fbpxΣτη δίνη των χρηματοπιστωτικών αναταράξεων το εκδοτικό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ | Economistas.gr
Skip to main content

Στη δίνη των χρηματοπιστωτικών αναταράξεων το εκδοτικό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ

Στη δίνη των χρηματοπιστωτικών αναταράξεων το εκδοτικό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ
Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock

«Η αστάθεια στην αγορά προφανώς και μας απασχολεί, ωστόσο ξέρουμε πως όποτε βγει το επόμενο ομόλογο, θα μοσχοπουλήσει» αναφέρει αρμόδια πηγή, με φόντο τις ισχυρές αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια.  

Αν και μια τουλάχιστον εστία ανησυχίας για τις αντοχές των τραπεζών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι η έκθεση τους σε κρατικά ομόλογα- τα οποία λόγω αύξησης επιτοκίων βλέπουν τις τιμές τους να κατρακυλούν- οι αποδόσεις τους υποχωρούν. Είναι ενδεικτικό ότι αυτήν τη στιγμή το ελληνικό 10ετές βρίσκεται 1 ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου.  

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δεν “καίγεται” να ξαναβγεί στις αγορές, έχοντας ήδη καλύψει περίπου το 60% των φετινών των δανειακών αναγκών και διαθέτοντας ένα “κομπόδεμα” 36 δισ ευρώ. Το “μυστικό” δεν είναι μόνο ότι αξιοποιήθηκαν ως τώρα τα ταμειακά διαθέσιμα με φειδώ, αλλά ότι από πληρωμές του 2023 που έγιναν πρόωρα τον περασμένο Δεκέμβριο, από υποεκτιμήσεις εσόδων κι από ετεροχρονισμένες εισπράξεις όπως αυτή της τελευταίας δόσης του ESM, δημιουργήθηκε ένα “μαξιλάρι” περίπου 4,2 δισ ευρώ.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί από τον ΟΔΔΗΧ στην επενδυτική κοινότητα το καλαντάρι των επόμενων εκδόσεων για το 2023. Φυσικά δεν θα περιλαμβάνει πληροφορίες ούτε για τη διάρκεια των εκδόσεων, ούτε για τα ζητούμενα ποσά, ωστόσο ακόμα κι έτσι είναι ένα μεγάλο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Το μεγάλο στοίχημα ήταν και παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.  

Η ανατροπή του χρονοδιαγράμματος των εκλογών, έχει βγάλει από το τραπέζι το σενάριο της αναβάθμισης πριν από το δεύτερο εξάμηνο, το οποίο ούτως ή άλλως ήταν εξαρχής αισιόδοξο. Με αυτό το δεδομένο, η αξιολόγηση από την S&P στις 21 Απριλίου και η αντίστοιχη από τη FITCH στις 9 Ιουνίου, αναμένεται να περάσουν άκαρπες, αν και θα έχει ενδιαφέρον το αν και πώς σταθμίζουν το πολιτικό ρίσκο και το σενάριο των διαδοχικών εκλογών. 

Το βασικό σενάριο είναι να πατήσουν οι Οίκοι Αξιολόγησης το “κουμπί” της αναβάθμισης το τελευταίο τετράμηνο του 2023. Τα φώτα πέφτουν στους 3 από τους 4 Οίκους, καθώς η MOODY’S, που “ξαναμιλά” στις 15 Σεπτεμβρίου, κρατά την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Το πρώτο crash test θα γίνει από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου κι έναν μήνα μετά (20 Οκτωβρίου) θα ξαναπάρει τη σκυτάλη η S&P. Το τελευταίο ραντεβού της χρονιάς είναι την 1η Δεκεμβρίου με τη FITCH. 

Υπάρχει και “μαύρο” σενάριο, το οποίο σχετίζεται με το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου, δηλαδή με απλά λόγια με το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης. Σε αυτό το σενάριο, η αναβάθμιση θα “σέρνεται” μέσα στο 2024, σε συνθήκες νέας δημοσιονομικής πραγματικότητας, με τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως υπενθυμίζει αρμόδια πηγή, στο τέλος της επόμενης χρονιάς, τελειώνει το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ κι αν η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει ως τότε την επενδυτική βαθμίδα, τα ομόλογα που θα διακρατεί η ΕΚΤ θα ξαναγίνουν “κουρελόχαρτα”, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψήφος εμπιστοσύνης από τους μεγάλες «παίκτες» των αγορών
Ψήφος εμπιστοσύνης από τους μεγάλες «παίκτες» των αγορών
«Δεν έθεσε κανείς θέμα πολιτικής αβεβαιότητας» τονίζει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας στα όσα ακούγονται περί διστακτικότητας των ξένων επενδυτών και των Οίκων Αξιολόγησης και περί πιθανής καθυστέρησης στην πολυπόθητη αναβάθμιση, λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών.  
Ψήφος εμπιστοσύνης από τους μεγάλες «παίκτες» των αγορών
Τι δείχνει η Έκθεση της Κομισιόν για το Χρέος - Υψηλοί στόχοι πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια
Τι δείχνει η Έκθεση της Κομισιόν για το Χρέος - Υψηλοί στόχοι πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια
Η S&P δεν μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα- αυτό ήταν άλλωστε το αναμενόμενο- ωστόσο η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και πολύ περισσότερο το σκεπτικό της, φανερώνουν το πώς βλέπουν οι αγορές το ελληνικό Χρέος και τι περιμένουν για τη συνέχεια.
Τι δείχνει η Έκθεση της Κομισιόν για το Χρέος - Υψηλοί στόχοι πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια
Φουλ των εξαγωγών ως το 2030 -Αναζητούνται νέες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα
Φουλ των εξαγωγών ως το 2030 -Αναζητούνται νέες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα
Μπορεί να ακούγεται κλισέ, ωστόσο είναι πραγματικότητα ότι οι εξαγωγές αποτελούν μια από τις ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας.  
Φουλ των εξαγωγών ως το 2030 -Αναζητούνται νέες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα