Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2023

NEWSROOM
O πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντ. Μάλπας-Φωτογραφία AP
O πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντ. Μάλπας-Φωτογραφία AP

H Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπας ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να τρέξει το τρέχον έτος με ρυθμό 2%, αντί 1,7% , που ήταν η εκτίμηση του Ιανουαρίου.

Όπως εξήγησε ο Μάλπας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη οφείλεται στη βελτίωση των προοπτικών για την ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας μετά την άρση των υγειονομικών μέτρων στην Κίνα, η οποία εκτιμάται στο 5,1% για το τρέχον έτος, ενάντι 4.3% που προβλεπόταν τον Ιανουάριο.

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, παρουσιάζουν καλύτερη πορεία από αυτήν που περίμενε η Παγκόσμια Τράπεζα τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, ο Μαλπας ροειδοποίησε ότι η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ασκήσουν και πάλι πτωτικές πιέσεις στις προοπτικές ανάπτυξης κατά την διάρκεια του έτους.

Παράλληλα, ο Μάλπας τόνισε πως η φετινή επιβράδυνση σε σχέση με την ανάπτυξη του 2022 θα δημιουργήσει προβλήματα στη διαχείριση του χρέους από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η πίεση που ασκεί το διεθνές χρέος στο παγκόσμια σύστημα θα δώσει ώθηση για την υιοθέτηση τακτικών αναδιάρθρωσής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ