Μητσοτάκης για λιμάνι Ηγουμενίτσας: Η Ελλάδα γίνεται πεδίο διεθνών επενδύσεων, μαγνήτης κεφαλαίων
«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα όχι μόνο για την Ηγουμενίτσα αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο, η οποία πράγματι ξεκινάει ένα ταξίδι στη νέα εποχή σηκώνοντας την Άγκυρα εδώ, από το μεγαλύτερο λιμάνι της», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (67%) του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) σε κοινοπραξία με ηγέτη τον ιταλικό όμιλο Grimaldi.
«Η μεταβίβαση της διαχείρισης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας σε έναν μεγάλο ναυτιλιακό κολοσσό όπως είναι o όμιλος Grimaldi σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη τόσο για την εθνική όσο και για την τοπική οικονομία. Είναι μία σημαντική επένδυση με σημαντικά έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ που ξεπερνούν τα 84 εκατομμύρια ευρώ που εισέρχονται στα δημόσια ταμεία. Μία επένδυση που θα λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη προόδου για περισσότερες δουλειές, για μία καλύτερη ζωή σε όλη τη Δυτική Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η Ηγουμενίτσα είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αποτελεί κρίσιμη πύλη της χώρας, ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα του Εφοδιασμού και των αγορών στη δυτική πύλη ουσιαστικά της χώρας προς την Ευρώπη. Μία γέφυρα για επιβάτες και εμπορεύματα από και προς την Ιταλία και ταυτόχρονα έναν κόμβο που συνδέει το Ιόνιο και την Αδριατική με ολόκληρη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μιλάμε συνεπώς για ένα σημαντικό διεθνές λιμάνι το οποίο αναβαθμίζεται και θα δώσει σημαντική ώθηση σε πολλούς τομείς της οικονομικής και Κοινωνικής ζωής».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σε συνδυασμό με άλλα έργα που θα γίνουν στην Ηγουμενίτσα, στα Σύβοτα, την Πλαταριά και τη Σαγιάδα θα αναδειχθεί ο νομός Θεσπρωτίας και ως τουριστικός προορισμός. Ο σταθμός κρουαζιέρας, ως προορισμός γιότινγκ.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι όπως είχε δεσμευτεί στο λαό της Θεσπρωτίας παραχωρούνται στην αυτοδιοίκηση 6.000 στρέμματα παραθαλάσσια ζώνης. «Το είπαμε και το κάναμε» τόνισε και συμπλήρωσε «σε μερικά χρόνια θα ξαναβρεθούμε εδώ και θα τρίβουμε τα μάτια μας από την πρόοδο που θα έχει συντελεστεί στην Ηγουμενίτσα», είπε ο Πρωθυπουργός.
Τόνισε ακόμα ότι ο όμιλος Grimaldi ενδιαφέρεται και για το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης και σύντομα θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση πώλησης.
Επίσης υπογράμμισε το γεγονός ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Grimaldi, Εμμανουέλ Γκριμάλντι, που μίλησε στην τελετή είπε ότι θα φέρει την τεχνολογία της απανθρακοποίησης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, έτσι ώστε να καταστεί λιμάνι πρότυπο και στην πράσινη μετάβαση.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως η απενοχοποίηση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει φέρει μεγάλη πρόοδο στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα γίνεται μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του στην τελετή, τονίζοντας όπως είπε «ιδιαίτερα την στρατηγική συμμαχία με την Ιταλία, που επενδύει στη χώρα μας».
«Η σημερινή συμφωνία είναι μια ακόμα στάση στην πορεία μετασχηματισμού της πατρίδας μας. Μια ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό ανάπτυξης» σημείωσε και συμπλήρωσε πως αυτή η συμφωνία δεν θα είχε γίνει, αν η χώρα δεν είχε κάνει μεγάλα άλματα.
Στην τελετή μίλησαν Οικονομικών και Εθνικής οικονομίας Κωστής Χατζηδακης, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα οφέλη για την Ηγουμενίτσα αλλά και για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας , ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος και Φιλιατών Σπύρος Παππάς, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής κ.α.
Τα σημαντικά οφέλη της αξιοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας
Με την υπογραφή της σύμβασης ολοκληρώνεται η διαδικασία πώλησης και μεταβίβασης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ στην κοινοπραξία των εταιρειών Grimaldi Euromed SpA - Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ και Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική ΑΕ, έναντι 84,17 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συμφωνία αποβλέπει στην αναβάθμιση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, τρίτου μεγαλύτερου λιμένα της Ελλάδας, και στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ως πύλη της χώρας στην Αδριατική και τη Μεσόγειο, προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.
Η κυριότητα όλων των υποδομών του λιμανιού Ηγουμενίτσας παραμένει στο Δημόσιο, καθώς η πώληση αφορά μόνο στις μετοχές του οργανισμού διαχείρισης, στον οποίο το κράτος παραμένει στρατηγικός εταίρος του ιδιώτη επενδυτή, διατηρώντας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ συμμετοχή της τάξης του 33%.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνει επίσης ετήσιο αντάλλαγμα παραχώρησης ίσο με το 3,5% επί των εσόδων της ΟΛΗΓ ΑΕ. Το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω ποσού θα αποδίδεται στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών και κατ' αυτόν τον τρόπο τα απτά οικονομικά οφέλη θα διοχετεύονται στην τοπική κοινωνία.
Οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας θα ωφεληθούν επίσης από την παραχώρηση 6.000 στρεμμάτων παραλιακού μετώπου, που διαχειρίζεται έως σήμερα ο ΟΛΗΓ, στους παράκτιους Δήμους.
Ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στην τελετή:
«Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κ. Αντιπρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κ. Περιφερειάρχα, συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι,
Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα, όχι μόνο για την Ηγουμενίτσα, αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο, η οποία πράγματι ξεκινάει ένα ταξίδι στη νέα εποχή, σηκώνοντας την άγκυρα εδώ, από το μεγαλύτερο λιμάνι της.
Γιατί η μεταβίβαση της διαχείρισής του σε έναν μεγάλο ναυτιλιακό κολοσσό, όπως είναι ο Όμιλος Grimaldi, σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη τόσο για την εθνική όσο για την τοπική οικονομία.
Με μία σημαντική επένδυση, με σημαντικά έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ, που ξεπερνούν τα 84 εκατομμύρια ευρώ που εισέρχονται στα δημόσια ταμεία. Μία επένδυση που θα λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη προόδου για περισσότερες δουλειές, για καλύτερη ζωή σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.
Ήδη και πριν από αυτή την επένδυση -το είπε εξάλλου και ο Υπουργός- η Ηγουμενίτσα είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Αποτελεί κρίσιμη πύλη της χώρας, ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα του εφοδιασμού και των μεταφορών, τη δυτική πύλη ουσιαστικά της χώρας προς την Ευρώπη, μία «γέφυρα» για επιβάτες και εμπορεύματα από και προς την Ιταλία.
Και ταυτόχρονα, έναν κόμβο που συνδέει το Ιόνιο και την Αδριατική με ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μιλάμε, συνεπώς, για ένα σημαντικό διεθνές λιμάνι, το οποίο τώρα αναβαθμίζεται και θα δώσει σημαντική ώθηση σε πολλούς τομείς της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής.
Για παράδειγμα, σε συνδυασμό με την πολύ σημαντική κατασκευή της μαρίνας εδώ στην Ηγουμενίτσα, τα σημαντικά λιμενικά έργα τα οποία θα γίνουν στα Σύβοτα, στην Πλαταριά, στη Σαγιάδα, θα εδραιωθεί η Θεσπρωτία και ως τουριστικός προορισμός. Ο σταθμός κρουαζιέρας ως προορισμός γιότινγκ.
Παράλληλα, όπως θυμάστε, είχα δεσμευθεί στην τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας ότι αυτή η επένδυση θα συνοδεύεται με την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος της πόλης της Θεσπρωτίας, ολόκληρης της Ηπείρου, που δεν είναι άλλο από την παραχώρηση 6.000 στρεμμάτων παραλιακής ζώνης στην Αυτοδιοίκηση. Το είπαμε και το κάνουμε πράξη. Έτσι, οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας, δεν αποκτούν απλά ένα μέτωπο προς τη θάλασσα αλλά νέους ελεύθερους χώρους για άθληση και ψυχαγωγία.
Άλλωστε, η οικονομική αυτή διάσταση της σύμπραξης είναι συμβατή με τις εθνικές ανάγκες. Θέλω να θυμίσω ότι το δημόσιο παραμένει μέτοχος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στον Οργανισμό Λιμένος με ποσοστό 33%. Θέλω επίσης να θυμίσω ότι το 85% του ετήσιου τέλους παραχώρησης επιστρέφει στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τοπικά έργα.
Με άλλα λόγια, το νέο λιμάνι γίνεται αφετηρία για νέες δραστηριότητες αλλά και για νέες υποδομές που ωφελούν το σύνολο της περιοχής. Θέλω να θυμίσω ότι ο ίδιος όμιλος- τα είπε εξάλλου και ο κ. Grimaldi - επενδύει παράλληλα και στο πολύ σημαντικό λιμάνι του Ηρακλείου, προσφέροντας και εκεί ένα τίμημα κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Αποδεικνύεται έτσι, ότι το επιχειρηματικό του σχέδιο δεν είναι μεμονωμένο, δεν είναι τοπικά στοχευμένο και αυτό δηλώνει με τη σειρά του ότι η Ελλάδα γίνεται πλέον ένας σημαντικός εταίρος στρατηγικών συμφωνιών και πεδίο μεγάλων διεθνών επενδύσεων. Γίνεται ένας μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων, που μεταφράζονται σε συλλογική ευημερία.
Και θα τόνιζα επίσης, ιδιαίτερα την διάσταση της εκκολαπτόμενης στρατηγικής συμμαχίας την οποία αναπτύσσει η πατρίδα μας με την Ιταλία. Η Ιταλία είναι ένας πολύ μεγάλος επενδυτής στην πατρίδα μας. Αυτή η σχέση διευρύνεται ακόμα περισσότερο με την παρουσία του Ομίλου Grimaldi, εδώ στην Ηγουμενίτσα, όπως ακούσατε, με πολύ φιλόδοξα σχέδια.
Θέλω να επαναλάβω ότι είναι ένας όμιλος με πολύ μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση σημαντικών λιμένων. Και θα ήθελα να κρατήσετε από τις επισημάνσεις του κ. Grimaldi την ιδιαίτερη αναφορά την οποία κάνει στην τεχνογνωσία που φέρνει ο όμιλος, στην απανθρακοποίηση των λιμανιών.
Το επόμενο βήμα: τα πράσινα λιμάνια σε συνδυασμό με τις πράσινες μεταφορές. Και κράτησα τη δέσμευσή του, τη δημόσια δέσμευσή του ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, θα είναι ένα πρότυπο λιμάνι σε αυτή την πράσινη μετάβαση, η οποία πρέπει να συντελεστεί και εδώ στη χώρα μας.
Θέλω να θυμίσω επίσης, ότι στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχουν γίνει πολύ σημαντικά δημόσια έργα. Ξέρω, ότι υπάρχει ακόμα μία μικρή εκκρεμότητα ολοκλήρωσης των έργων. Έχω τη δέσμευση από το Υπουργείο Υποδομών και από τον ανάδοχο, ότι αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το κράτος να έχει εκπληρώσει πια τις υποχρεώσεις του ως προς τις βασικές υποδομές και να μπορέσει να παραχωρήσει στο νέο μέτοχο του Οργανισμού Λιμένος, ένα λιμάνι με άρτιες τις βασικές υποδομές, προκειμένου να έρθει ο Όμιλος και με τη σειρά του να προσθέσει τις δίκες του επενδύσεις. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό το οποίο είπε και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, πόση πρόοδο έχουμε συντελέσει συνολικά ως χώρα, απενοχοποιώντας ακριβώς αυτές τις συνεργασίες και διαπιστώνοντας ότι το δημόσιο συμφέρον μπορεί να υπηρετηθεί καλύτερα, όταν οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα γίνονται προς όφελος τελικά όλων. Με κανόνες διαφάνειας, με διαδικασίες υποδειγματικές που μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων oμίλων. Και εδώ θέλω να συγχαρώ και τον προηγούμενο Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος δρομολόγησε τη διαδικασία και όλα τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και τα στελέχη του Υπουργείου, τον Γενικό Γραμματέα, που πραγματικά με υποδειγματικό τρόπο διεκπεραίωσαν όλη αυτή τη διαδικασία.
Θα έλεγα ότι αυτή η σημερινή συμφωνία για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, είναι μία ακόμα στάση στη μεγάλη πορεία μετασχηματισμού της πατρίδας μας. Και είναι, κ. Περιφερειάρχα, μία σημαντική, βέβαια, ψηφίδα στο μωσαϊκό της ανάπτυξης που συνθέτουν οι παραπάνω από 380 δράσεις του Αναπτυξιακού Σχεδίου για την Ήπειρο. Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να τα συζητήσουμε και στην Περιφέρεια.
Να σταθώ ιδιαίτερα και στην πολύ σημαντική σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η οποία ολοκληρώνεται οσονούπω. Ένας σημαντικότατος δρόμος, ο βασικός άξονας Δύσης και Ανατολής, ο οποίος χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν πια από τον παραχωρησιούχο, σε συνδυασμό με τα άλλα σημαντικά έργα τα οποία δρομολογούνται στην Ήπειρο:
Τον δρόμο Γιάννενα-Κακαβιά, μετά από κάποια μικρά εμπόδια - επαναπροκηρύξαμε τον σχετικό διαγωνισμό. Τη σημαντική πρόοδο που γίνεται συνολικά στην Ήπειρο σε όλα τα επίπεδα. Το τεχνολογικό πάρκο στα Γιάννενα. Την ανάδειξη του Ζαγορίου που φέρει πια την σφραγίδα της UNESCO.
Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικές παρεμβάσεις. Είναι ένα συνολικό πλάνο που χρειάζεται χρόνο και πολύ ενέργεια για να δρομολογηθεί, όμως σε άψογη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είμαστε εδώ για να το υλοποιήσουμε.
Να σταθώ στη σημασία της περιφερειακής ανάπτυξης -τονίστηκε και από τους προλαλήσαντες. Έχει σημασία να μπορούν να παραμένουν τα νέα παιδιά στον τόπο τους και η σημερινή συμφωνία είναι σίγουρα ένα μέρος αυτής της δημιουργικής διαδρομής, αυτή η πορεία προς την Ηγουμενίτσα και τη Θεσπρωτία και την Ήπειρο του 21ου αιώνα.
Και βέβαια, να τονίσω ότι αυτή η σημαντική συμφωνία προφανώς δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί, αν η χώρα συνολικά δεν είχε κάνει μεγάλα άλματα. «Άλματα μεγαλύτερα από τη φθορά», όπως λέει και ο εθνικός μας ποιητής, για να φτάσει στο σημείο σήμερα να μπορεί να προσελκύει σημαντικούς ξένους επενδυτές, οι οποίοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην πατρίδα μας.
Ευχόμαστε λοιπόν καλή επιτυχία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, σε αυτό το νέο κεφάλαιο το οποίο ανοίγεται στην ιστορία του. Και είμαι σίγουρος, το είπε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι όταν θα ξαναβρεθούμε εδώ σε κάποια χρόνια, θα τρίβουμε τα μάτια μας από την πρόοδο την οποία θα έχει κάνει η Ηγουμενίτσα.
Και θα αναλογιστείτε μόνο τη στρατηγική σημασία που έχει η πατρίδα μας ως διαμετακομιστικός κόμβος, είτε μιλάμε για το εμπόριο από την Ανατολή προς τη Δύση, από τη Δύση προς την Ανατολή, είτε μιλάμε για τον άξονα Νότου και Βορρά, η Ελλάδα σήμερα είναι στην ευχάριστη θέση να μπορεί να αξιοποιεί πλήρως τα γεωπολιτικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών.
Και πάλι συγχαρητήρια και καλή αρχή στο νέο κεφάλαιο για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας».