Moody's: Το κλείσιμο της μισθολογικής ψαλίδας μεταξύ αντρών και γυναικών θα τονώσει την παγκόσμια οικονομία

NEWSROOM
Moody's: Το κλείσιμο της μισθολογικής ψαλίδας μεταξύ αντρών και γυναικών θα τονώσει την παγκόσμια οικονομία
Φωτο: AP Images

Η μείωση της διαφοράς στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών στο εργατικό δυναμικό μπορεί να τονώσει την παγκόσμια οικονομία κατά περίπου 7% — ή 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Moody's Analytics.

Με αυτόν τον ρυθμό, μπορεί να χρειαστούν 132 χρόνια για να κλείσει ο κόσμος το οικονομικό χάσμα μεταξύ των φύλων, ανέφερε η Moody's.

Η οικονομική ώθηση θα έρθει καθώς περισσότερες γυναίκες θα ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό και θα υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών που κατέχουν πιο παραγωγικούς διευθυντικούς και επαγγελματικούς ρόλους θα βοηθήσει επίσης, αναφέρει η έκθεση.

«Το κλείσιμο του χάσματος των φύλων στη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και το χάσμα των φύλων στη διαχείριση στις χώρες του ΟΟΣΑ μπορεί να αυξήσει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα κατά περίπου 7%, ή περίπου 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινά δολάρια», έγραψαν στην έκθεση οι διευθυντές Dawn Holland και Katrina Ell.

Η έκθεση ανέφερε ότι η μείωση του μισθολογικού χάσματος σε αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο αυτή τη δυνατότητα.

Ο υπολογισμός βασίζεται στην αύξηση της αμοιβής που θα έβλεπαν οι γυναίκες στις χώρες του ΟΟΣΑ, μεταξύ 25 και 64 ετών, εάν η αμοιβή τους ήταν ίση με τους άντρες ομολόγους τους της ίδιας ηλικίας το 2021.

«Αυτό από μόνο του θα αύξανε τη δυνητική παραγωγή στον ΟΟΣΑ κατά σχεδόν 10% και την παγκόσμια παραγωγή κατά 6,2%,» έγραψε η Moody's Analytics.

«Οικογενειακές ευθύνες»

Η έκθεση επεσήμανε τις «οικογενειακές ευθύνες που φέρουν οι γυναίκες» και την έλλειψη επαγγελματικής δικτύωσης μεταξύ των βαθύτερων αιτιών της διαφοράς στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών. Παράλληλα στην έκθεση τονίζεται ότι οι γυναίκες ήταν «λιγότερο πιθανό» να ζητήσουν προαγωγές ενώ τους ζητούνται να κάνουν περισσότερα από τους άνδρες.

«Η αλλαγή των κοινωνικών κανόνων είναι μια χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία, αλλά πολιτικές όπως η επιβολή ευέλικτων συνθηκών εργασίας, η παροχή οικονομικής φροντίδας για τα παιδιά και η παροχή αμειβόμενης άδειας πατρότητας βοηθούν να οδηγήσουν την αλλαγή προς τη σωστή κατεύθυνση», έγραψε η Moody's.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σε πρόσφατη έκθεσή της πρόσθεσε ότι οι διακρίσεις έχουν διατηρήσει το χάσμα στους μισθούς μεταξύ των φύλων.

«Οι προκαταλήψεις και οι ανισότητες μεταξύ των φύλων που έχουν τοποθετήσει τις γυναίκες σε επαγγέλματα με χαμηλούς μισθούς, όπως οι διαφορές στις θέσεις εργασίας και οι ώρες εργασίας, καθώς και οι δυσανάλογες ευθύνες φροντίδας των γυναικών, συμβάλλουν στο χάσμα των μισθών μεταξύ των φύλων», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Η εμμονή αυτής της εισοδηματικής διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη της οικονομίας μιας χώρας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι 119 οικονομίες στον κόσμο έχουν περιθώριο να βελτιώσουν το νομικό τους πλαίσιο για να μειώσουν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε ότι σχεδόν οι μισές οικονομίες του κόσμου δεν επιβάλλουν ίσες αμοιβές με νόμο.

Υπερκαταρτισμένες γυναίκες

Ο αριθμός των γυναικών στις χώρες του ΟΟΣΑ που κατέχουν μεταπτυχιακό ξεπερνά αυτόν των ανδρών, είπε η Moody's αλλά εξακολουθουν να υποεκπροσωπούνται σημαντικά σε μεσαίους και ανώτερους διοικητικούς ρόλους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτό που αποκαλούν μια σταθερή «υποδεξιότητα» των γυναικών, αναφερόμενη στην υποχρησιμοποίηση των δεξιοτήτων και του χρόνου των γυναικών.

Ως αποτέλεσμα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «οικονομική απώλεια σε ατομικό και μακροοικονομικό επίπεδο», καθώς οι οικονομίες βλέπουν «περιορισμένη και αποκλίνουσα» πρόοδο στην ανύψωση των γυναικών τα τελευταία 10 χρόνια, δήλωσε ο Moody's.

«Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κάνουν υψηλότερη αρχική επένδυση στην εκπαίδευση, αλλά τείνουν να προσγειώνονται σε θέσεις χαμηλότερου επιπέδου και χαμηλότερου μισθού, απασχολούμενες κάτω από το επίπεδο δεξιοτήτων τους, όπως μετράται από τα εκπαιδευτικά τους επιτεύγματα», σύμφωνα με την έκθεση της Moody's.

ΣΧΕΤΙΚΑ