Νέα επιχειρηματική κίνηση από την Apple -Μπαίνει στον χώρο των τραπεζικών καταθέσεων

NEWSROOM
Apple Card
Apple Card/ Φωτογραφία shutterstock

H Apple και η Goldman Sachs επιδιώκουν να προσελκύσουν τους καταθέτες των ΗΠΑ με έναν νέο αποταμιευτικό λογαριασμό προσφέροντας τόκους 10 φορές πάνω από το μέσο εθνικό επιτόκιο.

Ο τεχνολογικός γίγαντας από την Καλιφόρνια και η τράπεζα της Wall Street εγκαινίασαν την Δευτέρα έναν νέο αποταμιευτικό λογαριασμό με απόδοση 4,15% ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πλάνα της εταιρείας είχαν γίνει γνωστά από τον περασμένο Οκτώβριο.

Το επιτόκιο που προσφέρουν οι δυο εταιρείες ξεπερνά κατά πολύ το μέσο επιτόκιο αποταμιευτικών λογαριασμών στις ΗΠΑ που είναι 0,37% σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). Ξεπερνά επίσης τους ανταγωνιστές όπως η American Express που προσφέρει 3,75% και τον αυτόνομο λογαριασμό ταμιευτηρίου της Goldman που λειτουργεί με τον εμπορικό σήμα «Marcus» οποίος προσφέρει 3,9%.

Το «κενό» που θέλει να καλύψει η Apple

Το λανσάρισμα έρχεται καθώς οι καθιερωμένες τράπεζες, ιδίως οι περιφερειακές και οι μικρότερες, δέχονται αυξανόμενες πιέσεις να προσφέρουν καλύτερα επιτόκια αποταμίευσης για τους καταθέτες, ώστε να τους σταματήσουν να μεταφέρουν μετρητά σε προϊόντα με υψηλότερες αποδόσεις, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς, τα οποία προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις ανάλογα με την αύξηση των επιτοκίων.

Οι πελάτες έχουν αποσύρει περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις από τις εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Fed άρχισε για πρώτη φορά να αυξάνει τα επιτόκια, αφού οι δανειστές διατήρησαν τα επιτόκια καταθέσεων σχετικά χαμηλά, ενώ χρέωναν περισσότερο για τα δάνεια.

Ο νέος αποταμιευτικός λογαριασμός προσφέρεται στους χρήστες της πιστωτικής κάρτας της Apple, η οποία αποτελεί μια άλλη συνεργασία της εταιρείας με την Goldman. Η Apple προσφέρει τις υπηρεσίες αποταμίευσης χωρίς τέλη και χωρίς απαιτήσεις ελάχιστης κατάθεσης. Ωστόσο το μέγιστο υπόλοιπο για έναν λογαριασμό είναι 250.000 δολάρια. Οι καταθέσεις βρίσκονται στην Goldman, η οποία ως αδειοδοτημένη τράπεζα έχει πρόσβαση στην ασφάλεια FDIC.

«Οι αποταμιεύσεις βοηθούν τους χρήστες να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία ενώ τους παρέχουν έναν εύκολο τρόπο να εξοικονομούν χρήματα κάθε μέρα», δήλωσε η Τζένιφερ Μπάιλι, αντιπρόεδρος της Apple για το Apple Pay και το Apple Wallet.

Ο αποταμιευτικός λογαριασμός εμβαθύνει την προσφορά προϊόντων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Apple, η οποία έχει επίσης λανσάρει ένα πρόγραμμα «αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα».

Πάει η Apple να γίνει «τράπεζα»;

Καθώς η Apple προσθέτει περισσότερες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, υπάρχουν αναλυτές που ισχυρίζονται ότι προσπαθεί θα γίνει κάτι σαν τράπεζα. Ωστόσο η πραγματική δύναμη της εταιρεία παραμένει η πώληση των προϊόντων και των μη τραπεζικών υπηρεσιών της, σύμφωνα με τον Κρίστιαν Όουενς, CEO της Paddle, μιας γνωστής εταιρείας πληρωμών.

«Δεν νομίζω ότι η Apple θέλει να γίνει τράπεζα», δήλωσε. «Νομίζω ότι μπορεί να αποσπάσει τις υπηρεσίες της τράπεζας χωρίς να γίνει μια τέτοια. Μπορεί να συνεργαστεί με την Goldman για να τροφοδοτήσει όλες αυτές τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, να πάρει το υψηλό περιθώριο κέρδους και να φορτώσει στην Goldman την ευθύνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ