7o WIB Forum: «Η αλλαγή νοοτροπίας οδηγεί την εξέλιξη»

NEWSROOM
7o WIB Forum: «Η αλλαγή νοοτροπίας οδηγεί την εξέλιξη»

«Η αλλαγή νοοτροπίας και οπτικής, και αυτή είναι που οδηγεί σε μεταβάσεις που εξελίσσουν και ωθούν μπροστά» όπως προκύπτει από όσα είπαν οι ομιλητές στο 7Ο WIB Forum του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Turning Points to Breakthroughs».

Βασικό θέμα ήταν η ανάδειξη πρακτικών μεθόδων αξιοποίησης των καταιγιστικών αλλαγών ως ώθηση μεταμόρφωσης και εξέλιξης στην ζωή των ανθρώπων.

Στην έναρξη του φόρουμ, ο προέδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος, υπογράμμισε ότι «το μόνο σταθερό στη ζωή είναι η αλλαγή και επομένως είναι σημαντικό να μπορούμε, αντί να αποφύγουμε την αλλαγή, να επιδιώξουμε να τη δούμε σαν καταλύτη εξέλιξης».

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλίας Σπυρτούνιας, έθεσε το πλαίσιο των απαιτήσεων που θέτουν οι πολλαπλές αλλαγές στη ζωή μας, και τόνισε ότι θα χρειαστεί να βγούμε από τη ζώνη της άνεσης προκειμένου να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας για μια καινούρια εποχή.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Women in Business Μυλαίδη Στούμπου, αναφέρθηκε στο ότι χωρίς την αλλαγή δεν υπάρχει εξέλιξη. Και ο μετασχηματισμός στο καινούριο απαιτεί ρομαντισμό και ρεαλισμό, αισιοδοξία και διορατικότητα. Με την αντίληψη ότι μέσα από τις τρέχουσες δυσκολίες θα «γεννηθούν» ευκαιρίες, με τη συνειδητή προσπάθεια προσαρμογής κι ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων, τα σημεία καμπής μπορούν να είναι καταλύτες για πρόοδο κι ευημερία.

Ο Δρ. Ιωάννης Σαλμόν, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, παρουσίασε την έρευνα που πραγματοποίησε η επιτροπή Women in Business με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η οποία κατέδειξε ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στη διαχείριση της αλλαγής είναι η αντιμετώπιση της αβεβαιότητας, καθώς και οι αλλαγές στο εισόδημα, που έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.

Στη συνέχεια, οι ομιλητές συνέθεσαν ένα χάρτη διαχείρισης της αλλαγής, μέσα από στοιχεία και προσωπικές εμπειρίες.

Ο Δρ. Ρωμανός Γεροδήμος, καθηγητής Διεθνούς, Πολιτικής Πανεπιστήμιο του Bournemouth, αναφέρθηκε στο ότι εκλείπουν πλέον τα μεγάλα αφηγήματα στις κοινωνίες, τα οποία προσφέρουν μια άγκυρα ασφάλειας σε περιόδους μεταλλάξεων. Σαν αποτέλεσμα προκύπτει μια κρίση αξιών σε προσωπικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, που δυσκολεύει τις μεταβάσεις.

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Καραγιάννης υπογράμμισε ότι οι μεγάλες καμπές υποχρεώνουν τους ανθρώπους να ορίσουν βαθύτερα την ταυτότητά τους, και να βρίσκουν καινούριους τρόπους ψυχικής ανθεκτικότητας.

Η Δρ. Τατιάνα Κολοβού, Teaching Professor, Kelley School of Business, Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, επεσήμανε ότι υπάρχουν και καμπές που οδηγούν σε θετικές εξελίξεις, με εκθετικό τρόπο. Προϋπόθεση όμως είναι να ξέρει κανείς να διεκδικεί, να κάνει το πρώτο μετέωρο βήμα, και να ζητά με τόλμη.

H Μάγια Τσόκλη, ιδρύτρια, Μπύρα ΝΗΣΟΣ και ταξιδιωτική δημοσιογράφος, τόνισε πως κάθε αλλαγή διευρύνει τη ζωή μας, ενώ η 'Ανι Φιλίποβα, ιδρύτρια, Change Advisory, ανέφερε πως μόλις νιώσουμε σίγουροι για τον εαυτό μας και αρκετά ασφαλείς για να κάνουμε την αλλαγή, οι ανησυχίες μας εξαφανίζονται. Ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος, ιδρυτής, Ραδίκι, μίλησε για το καλό σενάριο των πραγμάτων, στο οποίο, εμείς επιλέγουμε τις αλλαγές που μας βρίσκουν,

Σε σχέση με τη διαχείριση της αβεβαιότητας, ο Γιάννης Δημαράκης, Managing Partner, Scotwork Hellas, αναφέρθηκε στα σημεία καμπής που απλώς συμβαίνουν και τόνισε πως αυτή είναι και η ομορφιά της ζωής. Επιπρόσθετα, ο Δρ. Θεόδωρος Παπακώστας, αρχαιολόγος, σχολίασε πως η επιτυχία μας έχει να κάνει με το να πράττουμε αυτό για το οποίο είμαστε παθιασμένοι και πρότεινε να συνεχίσουμε να το κάνουμε με το ίδιο πάθος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ