Reuters: 5 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις αγορές μετά τη νίκη της ΝΔ

NEWSROOM
Κυριάκος Μητσοτάκης-Φωτογραφία Eurokinissi
Κυριάκος Μητσοτάκης-Φωτογραφία Eurokinissi

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εθνικών εκλογών σχολίασε το Reuters, τονίζοντας πως οι αγορές χαιρέτησαν την εκκωφαντική νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και το πολύ κακό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας μεγαλύτερο από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, οι αναλυτές αναμένουν ότι η ΝΔ θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο των εκλογών», σημειώνει το Reuters.

Σε δηλώσεις του, ο συμπρόεδρος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Teneo, Βολφάνγκο Πίκολι, τόνισε: «Η Νέα Δημοκρατία θεωρείται ως ένα μεταρρυθμιστικό κόμμα μεταξύ των επενδυτών και οι οικονομικές προοπτικές είναι πιο αισιόδοξες γιατί υπάρχει ισχυρή πολιτική σταθερότητα».

Ακολουθούν 5 ερωτήσεις που θέτει το Reuters σχετικά με τις ελληνικές εκλογές:

Αφού κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία σε αυτόν τον γύρο, ακολουθούν εντολές για διερευνητικές επαφές στα τρία πρώτα κόμματα. Ωστόσο, χωρίς τη ΝΔ, κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρηση. «Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα λόγο να επιδιώξει κυβέρνηση συνασπισμού… καθώς οι έδρες μπόνους που θα ισχύσουν στις δεύτερες εκλογές καθιστούν τη νίκη της ΝΔ σχεδόν βέβαιη, δηλώνει ο Lorenzo Codogno, επικεφαλής της LC Macro Advisors.

Καθώς τρεις από τις τέσσερις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας τοποθετούν την ελληνική οικονομία μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, οι εκλογές μπορεί να είναι το τελευταίο εμπόδιο πριν η Ελλάδα ανακτήσει την θέση που έχασε πριν από 13 χρόνια. Η S&P Global δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση BB+ της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους, εάν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που ξεκλειδώνουν τα Ταμεία Ανάκαμψης της ΕΕ.

Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η υλοποίηση του σχεδίου Μητσοτάκη να τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες σε κονδύλια της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να είναι το “τελικό βήμα” για μια αναβάθμιση. Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι ήδη χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας, παρά τη σημερινή αξιολόγηση, και μια αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θα το οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η Annalisa Piazza, αναλύτρια στην MFS Investment Management, είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ήδη από τον Οκτώβριο.

Οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα παρουσιάζουν μεγάλη υπεραπόδοση φέτος και η νίκη Μητσοτάκη τα ενίσχυσε περαιτέρω. Ο δείκτης αναφοράς μετοχών της Αθήνας σημειώνει σήμερα άνοδο πάνω από 7%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2014. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022 στο 3,89%. «Δεδομένου ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων, είναι πολύ κατανοητό ότι οι αγορές μετοχών αντιδρούν έτσι», δήλωσε ο Αλ. Αλεβιζάκος του ομίλου AXIA Ventures.

Οι ελληνικές τράπεζες ηγήθηκαν των χρηματιστηριακών κερδών σήμερα με τις τέσσερις συστημικές να σημειώνουν άνοδο περίπου 14%. Η δυνατότητα για μια μονοκομματική κυβέρνηση σημαίνει λιγότερη αστάθεια από ό,τι αναμενόταν, και ευνοεί πολύ τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο κ. Αλεβιζάκος της AXIA Ventures. Αυτά είναι καλά νέα για τις τράπεζες, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει μερίδια σε καθένα από αυτά τα ιδρύματα, σχεδιάζει να διαθέσει τις τραπεζικές του μετοχές έως το τέλος του 2025.
Οι ελληνικές μετοχές έχουν ήδη σημειώσει κέρδη σχεδόν 30% φέτος έναντι 9,5% του ευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600. Η σημασία των τραπεζών, ενισχυμένη από τα υψηλά επιτόκια, εξηγεί την υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών.

Οι εκλογές πλέον δεν είναι σημαντικό ζήτημα για τους traders στην αγορά εμπορευμάτων, παρότι αποτελούσαν λόγο για πώληση του ευρώ στο παρελθόν.
«Το όλο θέμα των “περιφερειακών πιέσεων” έχει όντως πάει στο πίσω», δήλωσε ο Adam Cole, επικεφαλής στρατηγικής στην RBC Capital Markets.

ΣΧΕΤΙΚΑ