Kατάρρευση της First Republic Bank: Στην JP Morgan περνούν οι καταθέσεις

NEWSROOM
First Republic Bank-Φωτογραφία AP
First Republic Bank-Φωτογραφία AP

Νέο «επεισόδιο» στην τραπεζική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαμε αυτό το Σαββατοκύριακο με την First Republic Bank.

Η τρίτη τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών που κατέρρευσε μέσα σε δύο μήνες (μετά τις Silicon Valley Bank και Signature Bank) σήμανε συναγερμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού οι προσπάθειες διάσωσης δεν οδήγησαν σε αποκατάσταση των προβλημάτων που προκάλεσαν λανθασμένες επενδύσεις.

Σημειώνεται πως οι φόβοι για «κατάρρευση» και επέκταση του ντόμινο στην First Republic υπήρχαν από καιρό, με τις αναφορές για ανάγκη στήριξης από το κράτος να μην «λείπουν» από το τραπέζι.

Έτσι στη νεότερη εξέλιξη, η Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια (DFPI) ανακοίνωσε πως έθεσε υπό τον έλεγχό της την τράπεζα, συμφωνώντας να πουλήσει τις μετοχές της στην JP Morgan και στην National Association.

H JP Morgan αναλαμβάνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις καταθέσεις της Silicon Valley Bank

Η JP Morgan ήταν ένας από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές μαζί με την PNC Financial Services Group και την Citizens Financial Group, οι οποίοι υπέβαλαν τις τελικές τους προτάσεις την Κυριακή σε μια δημοπρασία που «έτρεξαν» οι Αμερικανοί νομοθέτες, ανέφερε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Όπως ανέφερε η αρμόδια αρχή της Καλιφόρνια, η JP Morgan «θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των μη εγγυημένων καταθέσεων και ουσιαστικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία».

«Οι καταθέσεις είναι ομοσπονδιακά ασφαλισμένες από το FDIC με την επιφύλαξη των ισχυόντων ορίων», ανέφερε το DFPI στην ανακοίνωσή του.

Το deal αυτό για την First Republic, με συνολικά περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 229.1 δισ. δολαρίων περί τα μέσα Απριλίου, αυξάνει και άλλο το «μέγεθος» της JP Morgan, της μεγαλύτερης τράπεζας στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Bloomberg. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν προσπάθειες να αποφύγουν στο παρελθόν, αναφέρει η ίδια πηγή: λόγω των ρυθμιστικών περιορισμών των ΗΠΑ, το μέγεθος της JPMorgan και το υπάρχον μερίδιό της στην καταθετική βάση των ΗΠΑ θα την εμπόδιζαν υπό κανονικές συνθήκες να επεκτείνει περαιτέρω την καταθετική της βάση μέσω εξαγοράς. Και εξέχοντες Δημοκρατικοί νομοθέτες και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχουν ταλαιπωρηθεί από την ενοποίηση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και σε άλλους τομείς.

Η First Republic ειδικεύεται στην εξυπηρέτηση κατά βάσει εύπορων πελατών. Ο ιδιοκτήτης της Jim Herbert την ίδρυσε το 1985 με λιγότερα από 10 άτομα αρχικά. Μέχρι τον Ιούλιο του 2020, η τράπεζα ανέφερε πως ήταν η 14η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, με 80 γραφεία σε επτά πολιτείες. Απασχολούσε 7.200 εργαζόμενους μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους.

Πώς φτάσαμε στην σημερινή εξέλιξη για την First Republic Bank

Όπως και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναφέρει το Bloomberg, έτσι και η First Republic Bank βρέθηκε υπό πίεση εξαιτίας της απόφασης της Fed να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Εν τω μεταξύ, υπήρξε εκροή καταθέσεων, με στόχο την αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων, εν μέσω εντεινόμενων φόβων για την πορεία της First Republic.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα σημαντικό «κενό» στο διαθέσιμο κεφάλαιο της τράπεζας, γεγονός που παρεμπόδιζε την ολοκλήρωση μιας προσπάθειας διάσωσης. Νέος γύρος ανησυχιών υπήρξε όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του α' τριμήνου του 2023, με την τράπεζα να προτίθεται να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία αναζητώντας «σωσίβιο». Συγκεκριμένα, στους στόχους της ήταν μεταξύ άλλων η περικοπή του 25% του προσωπικού της και ο περιορισμός των μη ουσιωδών δραστηριοτήτων της.

Η ένεση ρευστότητας από 11 αμερικανικές τράπεζες

Σε μια απόπειρα να περιοριστεί η τραπεζική κρίση, που φάνηκε να κορυφώνεται το προηγούμενο διάστημα στις ΗΠΑ, 11 αμερικανικές τράπεζες είχαν επιχειρήσει τον Μάρτιο να διασώσουν την First Republic στηρίζοντάς την με 30 δισ. δολάρια, με τράπεζες όπως η JP Morgan, η Citigroup και η Wells Fargo να «ρίχνουν» από 5 δισ. δολάρια έκαστη. Παράλληλα, η First Republic προσέτρεξε και στη γραμμή ρευστότητας της Fed.

Η κατάρρευση της μετοχής της First Republic Bank

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν αρκούσαν με την μετοχή της να κατακρημνίζεται από τα 170 δολάρια τον Μάρτιο του 2022 στα κάτω από 5 δολάρια πριν από λίγες ημέρες.

Σημειώνεται, τέλος, πως η τράπεζα έχει αλλάξει χέρια αρκετές φορές ανά τα χρόνια. Ξεχωρίζει μεταξύ άλλων η εξαγορά από την Merrill Lynch έναντι 1,8 δισ. δολαρίων το 2007, πριν πωληθεί στην Bank of America το 2009, για να αλλάξει εκ νέου κάτοχο στα μέσα του 2010, όταν επενδυτικές εταιρίες αγόρασαν την First Republic έναντι 1,86 δισ. δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ