Μητσοτάκης: Μείωση 50% του τέλους επιτηδεύματος για τους ελ. επαγγελματίες το 2024 - «Κλειδί» ο κατώτατος μισθός

NEWSROOM
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο/ Φωτογραφία Eurokinissi

Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό φέρνει ένα χρόνο νωρίτερα τη ρύθμιση αναφορικά με το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, καθορίζοντας το κατώτατο όριο τεκμαρτού εισοδήματος.

Συγχρόνως προανήγγειλε ότι θα υπάρξει στήριξη στα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα, συμπληρώνοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει σήμερα τέσσερα μέτρα που σχετίζονται με τη στήριξη στις τιμές ενέργειας.

Επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ και τις αναφορές, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι από το 2024 τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα. «Το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού».

Παράλληλα τόνισε, το όριο αυτό θα λειτουργήσει ως κίνητρο προκειμένου οι εν λόγων επαγγελματίες να είναι φορολογικά συνεπείς. Όπως εξήγησε, όσοι εμφανίζουν κέρδη υψηλότερα του κατώτατου τεκμαρτού ορίου, από το 2024 θα απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος 50%, όταν για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα ανέρχεται στο 25%.

Ουσιαστικά -συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- η κυβέρνηση φέρνει το προαναφερθέν μέτρο ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την εφαρμογή του το 2025.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση εμπιστεύεται τη λογική και την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος.

«Πρόκειται, βέβαια, για μόνο μία όψη της προσπάθειας να κλείσουν τα παράθυρα τα οποία ευνοούν τους λίγους εις βάρος των πολλών. Ένα μέτωπο στο οποίο θα συμβάλει και η ίδια τεχνολογία, μέσω πολλών περισσότερων διασταυρώσεων τις οποίες είναι σε θέση πια να κάνει η ΑΑΔΕ.

Εδώ θέλω να επαναλάβω ότι τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής αποτελούν δημόσιο πλούτο. Είναι δέσμευσή μου να επιστρέψουν στην κοινωνία, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μεταφραστεί σε καλύτερη υγεία, σε περισσότερες δαπάνες για την Παιδεία, σε αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα», σημείωσε.

Οι λεπτομέρειες για το νέο μέτρο θα δοθούν στη δημοσιότητα από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διορθώσει την αδικία για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό τα εν λόγω νοικοκυριά θα επιδοτηθούν, τα οποία είναι πολλά όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και αδικούνται από το υφιστάμενο πλαίσιο του επιδόματος θέρμανσης.

«Γι αυτό και προχωράμε σε αυτή τη σημαντική παρέμβαση. Είναι παρέμβαση που έχει να κάνει με την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και μια παρέμβαση σημαντική και για την ανακούφιση από την ενεργειακή φτώχεια», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου θα τεθούν υπό εξέταση ακόμη τρία μέτρα για στήριξη στις τιμές ενέργειας.

«Θα μιλήσει ο υπουργός και για το ειδικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες: μεγαλύτερες επιπλέον εκπτώσεις και χωρίς τα αυστηρά περιουσιακά κριτήρια.

Για το πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο καλύπτει τις ανάγκες νοικοκυριών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω ενεργειακών κοινοτήτων που θα αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά βέβαια και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ρευματοκλοπών. Δεν είναι αμελητέες αυτές, ανέρχονται σχεδόν στο 5% της συνολικής αγοράς ενέργειας. Είναι μια αυθαιρεσία που βαραίνει το σύνολο των καταναλωτών και είναι μια προκλητική αδικία η οποία πρέπει, επιτέλους, να κοπεί μαχαίρι».

Σε ό,τι αφορά τώρα το εσωτερικό, η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις. Έτσι, όσα ανακοίνωσα στη ΔΕΘ για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής παίρνουν τώρα τη μορφή νόμου. Είναι μία διαρκής μάχη κατά μιας βαθιά αντικοινωνικής στάσης, με την οποία -όπως έχουμε πει πολλές φορές- δεν συμβιβαζόμαστε.

Λαμβάνουμε, λοιπόν, μια σειρά από παράλληλα μέτρα σε πολλά πεδία. Από τη διασύνδεση, επιτέλους, των POS με τις ταμειακές μηχανές, την ΑΑΔΕ και την Εφορία, μέχρι τις ρυθμίσεις εναντίον του λαθρεμπορίου καυσίμων και τις καινούργιες παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε για τη δίκαιη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ