Βορίδης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Θα υπάρξει παραμετροποίηση για να περιοριστούν οι αδικίες

NEWSROOM
 Βορίδης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Θα υπάρξει παραμετροποίηση για να περιοριστούν οι αδικίες
Μάκης Βορίδης-Eurokinissi

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο άφησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκη Βορίδης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ».

Αφού υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για νέο φόρο αλλά ότι διαμορφώνεται ένα τεκμήριο μαχητό ως προς το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, σημείωσε ότι το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων κάνουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος κάτω από το εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη.

«Λαμβάνει υπόψη του τους νέους επαγγελματίες, δεν εφαρμόζεται το τεκμήριο αυτό για την πρώτη πενταετία, και αυτοί που θα συμμορφωθούν δηλαδή θα δηλώσουν πάνω από το τεκμήριο, ουσιαστικά έχουν μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Η προσπάθεια είναι να επιβληθεί φορολογική δικαιοσύνη» είπε.

Επίσης αφού σημείωσε ότι ένας μαζικός έλεγχος σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους δεν είναι εφικτός ανέφερε: «Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα τα οποία θεωρώ ότι πρέπει να σκεφτούμε ώστε αυτό το μέτρο που κατατείνει στη φορολογική δικαιοσύνη, να περιορίσει τις όποιες αδικίες [...] Θα υπάρξει παραμετροποίηση» τόνισε.

Για το ζήτημα με τα τρολ και τους ανώνυμους λογαριασμούς στο διαδίκτυο ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, το λαϊκισμό και την τοξικότητα, στις εθνικές εκλογές αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές ηττήθηκε και όλος αυτός ο εσμός του διαδικτύου. Προφανώς αυτό δεν αφορά το σύνολο των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Οι σοβαροί άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να εκφράσουν την άποψή τους και έχουν το όνομά τους κανονικά».

«Αν βλέπατε το διαδίκτυο προεκλογικά αλλά και τώρα, θα λέγατε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα εμφυλίου σπαραγμού. Γίνεται χαμός. Ύβρεις, ακρότητες, απίθανες συκοφαντίες, fake news, παραπληροφόρηση. Αυτό ηττήθηκε» πρόσθεσε.

«Υπάρχει μια αντίληψη που λέει ότι αν φτιάχνεις έναν στρατό από τέτοιους λογαριασμούς, οι οποίοι είναι οι περισσότεροι συκοφαντικοί και δυσφημιστικοί αυτό διαμορφώνει κάπως τον πολιτικό σου αντίπαλο και διαμορφώνει και ένα κλίμα. Αυτό ηττήθηκε, φάνηκε ότι δεν είναι έτσι» είπε ο κ. Βορίδης.

Έθεσε το ζήτημα κατά πόσο οι εταιρείες μπορούν να δέχονται ανώνυμους λογαριασμούς τους οποίους δεν ανοίγουν έστω και όταν τελούνται ποινικά αδικήματα σημειώνοντας ότι οι πλατφόρμες δέχονται να ανοίξουν τους λογαριασμούς όταν υπάρχει ισχυρισμός τέλεσης πιο σοβαρών αδικημάτων και όχι για συκοφαντική δυσφήμιση.

«Ο κ. Σκουρλέτης τώρα που υφίσταται αυτό τον κανιβαλισμό αφυπνίζεται, προφανώς δεν είναι ότι δεν ήξερε ότι με τον ίδιο τρόπο κανιβάλιζαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους πριν από έξι μήνες. Προφανώς το ήξερε αλλά αυτό ήταν τότε μέσα στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Τέλος ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση για το θέμα αλλά σημείωσε ότι «υπάρχει μια μεγάλη διεθνής συζήτηση που θέλει να πιέσει τις μεγάλες πλατφόρμες σε αυξημένη συμμόρφωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ