Το «άνοιγμα» της Ελλάδας στην Άπω Ανατολή -Τι προσδοκά η Αθήνα από την αγορά και τους μεγάλους παίκτες της Κορέας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg / Φωτογραφία αρχείου: ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η πολύωρη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού και του οικονομικού του επιτελείου, με “βαριά” ονόματα της Κορεατικής επιχειρηματικής κοινότητας, δεν είναι πυροτέχνημα. Κάθε άλλο.

Αν προσθέσει κανείς στο κάδρο τις αντίστοιχες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία κι επιχειρηματίες της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Ινδίας, αντιλαμβάνεται ότι η Αθήνα “χτίζει” γέφυρες προς τη δύσκολη, πλην όμως μεγάλη, αγορά της Άπω Ανατολής.

Η οικονομία της Ν. Κορέας είναι μια εξαιρετικά ανεπτυγμένη, μικτή οικονομία και σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας, με βάση το ονομαστικό ΑΕΠ, έχει την 4η μεγαλύτερη οικονομία στην Ασία και την 10η μεγαλύτερη στον κόσμο. Το γεγονός ότι η Ν. Κορέα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά με περίπτερο στη ΔΕΘ, δείχνει αφενός το έλλειμμα διμερούς εμπορικής συνεργασίας τα προηγούμενα χρόνια, αφετέρου ότι υπάρχει ενδιαφέρον να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, πόσο μάλλον όταν οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από την αποκαλούμενη “νέα” οικονομία.

Είναι ενδεικτικό ότι σε μια συγκυρία όπου η Ευρώπη “τρέχει” για την “πράσινη” μετάβαση και η Ελλάδα “χτίζει” συμμαχίες προκειμένου να παίξει το ρόλο της ενεργειακής πύλης προς την Ευρώπη, η διαχείριση της ενεργειακής μετάβασης προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελεί επίσης βασική πολιτική προτεραιότητα για τη Νότια Κορέα. Σημειωτέον ότι η Ν. Κορέα έχει πρωτοστατήσει παγκοσμίως στον σχεδιασμό πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του υδρογόνου ως βασικής μελλοντικής πηγής καυσίμου για την εγχώρια παραγωγή ενέργειας.

Εξαγωγές

Οι ψυχροί αριθμοί δείχνουν ότι στο πεδίο των εξαγωγών “χωράει” μεγάλη βελτίωση, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι στα πρώτα δέκα εξαγόμενα προϊόντα περιλαμβάνονται διαχρονικά βιομηχανικά προϊόντα (είδη για ναυπήγηση πλοίων, ελάσματα, μηχανικά μέρη) αλλά και προϊόντα κατασκευαστικού κλάδου. Αντιθέτως, διαχρονικά δεν καταγράφεται αξιοσημείωτη εμπορική ροή εξαγωγών των βασικών ελληνικών διατροφικών προϊόντων, που είναι ψάρια φρέσκα και διατηρημένα, τυροκομικά, ελαιόλαδο, ελιές. Από την άλλη, οι βασικοί ανταγωνιστές μας στην ΕΕ, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου, έχουν καταγράψει σταθερή αύξηση των ποσοστών τους και σε κλάδους ενδιαφέροντος μας υπάρχει ουσιαστική παρουσίας της.

Σημαίνει αυτό ότι έχει χαθεί η “μάχη” για τα ελληνικά προϊόντα; Κάθε άλλο. Σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ, το άνοιγμα της αγοράς έχει ολοκληρωθεί για τα ακτινίδια και πρέπει να προωθηθεί το άνοιγμα της αγοράς για τα εσπεριδοειδή και για τα προϊόντα επεξεργασμένου χοιρινού κρέατος. Παράλληλα πρέπει να υλοποιηθούν οι δράσεις του προγράμματος προβολής και προώθησης κρασιού και δράσεις προβολής – προώθησης τροφίμων, να επιδιωχθεί η διεύρυνση του καταλόγου των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ που αναγνωρίζονται στην Κορέα, να συνεχιστεί η διοικητική διαδικασία για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων σε ό,τι αφορά στο μέλι (ποσοστώσεις) και την χρήση ελληνικών συμβόλων σε παραγόμενα στην Κορέα προϊόντα (γιαούρτι).

Επιπλέον, η κορεατική αγορά δομικών υλικών έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μάρμαρο. Οι κορεατικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναλαμβάνουν σημαντικότατα έργα παγκοσμίως, συχνά ενδιαφέρονται για προμήθεια δομικών υλικών ενώ θα πρέπει να επιδιωχθεί από ελληνικής πλευράς η ανάληψη υπεργολαβιών, ιδίως σε μεγάλα έργα που εκτελούνται σε τρίτες χώρες.

Επενδύσεις

Η αναφορά του Πρωθυπουργού στην “πράσινη” μετάβαση, την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών, την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην πολιτική προστασία, την περαιτέρω ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, περιγράφει το ιδανικό πεδίο κορεατικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Επί του παρόντος, η παρουσία κορεατικών επενδύσεων στην Ελλάδα είναι αμελητέα, με εξαίρεση τα γραφεία αντιπροσώπευσης των μεγάλων κορεατικών ομίλων, που αποσκοπούν κυρίως στην προώθηση κορεατικών προϊόντων και στη λήψη παραγγελιών για τα κορεατικά ναυπηγεία.

Τουρισμός

Μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι και η αύξηση των τουριστικών ροών από την Κορέα. Η Νότια Κορέα προβλέπεται την περίοδο 2022–2025 να έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εξερχόμενου τουρισμού στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APAC), με συνολικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 30% δηλαδή 30,2 εκατ. εξερχόμενους τουρίστες μέχρι το 2025!

Η Ελλάδα σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία υποδέχεται κάθε χρόνο περίπου 55.000 Νοτιοκορεάτες τουρίστες. Η έλλειψη απευθείας πτήσης από τη Σεούλ και η μη ευόδωση των προσπαθειών για ένταξη στα κυρίαρχα συνδυαστικά πακέτα που τα τουριστικά γραφεία προσφέρουν, έχει καθηλώσει αδικαιολόγητα τον αριθμό των εισερχομένων επισκεπτών στη χώρα μας από την Ν. Κορέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ