Διευρύνεται η χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές της καθημερινότητας

Shutterstock

Τρίβουν τα χέρια τους στο οικονομικό επιτελείο διαβάζοντας τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς επιβεβαιώνεται η εικόνα της ολοένα και μεγαλύτερης διείσδυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών στις συναλλαγές της καθημερινότητας, οι οποίες κατά τεκμήριο είναι μικρής αξίας.

Έχοντας ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την υποχρεωτική διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και το Taxis κι ενώ είναι ειλημμένη η απόφαση για υποχρεωτική εγκατάσταση POS σε όλα τα πεδία της οικονομίας, παρά τις αντιδράσεις, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές μπορούν να γίνουν πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών κατά το ά εξάμηνο του 2023 μειώθηκε κατά 5% σε 46 ευρώ, από 48 ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2022. Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση χρεωστικής κάρτας υποχώρησε σε 46 ευρώ από 48, παρουσιάζοντας μείωση 5%, ενώ η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση πιστωτικής κάρτας μειώθηκε σε 47 ευρώ από 48, παρουσιάζοντας μείωση 3% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο.

Σημειωτέον ότι στο α’ εξάμηνο του 2021 η μέση αξία ανά συναλλαγή ήταν πάνω από 50 ευρώ κι αυτό δείχνει ότι πλέον οι καταναλωτές δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάρτα ακόμα και για μικροπληρωμές. Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα ανήλθε σε 56 συναλλαγές, από 53 το προηγούμενο εξάμηνο.

Σε μια συγκυρία όπου όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, αρκεί να είναι η φοροδιαφυγή των… άλλων, η Τράπεζα της Ελλάδας ξεκαθαρίζει ότι μόνο με την αντιμετώπιση αυτής της γάγγραινας μπορεί να δημιουργεί δημοσιονομικός χώρος για ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία (π.χ. μείωση συντελεστών, αλλαγές στις κλίμακες κ.λ.π.) και φυσικά να αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη.

Βασικός πυλώνας αυτού του εγχειρήματος δεν μπορεί να είναι άλλος από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των ηλεκτρονικών φορολογικών διαδικασιών. Ειδικότερα, η ΤτΕ προκρίνει:

α) την περαιτέρω διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την επέκταση της χρήσης των φορητών μηχανών διενέργειας συναλλαγών (POS) σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες

β) την παροχή κινήτρων για πληρωμές μέσω χρεωστικών καρτών, αλλά και μέσω τραπεζών

γ) την παροχή κινήτρων με τη μορφή φοροαπαλλαγών για την αποκάλυψη συναλλαγών σε κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής

δ) τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης

ε) τη συνέχιση της αναβάθμισης των ηλεκτρονικών εργαλείων της ΑΑΔΕ που διευρύνει τις δυνατότητες διαχείρισης και αξιοποίησης των πληροφοριών που συλλέγονται μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών

ΣΧΕΤΙΚΑ