fbpxΜητσοτάκης: Μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, νέες αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς Δημοσίου -Το πρόγραμμα της ΝΔ | Economistas.gr
Skip to main content

Μητσοτάκης: Μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, νέες αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς Δημοσίου -Το πρόγραμμα της ΝΔ

Μητσοτάκης: Μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, νέες αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς Δημοσίου -Το πρόγραμμα της ΝΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ / Φωτογραφία Eurokinissi

Νέες αυξήσεις σε συντάξεις και για πρώτη φορά αυξήσεις στο Δημόσιο, από 1/1/2024, υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας 2023-2027.

Μιλώντας στο Κέντρο Μείζονος Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» το απόγευμα της Τετάρτης, 26 Απριλίου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο κατώτατος μισθός ως το τέλος της τετραετίας θα φτάσει τα 950€ και ο μέσος μισθός στα 1.500€.

Μητσοτάκης: Θεμέλιο της οικονομικής μας πολιτικής είναι η ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με μία «μίνι» αναδρομή της τετραετίας, τονίζοντας πως «η ανάπτυξη είναι το θεμέλιο της οικονομικής μας πολιτικής», υπογραμμίζοντας πως ήταν διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πως ήταν ο τρόπος για να «στηρίξουμε την κοινωνία» στα χρόνια της πανδημίας.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στα έργα υποδομής, τονίζοντας πως το 2019 όραμά του ήταν η Ελλάδα να γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο και πρόσθεσε πως το 2019-2023 δημοπρατήθηκαν 14 δισ. ευρώ έργα.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στην τετραετία στα 950 ευρώ, ενώ τόνισε πως στόχος είναι ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ.

Μητσοτάκης: Οικονομικοί στόχοι για την επόμενη τετραετία

-Διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ,

-Αύξηση επενδύσεων κατά 70%

-Μείωση δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2030

-Μείωση της ανεργίας κάτω από το 8% έως το 2027

-Αύξηση μεριδίου μεταποίησης, με εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ το 2027

-12μηνη τουριστική περίοδος με έσοδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως

-Νέες αυξήσεις στις συντάξεις της τάξης του 3-4% την 1/1/2024.

«Θα έχουμε αύξηση των μισθών για πρώτη φορά μετά από χρόνια των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω νέου ενιαίου μισθολογίου την 1/1/2024 με συνολική επιβάρυνση 500 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα, μόνο για τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων και εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και εντατικοί έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας.

Ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη μείωση των φόρων, είπε:

-το τέλος επιτηδεύματος καταργείται εντός τετραετίας

-αυξάνουμε αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες

-μειώνουμε κατά μία μονάδα ασφαλιστικές εισφορές

-1/1/2025 μειώνουμε τα τεκμήρια διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά

Μητσοτάκης: Βασικοί άξονες της Κοινωνικής Ελλάδας

Υγεία:

Αναφέρθηκε αρχικά στην επιχείρηση «Ελευθερία» που όπως είπε είναι μια εικόνα από το μέλλον. Αυτή την εικόνα θέλουμε σε ολόκληρο το ΕΣΥ είπε και μίλησε στη συνέχεια για τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, μέσω του myHealth, που θα είναι ολοκληρωμένος στο τέλος της επόμενης τετραετίας.

Η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία από τις κεντρικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στον περιορισμό των βοηθητικών κλινών, αλλά και στην αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας.

10.000 νέοι εργαζόμενοι στην υγεία, διπλασιασμός πόρων για το Σπίτι μου

Εκσυγχρονισμός των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία δραστική

Ανακαίνιση και των 156 κέντρων υγείας της χώρας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Δημιουργία παραπάνω από 300 μονάδων τηλεϊατρικής και μείωση του χρόνου αναμονής για τις ιατρικές πράξεις.

Παιδεία:

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε φωτογραφίες από τις «τάξεις του μέλλοντος» όπως είπε, με ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις τάξεις από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι την Γ' Λυκείου σε 36.000 αίθουσες δημοσίων σχολείων.

«Την επόμενη τετραετία υλοποίηση σημαντικής δέσμης θεσμικών παρεμβάσεων που ψηφίστηκαν αυτή την τετραετία» ανέφερε.

«Χτίζουμε πάνω στις 25.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Εκτιμούμε 4.000 με 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο» είπε αναφερόμενος στο σχέδιο για την Παιδεία, ενώ υπογράμμισε πως «η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της εξωστρέφειας για τα δημόσια πανεπιστήμια».

Μεταφορές –ΜΜΜ

Αναφερόμενος στον τομέα των μεταφορών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν αποτελούν μόνο αναπτυξιακό έργο αλλά και πολιτική κοινωνικής συνοχής».

Μίλησε για φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές και μείωση αφίξεων του χρόνου μεταξύ των δρομολογίων.

2000 καινούργια λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολλά εκ των οποίων ηλεκτρικά.

Ανέλυσε στη συνέχεια το πρόγραμμα Σπίτι Μου και τη σημασία του, το οποίο ξεκίνησε ως κυβερνητική απάντηση στο αίτημα νέων ανθρώπων για την απόκτηση κατοικίας με ευνοϊκούς όρους. Διπλασιασμός πόρων σε πρώτη φάση, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης.

Μίλησε επίσης για τις πολιτικές προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους από άτομα περιορισμένης κινητικότητας. Θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025 έργα πρόσβασης ΑμεΑ σε 21 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Αναφέρθηκε και στο σχέδιο του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν περί τα δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των μελετών με ιδιωτική χρηματοδότηση και μία τετραετία για να κατασκευαστεί η είσοδος, που χαρακτήρισε παρέμβαση με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Πρόσθεσε ότι το 2025 θα λειτουργεί Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με αποφοίτους ΑΕΙ.

Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα

«Αν μία κυβέρνηση έχει αξιοπιστία όταν μιλάει για ψηφιακές πολιτικές, αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε την πραγματική σημασία της εφαρμογής της ψηφιοποίησης και τόνισε ότι με προγραμματισμό και πολλή δουλειά, σήμερα μπορούμε να εκδίδουμε συντάξεις σε δύο μήνες.

«Αυτό είναι το πρότυπο για όλο το δημόσιο. Ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του κράτους μέσα στην επόμενη τετρατετία».

Συνοπτικά στην ψηφιακή Ελλάδα ανέφερε:

-Ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών στο gov.gr,
-Πλήρη ψηφιοποίηση των κεντρικών αρχείων του κράτους
-Οπτικές ίνες που θα φθάσουν σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο.
-Συνόψισε και μια σειρά από προγράμματα όπως εκείνα της ενεργειακής αναβάθμισης 600.000 κατοικιών, την ολοκλήρωση 45 μονάδων διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα αλλά και το Εθνικό Πρόγραμμα Αναδασώσεων.

Ακολούθως ανέπτυξε τη σημασία της αιολικής ενέργειας υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα μας παράγει σχεδόν το 50% της ενέργειάς της από τον ήλιο και τον άνεμο, τονίζοντας ότι «είμαστε πρωταγωνιστές στον κόσμο στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ».

«Σκοπός μας είναι να φθάσουμε στο 80% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσα στην επόμενη τετραετία».

Αναφέρθηκε όμως και στις σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε διεθνή ενεργειακό κόμβο. «Είμαστε χώρα που παίζει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Βαλκανικής» είπε.

Πρωτοβουλία Απάτητα Βουνά

Αναγκαία η προστασία του μοναδικού φυσικού μας περιβάλλοντος, επεσήμανε και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Απάτητα Βουνά.

Δίκαιη Ελλάδα

Ο επόμενος άξονας «Δίκαιη Ελλάδα» δεν περιλαμβάνει μόνο τον τομέα της Δικαιοσύνης, αλλά «σημαίνει μία Ελλάδα η οποία δεν αφήνει κανέναν πίσω και δίνει ίσες ευκαιρίες κυρίως σε εκείνους που χρειάζονται την κρατική φροντίδα περισσότερο από άλλους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «προσωπικός βοηθός» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στη βία κατά των γυναικών και τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Μητσοτάκης για ΛΟΑΤΚΙ:

Στη συνέχεια μίλησε για την Εθνική Στρατηγική ΛΟΑΤΚΙ και το δικαίωμα αιμοδοσίας, ειδικά προγράμματα απασχόλησης για τους τρανς, ειδικές δράσεις για την προστασία των φορέων του HIV κ.α.

Επεσήμανε, όμως, ότι η Δικαιοσύνη αυτή καθαυτή είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας καθυστερήσεων και στόχος είναι εντός της τετραετίας να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο δηλαδή λιγότερες από 500 ημέρες για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη. Κι εδώ ρόλο θα παίξει η ψηφιακή δικαιοσύνη και ο νέος δικαστικός χάρτης.

Αναφέρθηκε ακόμη στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο.

Μητσοτάκης: Τομέας ισότητα και συνοχή -2000 προσλήψεις συνοριοφυλάκων
Στον τομέα υπογράμμισε ότι η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων γίνεται πράξη και η πορεία θα συνεχιστεί.

Στάθηκε στο έμφυλο μισθολογικό χάσμα και είπε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει και πέρασε στον τελευταίο άξονα «Ισχυρή Ελλάδα» που αφορά τις πολιτικές της άμυνας, της μετανάστευσης, της εθνικής ασφάλειας.

Έδειξε μια εικόνα από την Πολιτική Προστασία του σήμερα και αναφέρθηκε σε συγκριμένα προγράμματα που υλοποιούνται ήδη.

Μίλησε για τη μεγάλη κατάκτηση του 112, για την οποία υπογράμμισε ότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι επισημαίνοντας ότι θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι στα συστήματα πολιτικής προστασίας.

Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της αποτελεσματικής προστασίας των συνόρων και ανήγγειλε πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού του Λιμενικού και δημιουργίας Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου.

Μίλησε όμως και για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών που έχουν μειωθεί από 122 το 2019 σε 31 και τις προσλήψεις 2.000 συνοριοφυλάκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Στόχος μας οι καλύτεροι μισθοί -Επαναστατικό εργαλείο η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Μητσοτάκης: Στόχος μας οι καλύτεροι μισθοί -Επαναστατικό εργαλείο η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επαναστατικό χρηματοδοτικό εργαλείο» την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι μόλις τα τελευταία τρία χρόνια απέκτησε η Ελλάδα αυτό το «εργαλείο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «καθοριστικό» τον ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Μητσοτάκης: Στόχος μας οι καλύτεροι μισθοί -Επαναστατικό εργαλείο η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Κ. Μητσοτάκης: Ανεφάρμοστο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγήσει σε νέα πτώχευση
Κ. Μητσοτάκης: Ανεφάρμοστο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγήσει σε νέα πτώχευση
«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για μειώσει το χρέος της. Έφερε επενδύσεις, vέες δουλειές και η ανάπτυξη βοήθησε για να στηρίξουμε νοικοκυριά», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση του με τον Peter Spiegel στο forum των Δελφών
Κ. Μητσοτάκης: Ανεφάρμοστο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγήσει σε νέα πτώχευση
Reuters: 5 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις αγορές μετά τη νίκη της ΝΔ
Reuters: 5 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις αγορές μετά τη νίκη της ΝΔ
Το αποτέλεσμα των χθεσινών εθνικών εκλογών σχολίασε το Reuters, τονίζοντας πως οι αγορές χαιρέτησαν την εκκωφαντική νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και το πολύ κακό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Reuters: 5 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις αγορές μετά τη νίκη της ΝΔ
Σήμα για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης DBRS
Σήμα για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης DBRS
Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 40,8%, σηματοδοτεί τη συνέχεια της πολιτικής και μία μεταρρυθμιστική πορεία που θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS
Σήμα για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης DBRS
Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας μία νέα κυβέρνηση της ΝΔ – Προβλέπει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις του χρέους παγκοσμίως
Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας μία νέα κυβέρνηση της ΝΔ – Προβλέπει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις του χρέους παγκοσμίως
Το ισχυρό ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση μετά τις νέες εκλογές που θα γίνουν στα τέλη Ιουνίου, σημειώνει σε ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.
Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας μία νέα κυβέρνηση της ΝΔ – Προβλέπει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις του χρέους παγκοσμίως
Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Βασικός πυλώνας του προγράμματός μας η «Πράσινη Ελλάδα»
Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Βασικός πυλώνας του προγράμματός μας η «Πράσινη Ελλάδα»
«Η Πράσινη Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματός μας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του δύο twitter με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Βασικός πυλώνας του προγράμματός μας η «Πράσινη Ελλάδα»