«Καμπανάκι» από τις Βρυξέλλες για την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης

Shutterstock: rawf8

“Η υλοποίηση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης μέχρι τώρα έχει προχωρήσει καλά, ωστόσο αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις στο μέλλον”, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη 2η Ετήσια Έκθεσης της για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό των έως τώρα πεπραγμένων, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει τρία αιτήματα πληρωμών για επιχορηγήσεις και δύο αιτήματα για δόσεις δανείων, στα οποία “κουμπώνουν” 82 ορόσημα και στόχοι. Ως τώρα η Αθήνα έχει λάβει 7,1 δισ ευρώ για τις δύο πρώτες δόσεις και αναμένει άλλα 1,72 δισ ευρώ για την τρίτη δόση.

Αυτό που φαίνεται, ωστόσο, ότι προβληματίζει τις Βρυξέλλες, είναι τα επόμενα βήματα, για τα οποία, άλλωστε, είχαν παραδεχθεί και κυβερνητικές πηγές ότι θα είναι πρόκληση για τα αντανακλαστικά της δημόσιας διοίκησης.

“Ενώ η Ελλάδα έχει ξεκινήσει δυναμικά, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στο μέλλον, οι οποίοι δικαιολογούν συνεχείς προσπάθειες για τη διατήρηση και την ενίσχυση της δυναμικής εφαρμογής”, αναφέρει η Έκθεση της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι το Σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που, λόγω του μεγέθους του, αντιπροσωπεύουν μεγάλο διοικητικό φόρτο.

“Σε αυτό το στάδιο, η υλοποίηση του Σχεδίου φθάνει σε μια φάση που θα βασίζεται στις περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις, των οποίων η διοικητική και εκτελεστική ικανότητα είναι γενικά αδύναμη. Η ολοκλήρωση μιας σειράς μέτρων του σχεδίου απαιτεί μια σειρά προπαρασκευαστικών βημάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών δημοσίων συμβάσεων.

Η διασφάλιση της έγκαιρης προόδου με αυτά θα απαιτήσει συνεχή ισχυρό συντονισμό και βοήθεια προς τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς υλοποίησης”, τονίζουν οι Βρυξέλλες στο μήνυμα τους προς την Αθήνα, αναδεικνύοντας έτσι το χρόνιο πρόβλημα των αργών αντανακλαστικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την Έκθεση της Κομισιόν, στο πλαίσιο των τρεχουσών γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, η Ελλάδα υπέβαλε ένα τροποποιημένο Σχέδιο στην Επιτροπή στις 31 Αυγούστου για την κάλυψη αντικειμενικών περιστάσεων, που δεν καθιστούν πλέον δυνατή την επίτευξη ορισμένων ορόσημων και στόχων στο RRP και για να ζητήσει πρόσθετα δάνεια σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού RRF.

Ρίχνοντας λίγο παραπάνω... φως στο ελληνικό αναθεωρημένο Σχέδιο, η Έκθεση αναφέρει ότι περιλαμβάνει ένα νέο κεφάλαιο REPowerEU με 1) πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που σχετίζονται με ενεργειακές ανακαινίσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, 2) τη δημιουργία αγοράς για ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου, βιομεθανίου και δέσμευσης άνθρακα, χρήση και αποθήκευση, 3) την αυξημένη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με μέτρα για την προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και 4) μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και 5) τη μετάβαση προς ένα έξυπνο δίκτυο και κοινή χρήση ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ