Γεωργιάδης: Νέα δυνατότητα επικοινωνίας, μέσω Skype, μεταξύ ασφαλισμένων και υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ για την έκδοση σύνταξης

NEWSROOM
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
Ο Άδωνις Γεωργιάδης/ Φωτογραφία Eurokinissi

Νέα δεδομένα στην εξυπηρέτηση των πολιτών θα φέρει η δυνατότητα επικοινωνίας, μέσω Skype, μεταξύ ασφαλισμένων και υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ για την έκδοση σύνταξης, που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι ο ασφαλισμένος που υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, θα λαμβάνει ένα e-mail και έναν λογαριασμό Skype του εισηγητή που είναι υπεύθυνος για την έκδοση της σύνταξής του.

Όπως εξήγησε, με τον τρόπο αυτό, ο υπάλληλος του e-ΕΦΚΑ θα καθοδηγεί τον ασφαλισμένο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έκδοσης της σύνταξής του, αλλά και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επικοινωνεί μαζί του για περαιτέρω διευκρινίσεις και ενημέρωση.

«Άρα, για να δώσουμε στον συμπολίτη μας τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στο σύστημα, θα μπορεί να βλέπει τον εισηγητή, μέσω της οθόνης» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης. Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτή η δράση είναι ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και θα ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, στόχος είναι οι συντάξεις να εκδίδονται σε έναν μήνα. Όπως είπε, στην παρούσα φάση, οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται σε 30.000, ενώ επιδίωξη είναι, μέχρι το τέλος του έτους, να μειωθούν σε 25.000 έως ότου μηδενιστούν.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης ανέλυσε και κάποιες από τις βασικές διατάξεις του νέου εργασιακού νόμου, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, αναφορικά με τη δυνατότητα που θα έχουν οι εργαζόμενοι να απασχολούνται ταυτόχρονα σε δύο εργοδότες, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι θα προσμετρώνται κανονικά τα ένσημα στον ασφαλιστικό τους χρόνο και από τις δύο δουλειές. Όπως αποσαφήνισε, «δεν θα παίρνει κάποιος γρηγορότερα σύνταξη, θα λαμβάνει, ωστόσο, υψηλότερη σύνταξη, καθώς θα αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης».

Σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι, σε έναν χρόνο, θα εφαρμόζεται σε όλη την αγορά εργασίας και, πλέον, ο εργαζόμενος θα πληρώνεται το κάθε λεπτό της υπερωρίας του.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι απεργοί δεν επιτρέπεται να εμποδίζουν διά της βίας κάποιον που επιθυμεί να εργαστεί. «Είναι σεβαστό το δικαίωμα στην απεργία. Όμως, σεβαστό είναι και το δικαίωμα στην εργασία» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ