Πανέτα (ΕΚΤ): Θα συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων

NEWSROOM
Πανέτα (ΕΚΤ): Θα συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων
Φώτο: Shutterstock

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τελειώσει με την αύξηση του κόστους δανεισμού, αν και δεν έχει ακόμη πολύ έδαφος να καλύψει, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίoy της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα.

«Νομίζω ότι τώρα δεν είναι η ώρα για να πάμε πολύ γρήγορα. Έχουμε ήδη κάνει πολύ δρόμο. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον τελικό προορισμό, αλλά δεν είμαστε και πολύ μακριά από αυτόν» υπογράμμισε μιλώντας στη Le Monde.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης και με τον πληθωρισμό που αν και αποκλιμακώνεται σταδιακά, παραμένει επίμονος, εκτιμάται πως θα συσφίξουν περαιτέρω τη νομισματική πολιτική τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», επεσήμανε ο Πανέτα, για να συμπληρώσει πως: «Η νομισματική σύσφιξη θα γίνει αισθητή τους επόμενους μήνες. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η εγχώρια ζήτηση να παραμείνει ασθενής και αυτό να μεταφραστεί σε παρατεταμένη υποτονικότητα της οικονομικής δραστηριότητας ή ακόμη και σε τεχνική ύφεση στην ευρωζώνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ