα

Η έκδοση του Market Pass είναι στα πρότυπα του Fuel Pass. Οι πολίτες θα μπαίνουν στο gov.gr, θα ταυτοποιούν τα στοιχεία τους και θα «κατεβάζουν» την άυλη κάρτα στο κινητό τους. Στο αντίστοιχο app θα μπαίνει όλο το ποσό, το οποίο οι δικαιούχοι μπορούν να εξαργυρώνουν.

Για κατάθεση χρημάτων στην τράπεζα

Ολόκληρο το ποσό πιστώνεται στην άυλη κάρτα. Για κατάθεση του ποσού στην τράπεζα, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το 80% του ποσού σε δύο τριμηνιαίες δόσεις. Μια οικογένεια -για παράδειγμα- με δύο παιδιά που δικαιούται 312€ το εξάμηνο, θα λάβει 249,6€. Τα 124,8€ στην αρχή και τα υπόλοιπα σε τρεις μήνες.

Πόσοι δικαιούνται 22€ το μήνα σε κάθε νοικοκυριό;

Ένα μόνο μέλος σε μια οικογένεια δικαιούται τα 22€ το μήνα. Οι άλλοι φιλοξενούμενοι (τα υπόλοιπα μέλη) θα λάβουν από 10€ έκαστος. Ένα ζευγάρι με ένα παιδί, ακόμα κι αν κάνει χωριστή φορολογική δήλωση, αν μένει στο ίδιο σπίτι, το πλήρες ποσό θα το λάβει ο ένα. Οι υπόλοιποι, ως φιλοξενούμενοι, θα πάρουν τα λιγότερα. Τα 22€ θα λάβει αυτός που θα κάνει την αίτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ