Καζιμίρ (ΕΚΤ): Να συνεχίσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων αλλά ίσως με πιο αργό ρυθμό

NEWSROOM
Peter Kazimir-φωτογραφία AP
Peter Kazimir-φωτογραφία AP

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων παρά τους κλυδωνισμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Peter Kazimir, προσθέτοντας ότι ίσως να χρειαστεί να μειωθεί ο ο ρυθμός των αυξήσεων .

Ο Kazimir , όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, προειδοποίησε ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» οι τράπεζες να περιορίσουν τον δανεισμό στον απόηχο της πρόσφατης αναταραχής. Κατά την παρακολούθηση του πληθωρισμού, οι πιέσεις στον δομικό δείκτη θα είναι καθοριστικός παράγοντας στις μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια, είπε.

«Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, εάν το βασικό σενάριο δεν αλλάξει σημαντικά», δήλωσε ο Kazimir, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις αυξήσεις, ίσως με πιο αργό ρυθμό».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι αντιμέτωποι με φόβους για την υγεία του τραπεζικού κλάδου παράλληλα με τη μακροχρόνια μάχη τους κατά του πληθωρισμού. Ενώ αύξησαν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα αυτόν τον μήνα, όπως είχε προγραμματιστεί, οι εκκλήσεις για μεγαλύτερη προσοχή στις μελλοντικές αποφάσεις αυξάνονται, ειδικά καθώς ο ονομαστικός πληθωρισμός κατεβάζει ταχύτητα.

Όσον αφορά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάιο, ο κ. Kazimir σημείωσε ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να κάνει κανείς εικασίες για το αποτέλεσμά της.

«Θα αποφασίσουμε με βάση τα τότε τρέχοντα στοιχεία στις αρχές Μαΐου», ανέφερε, «λαμβάνοντας υπ' όψιν την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και το πόσο διατεθειμένες είναι οι αγορές να χρηματοδοτούν τις τράπεζες και να τους παρέχουν επαρκή κεφάλαια».

ΣΧΕΤΙΚΑ