“Σοκ και δέος” για όσους “πειράζουν” τις ταμειακές μηχανές

Eurokinissi

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έπεσαν στους ελεγκτές των Κτηματικών Υπηρεσιών, που “σαρώνουν” τα νησιά και τις παραλίες με τη... μεζούρα, ωστόσο την ίδια ώρα πραγματοποιείται “απόβαση” σε δημοφιλείς προορισμούς από κλιμάκια της ΑΑΔΕ.

Πέρα από τους στοχευμένους ελέγχους, με βάση risk analysis και τη “μαύρη” λίστα που εμπλουτίζεται με νέα “λαβράκια”, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι κάνουν θραύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έως τώρα ευρήματα δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα είναι σκληρή, καθώς παρά τα πρόστιμα και τα “λουκέτα”, ουκ ολίγοι επιχειρηματίες ρισκάρουν, με στόχο να βάλουν περισσότερα στην τσέπη.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι πρώτες εκθέσεις ελέγχου, που καταφτάνουν στις κεντρικές υπηρεσίες, καταγράφουν τις... συνήθεις παραβάσεις:

μη έκδοση αποδείξεων, ακόμα κι από επιχειρήσεις με ομπρελοξαπλώστρες

αποδείξεις που δεν έχουν διαβιβαστεί στο Taxis κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας

πολλές “πειραγμένες” ταμειακές

Κατά πως φαίνεται η μικρή παράταση στην υποχρέωση διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές και της αντικατάστασης των ταμειακών που λειτουργούν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, αποθράσυναν κάποιους, που θέλησαν να κερδίσουν όσα μπορούν πριν αλλάξει το πλαίσιο. Ποιος μπορεί, άλλωστε, να ξεχάσει το πασίγνωστο bar- restaurant στη Γλυφάδα, που πιάστηκε στα πράσα, έχοντας ακυρώσει αποδείξεις 600.000 ευρώ, χρησιμοποιώντας παράνομο λογισμικό;

Οι παραβάτες βρίσκονται, πάντως, αντιμέτωποι με τα νέα πρόστιμα για τις “πειραγμένες” ταμειακές, όπως αυτά ορίζονται στη σχετική εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι “καμπάνες” δεν περιορίζονται στους “πονηρούς” επιχειρηματίες αλλά “χτυπάνε” και για όσους πουλάνε ή εγκαθιστούν παράνομο λογισμικό. Ειδικότερα:

όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος- χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί των εσόδων, όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών. Το εν λόγω πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ, ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ, ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων

όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Ανάλογα είναι τα πρόστιμα και για όσους εκδίδουν αποδείξεις από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει, πάντως, ένα μικρό “παράθυρο” για να πέφτει κανείς στα πιο... “μαλακά”. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο της εν λόγω περίπτωσης δεν επιβάλλεται, εφόσον δεν επηρεάζονται η αυθεντικότητα της προέλευσης και η ακεραιότητα του περιεχομένου των αποδείξεων. Με τον όρο «ακεραιότητα του περιεχομένου λογιστικού στοιχείου» νοείται ότι το περιεχόμενο ενός λογιστικού στοιχείου δεν έχει αλλοιωθεί σε σχέση με ότι απαιτείται από τον νόμο ή με ότι καθορίσθηκε από τον εκδότη του ενώ με τον όρο «αυθεντικότητα προέλευσης λογιστικού στοιχείου» νοείται η διασφάλιση της ταυτότητας του προμηθευτή ή του εκδότη του τιμολογίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ