Στη Βουλή οι «δίδυμες» ρυθμίσεις οφειλών

Φωτογραφία από Shutterstock/ TravelNerd

Με νομοσχέδιο- σκούπα, που αναμένεται στη Βουλή ως το τέλος της εβδομάδας, έρχονται οι “δίδυμες” ρυθμίσεις οφειλών σε εφορίες- ΕΦΚΑ, που εκτιμάται ότι θα δώσουν “ανάσα” σε χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Με φόντο ένα “βουνό” χρεών σε εφορίες- ΕΦΚΑ που φτάνει στα 159 δισ ευρώ, δηλαδή στο 71% του ΑΕΠ, κατ’ αρχάς παρέχεται η δυνατότητα αναβίωσης των ρυθμίσεων των 120 και 72 δόσεων που απωλέσθησαν ή κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1/2/2023. Η αναβίωση των ρυθμίσεων αυτών πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιουλίου με την καταβολή 2 δόσεων και με την αναβίωση όλων των ευεργετημάτων των ρυθμίσεων, όπως π.χ. η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Περαιτέρω για τους ίδιους οφειλέτες που θα αναβιώσουν ρυθμίσεις 120 ή 72 δόσεων και παράλληλα έχουν αρρύθμιστες οφειλές πέραν αυτών που έχουν εντάξει στις προαναφερόμενες ευεργετικές ρυθμίσεις, δηλαδή των 120 ή 72 δόσεων, υποχρεούνται εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν αυτές τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, δίνοντας τους μία περαιτέρω ευκαιρία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν προηγούμενη ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, κατά περίπτωση, και απώλεια αυτής.

Έρχεται, όμως και νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Επί της ουσίας, η ρύθμιση αυτή αφορά στους συνεπείς φορολογούμενους, που δεν άντεξαν στην ενεργειακή κρίση.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην εν λόγω νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, θα ισχύσουν ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Επιπλέον για τους οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα πέσουν τίτλοι τέλους και στο πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης. Σύμφωνα με τη διάταξη που έρχεται, καταργείται το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής, εφόσον το ποσό του φόρου δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσης τους και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό, ή πιστωτικό ή προκύπτει φόρος έως 100 ευρώ δεν θα πληρώσουν το σχετικό πρόστιμο που ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι περιμένουν δύο ακόμα διατάξεις. Η πρώτη αφορά στη δυνατότητα καταβολής Τελών Κυκλοφορίας με το μήνα, για όσους έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματα τους. Η διάταξη έρχεται κάθε χρόνο, ωστόσο φέτος αναμένεται να ενεργοποιηθεί νωρίτερα, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί εν όψει Πάσχα.

Η δεύτερη εν αναμονή διάταξη αφορά στους αγρότες και συγκεκριμένα στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και για τη χρήση του 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ