Σκρέκας: Τα 4 μέτρα για τις ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια -Νέα έκπτωση 5% για έξι μήνες σε συγκεκριμένα προϊόντα

NEWSROOM
Κώστας Σκρέκας-Φωτογραφία: IntimeNews/ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ
Κώστας Σκρέκας-Φωτογραφία: IntimeNews/ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Τα 4 μέτρα για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και των ανατιμήσεων ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Τα 4 μέτρα για τις ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια

  1. Μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι με ειδική πινακίδα - Μείωση τουλάχιστον 5% στην τιμή για έξι μήνες. Η μείωση θα πρέπει να είναι πάνω και πέρα από τις ήδη υπάρχουσες εκπτώσεις. Η αρχική τιμή είναι η τιμή ραφιού μέχρι χθες. Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδή τιμή, θα επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
  2. Αυστηρός έλεγχος των προμηθευτών, όπως και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους.
  3. Διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ πρέπει να κοινοποιούν τις τιμές λαχανικών και φρούτων. Οι τιμές θα δημοσιεύονται στο e-katanalotis. Στόχος η ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας.
  4. Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ενδυναμώνουμε, επίσης, τον καταναλωτή και τον καθιστούμε σύμμαχό μας για την ακρίβεια. Καταγγελίες θα γίνονται στο 1520, ενώ θα δημιουργηθεί και ειδική εφαρμογή.

Τέσσερα μέτρα στη Θεσσαλία

Νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης είχε παρουσιάσει τα 4 μέτρα που έχουν ληφθεί ειδικά για τη Θεσσαλία, τα οποία είναι:

  1. Πλαφόν στο νερό.
  2. Κλείδωσε το πλαφόν κέρδους σε όλες τις εταιρείες διατροφής.
  3. Ζητήθηκε από τις αλυσίδες πώλησης τροφίμων, ηλεκτρικών συσκευών και ύπνου να χαμηλώσουν τις τιμές τους - Πωλούνται προϊόντα σε τιμές κάτω του 20%. Καταγράφονται αυξήσεις στον τζίρο των σούπερ μάρκετ που φθάνει το 80%.
  4. Απεστάλησαν κλιμάκια ελέγχου από τη ΔΙΜΕΑ για να ελεγχθεί η αγορά και έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις. Επιβλήθηκαν πρόστιμα 110.000 ευρώ την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλία. Ζητήθηκαν έλεγχοι και σε λαϊκές.
ΣΧΕΤΙΚΑ