Στουρνάρας στους FT: Το 2023 θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα

NEWSROOM
Στουρνάρας στους FT: Το 2023 θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα
Φωτογραφία: SOOC

Βέβαιος πως η Ελλάδα θα πετύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, μετά από 12 χρόνια στην κατηγορία «junk» εμφανίζεται ο Γιάννης Στουρνάρας στους Financial Times. «Πιστεύουμε πως το 2023 είναι η χρονιά που θα αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα» είπε ο διοικητής της ΤτΕ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, προτρέποντας την επόμενη κυβέρνηση της χώρας να διατηρήσει τη δημοσιονομική σύνεση,

Δήλωσε ακόμα «βέβαιος» πως οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα εντός μηνών, στην περίπτωση που oι νομοθέτες σηματοδοτήσουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να εκμεταλλευτούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για να μειώσουν σημαντικά το βάρος του χρέους της χώρας.

Ως προς τον χρόνο της αναβάθμισης, εκτίμησε πως το πιθανότερο είναι να συμβεί «αμέσως μετά τις εκλογές», αλλά μπορεί να συμβεί ακόμα και πριν από τις εκλογές.

«Πριν από μερικά χρόνια, λίγοι περίμεναν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Τώρα, όχι μόνο παραμένει, αλλά αποδίδει καλύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης και προειδοποίησε ότι αυτός ο οικονομικός κύκλος δεν πρέπει να σπαταληθεί. Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει κάποιες απολύτως απαραίτητες επενδύσεις στις κατεστραμμένες υποδομές της χώρας μετά από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Η Ελλάδα κατάφερε να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των τιμών και των μισθών, αλλά η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με άλλα μέλη της ευρωζώνης», υπογράμμισε. «Οι υποδομές της χώρας και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα παραμένουν ένα ζήτημα».

Παρά την βελτίωση των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη με 170% επί του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους όρους του πακέτου διάσωσης, οι επίσημοι πιστωτές ανέλαβαν ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους της Ελλάδας, ενώ χρεώνουν σχετικά χαμηλά επιτόκια στην κυβέρνηση για να το εξυπηρετήσει μέχρι το 2032.

«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί», είπε ο Στουρνάρας. «Πρέπει να μειώσουμε την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σε τέτοιο επίπεδο ώστε σε εννέα χρόνια από τώρα, οι πληρωμές τόκων, που βρίσκονται τώρα σε περίοδο χάριτος, δεν θα δημιουργήσουν νέο πρόβλημα χρέους». Η ανάπτυξη θα είναι επίσης χαμηλότερη φέτος, με τα υψηλότερα επιτόκια να αναμένεται να επηρεάσουν τη ζήτηση.

«Θα χρειαστεί μια βιώσιμη δημοσιονομική προσπάθεια», είπε και σημείωσε πως δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση να περάσει από ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα σε θέση δημοσιονομικού πλεονάσματος έως το 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ