Νέα γενιά «κόκκινων» δανείων; -Καθησυχάζουν οι τράπεζες

Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK

Στα 1,5- 2 δισ ευρώ, περιορίζουν οι τράπεζες τη «ζημιά» από το ράλι επιτοκίων της ΕΚΤ, τουτέστιν δεν «βλέπουν» διάχυση του προβλήματος και μια νέα γενιά προβληματικών δανείων λόγω αύξησης του κόστους χρήματος.

Με φόντο τις πληροφορίες και τις διαρροές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο για... παύση πυρός από την ΕΚΤ το καλοκαίρι- κυρίως λόγω των αναταράξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα- το ερώτημα που εξακολουθεί να καίει, είναι τι μέλλει γενέσθαι με τα περίπου 85 δισ ευρώ κόκκινων δανείων, σε τράπεζες και Servicers.

«Το σημαντικότερο όφελος του νέου Εξωδικαστικού, είναι ότι δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες ή ενήμερες οφειλές τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και δημόσιους φορείς», σημειώνει ο Άκης Κωνσταντινίδης, Σύμβουλος της Atlas Group, καταγράφοντας τις βελτιώσεις στο πλαίσιο:

Καθίσταται υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης, που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη. Απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα. Η τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από πλήρως αιτιολογημένες συνθήκες που αφορούν στον εκάστοτε οφειλέτη

Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής προκειμένου να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως είναι τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο το οποίο επιθυμούν να ρυθμίσουν διασώζοντας την περιουσία τους.

Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Με τον τρόπο αυτό, ένας πολίτης που βαρύνεται με μία οφειλή προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση θα μπορεί να τη ρυθμίσει μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης αυτών. Ειδικά, ως προς την κατάργηση της ποινής προεξόφλησης, θα αφαιρούνται, στο ακέραιο, οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις, ενώ παράλληλα θα επωφελείται ο πολίτης από όλα τα ευεργετήματα της ρύθμισης, όπως είναι η διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, ή ακόμη και της βασικής οφειλής.

Το επιτόκιο ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο διαμορφώνεται στο 3%, σταθερό, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που ήταν μέχρι σήμερα.

«Σύμφωνα με τον νόμο, λαμβάνεται υπ’ όψιν η βιωσιμότητα του οφειλέτη και προτείνονται ανάλογες μειώσεις (κουρέματα) της βασικής οφειλής, των προσαυξήσεων των οφειλών, και σε τυχόν πρόστιμα με αποπληρωμή έως και 240 μηνιαίες δόσεις για τους δημόσιους φορείς ( ΔΟΥ, Ασφαλιστικά ταμεία ) και έως 420 μηνιαίες δόσεις στα Τραπεζικά Ιδρύματα και τυχόν άλλους πιστωτές (υπό προϋποθέσεις). Επίσης προβλέπει επιπλέον όλων των άλλων, την αναστολή των Διωκτικών-Νομικών ενεργειών (αναβολή – αναστολή πλειστηριασμού κινητών -ακινήτων, ποινικές διώξεις λόγω χρεών κλπ)» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Α. Κωνσταντινίδης.

Σύμφωνα με τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία των ρυθμίσεων μέσω Εξωδικαστικού, 18 έτη είναι η μέση διάρκεια για οφειλές προς Δημόσιο και 15 έτη για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Το 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών.

Στο 21,8% διαμορφώνεται το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς Δημόσιο και 31,8% για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Το 40% (512 εκ. ευρώ) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%. Ειδικά όσον αφορά στα στεγαστικά δάνεια, το μέσο “κούρεμα” είναι 22,9%, ενώ στα επιχειρηματικά ξεπερνά το 40%.

ΣΧΕΤΙΚΑ