Πατέλης: Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή δεν μας έχουν επηρεάσει

NEWSROOM
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης

«Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σημαντική αύξηση των τιμών του πετρελαίου και δεν έχει υπάρξει κάποια επίπτωση σημαντική στην ελληνική οικονομία, αλλά και στη διεθνή οικονομία. Ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί και αν αλλάξει κάτι θα προσαρμοστούμε» τόνισε ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού απαντώντας στο κατά πόσο επηρεάζεται η οικονομία της χώρας μας από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Ως προς το αν η Ελλάδα είναι έτοιμη για γερές αναταράξεις εφόσον συμβούν, ο κ. Πατέλης επισήμανε πως «δεν μπορούμε να επηρεάσουμε και να αλλάξουμε το τι συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη ούτε μπορούμε να πούμε ότι σε οποιοδήποτε σενάριο εμείς δεν θα επηρεαστούμε».

«Προφανώς, αν υπάρξει μια παγκόσμια ύφεση, ένας γενικευμένος πόλεμος, αυτός θα επηρεάσει και τη χώρα μας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής εγώ παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα, τώρα μιλάμε αποκλειστικά στο οικονομικό πεδίο, όχι στο πολιτικό, δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια σημαντική επίπτωση στη χώρα μας. Αυτό μπορεί να αλλάξει, αν αλλάξει θα δούμε τι θα κάνουμε» προσέθεσε.

Τόνισε ακόμα ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό σε ένα ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον να εμπνέουμε και να εκπέμπουμε πάντα μήνυμα σταθερότητας.

«Η ελληνική οικονομία έχει γερά θεμέλια»

«Το θέμα του πληθωρισμού είναι πολύ δύσκολο θέμα, της ακρίβειας, γιατί είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο ξεκίνησε από την Αμερική και επεκτάθηκε και αλλού. Εμείς κοιτάμε τι συμβαίνει αλλού και αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ο πληθωρισμός έχει πτωτικές πορείες σιγά σιγά παγκοσμίως, όμως ακόμα δεν έχει φτάσει στα επίπεδα που ήταν πριν τον κορονοϊό. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι αυτή η πτωτική πορεία του παγκόσμιου πληθωρισμού θα συνεχιστεί. Ωστόσο, δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που θέλουμε να φτάσουμε. Η οικονομία μας έχει καλά θεμέλια. Αν δούμε για παράδειγμα την οικονομική εμπιστοσύνη ο δείκτης ο μηνιαίος έχει δείξει ότι στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερος από την Ευρωζώνη. Την Παρασκευή είχαμε και τα στοιχεία της ανεργίας, 10,0% έπεσε η ανεργία, όμως πιο σημαντικό από αυτό ήταν η ανεργία των νέων, η οποία έπεσε. Κάποτε ήταν στο 60% κατά τη διάρκεια της κρίσης η ανεργία των νέων, κάτι τρομακτικό. Σήμερα έχει πέσει κάτω από το 20%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η ΕΛΣΤΑΤ να συλλέγει αυτά τα στοιχεία. Στο χρέος πάμε καλά. Πέρσι είχαμε τη μεγαλύτερη πτώση χρέους ΑΕΠ στον κόσμο. Φέτος θα έχουμε άλλη μία πτώση σημαντική. Το έλλειμμά μας και φέτος και του χρόνου προβλέπεται να είναι μικρότερο όχι μόνο Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, αλλά ακόμα και της Γερμανίας. Και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, διότι εν τέλει βοηθά και στην αξιοπιστία της χώρας αλλά και σε γενικότερα χαμηλότερο κόστος δανεισμού κράτους και ιδιωτικού τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης.

Ερωτηθείς κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες για έκτακτη ενίσχυση πριν τις γιορτές ως επιταγή ακρίβειας και για market pass, ο κ. Πατέλης απάντησε πως είναι πρόωρη η συζήτηση, αφήνοντας ωστόσο το ενδεχόμενο ανοιχτό. «Ας δούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού και με την κατάθεση του τελικού προϋπολογισμού θα παρθούν και οι τελικές αποφάσεις» είπε καταλήγοντας.

ΣΧΕΤΙΚΑ