Το στοίχημα των εξαγωγών -Εντυπωσιακή αύξηση στο πρώτο τρίμηνο
Λίγοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι ενώ πύκνωναν τα νέφη της αβεβαιότητας πάνω από την Ευρώπη, οι ελληνικές εξαγωγές θα έσπαγαν τα κοντέρ. Κι όμως.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές αγαθών το πρώτο τρίμηνο σημείωσαν αύξηση 9,5% σε σχέση με πέρσι, ωστόσο ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας για το ΑΕΠ ανεβάζει τον πήχη πιο ψηλά, επισημαίνοντας ότι η μεγαλύτερη θετική έκπληξη προήλθε από τις καθαρές εξαγωγές, οι οποίες συνεισέφεραν μία ποσοστιαία μονάδα στον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2023, έναντι μέσης αρνητικής επίδρασης 2,8 ποσοστιαίων μονάδων κατά το 2022.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, εκτός από την, εν πολλοίς, αναμενόμενη αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 6,2% ετησίως – λόγω των ισχυρών επιδόσεων του τουρισμού – οι εξαγωγές αγαθών, σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής, αυξήθηκαν κατά 10,6% σε σταθερές τιμές, υπερβαίνοντας και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, και ανήλθαν σε ιστορικό υψηλό 10 δισ. ευρώ, σε σταθερές τιμές (20,6% ως ποσοστό στο ΑΕΠ)!
Η εν λόγω επίδοση υπογραμμίζει την αντοχή της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε ένα λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον, σε σύγκριση με την προηγούμενη διετία, καθώς και την αυξανόμενη διαφοροποίηση των εξαγωγικών αγορών για τα ελληνικά προϊόντα αλλά και της γενικότερης σύνθεσης των ελληνικών εξαγωγών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, συνολικά στο 4μηνο του έτους, άνοδο καταγράφουν σχεδόν όλες οι μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, με μοναδικές εξαιρέσεις τον κλάδο των Βιομηχανικών (-4,8%), των Πρώτων Υλών (-5,6%) και των χαμηλών σε αξία εξαγωγών Εμπιστευτικών Προϊόντων (-15,7%).
Σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές των Πετρελαιοειδών & Καυσίμων (+17,5%), Τροφίμων (+11,8%), Χημικών (+9,8%), Μηχανημάτων (+10,1%), Διαφόρων Βιομηχανικών (+15,6%), Λαδιών (+158%), Ποτών & Καπνού (+27,3%), σε σχέση με το περσινό τετράμηνο.
Τα στοιχεία για τον Απρίλιο έκρουσαν, πάντως, προειδοποιητικό καμπανάκι, καθώς καταγράφηκε υποχώρηση ειδικά προς Τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, παρατηρείται στασιμότητα των αποστολών προς τις χώρες της Ε.Ε. (1,1%) ενώ υποχώρησαν προς τις Τρίτες Χώρες κατά 10,8%. Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, η εικόνα αυτή προφανώς σχετίζεται με την αρνητική συγκυρία σε διεθνές επίπεδο και το ζητούμενο είναι αν πρόκειται για συγκυριακή πτώση.
Το γεγονός ότι η Ευρωζώνη γλίτωσε τα χειρότερα, δηλαδή την ύφεση, συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι το κλίμα και οι εξαγωγές θα βελτιωθούν, χωρίς φυσικά να υποτιμάται ο κίνδυνος νέων αρνητικών γεωπολιτικών εξελίξεων καθώς και η ένταση των επιπτώσεων από το μπαράζ αύξησης επιτοκίων. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,2%, στο τρίτο τρίμηνο κατά 1,3% και στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς κατά 2,6%.