Αντιπαράθεση Θεοχάρη με αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο των κόκκινων δανείων

NEWSROOM
Ο Χάρης Θεοχάρης
Ο Χάρης Θεοχάρης/ Φωτογραφία Eurokinissi

Οι έντονες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για το νομοσχέδιο που αφορά ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, συνεχίστηκαν και στη δεύτερη ανάγνωση του, η οποία ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ αύριο αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο, «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία ευάλωτων-Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας , επανεισαγωγή του Προγράμματος Ηρακλής και άλλες επείγουσες διατάξεις», τάχθηκε μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, επανέλαβε ότι «είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο διευρύνει το πλαίσιο προστασίας και στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών», απορρίπτοντας τις αιτιάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι «αφήνει έκθετους και δεν καλύπτει πλήρως τους αδύνατους οφειλέτες αντίθετα τους παραδίδει στα χέρια των funds και των τραπεζών ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στους πλειστηριασμούς ακόμα και της πρώτης τους κατοικίας».

«Δεν είναι όλοι κακοπληρωτές ή πονηρούληδες αλλά έχουμε και τέτοια φαινόμενα. Όταν έχουν δικαίωμα να μπουν στο πρόγραμμα στήριξης 50.000 και μπαίνουν μόνο 5.000 τι σημαίνει; Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ισορροπήσουμε την κατάσταση και να στηριχτούν οι πραγματικά ευάλωτοι δανειολήπτες», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων τόσο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό όσο και για το πρόγραμμα Ηρακλής, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι τα μέτρα είναι ελλιπή και στηρίζουν μόνο τους servicers και το τραπεζικό σύστημα και όχι τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Απαντώντας στις κατηγορίες, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει αποτύχει, ο κ. Θεοχάρης αντέτεινε ότι είναι ένα οικοδόμημα που λειτουργεί πολύ θετικά και θα γίνει ακόμα καλύτερος ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αρκείται στη κριτική χωρίς να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις.

«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός, τον περασμένο μήνα είχε 1.200 νέες ολοκληρωμένες συμφωνίες ενώ εσείς σε δύο χρόνια είχατε 2.200. Ωστόσο, κρίνετε ως αποτυχημένο ένα σύστημα στο οποίο κάθε μήνα ανεβαίνει ο αριθμός των αιτήσεων Άρα αυτό αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του κόσμου σε ένα σύστημα το οποίο έχει δώσει ανάσα, οξυγόνο σε ανθρώπους που δεν έφταιξαν βιώνοντας για χρόνια μια τεράστια οικονομική πολύ-κρίση», επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι «ενώ ο "νόμος Κατσέλη" απέτυχε συνεχίζει να τον στηρίζει και να τον θεωρεί ως παράσημο του».

«Είναι μια δύσκολη ισορροπία αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε. Και το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το οποίο δυστυχώς βλέπω ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να το στηρίζει και να το θεωρεί ως παράσημο, είναι ο νόμος "Κατσέλη". Το ότι καθόμαστε και συζητάμε εδώ, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, είναι εξαιτίας του νόμου "Κατσέλη", στον οποίο έμπαινες πολύ εύκολα και περίμενες τη δίκη να έρθει μετά από 5, 6, 7 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Στο σχόλιο του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Γερουλάνου, ότι «ο νόμος "Κατσέλη" λειτούργησε πολύ θετικά σώζοντας χιλιάδες δανειολήπτες αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ τον άλλαξε και τους άφησε πλέον εκτεθειμένους», ο κ. Θεοχάρης αντέτεινε ότι «το 43% των ανθρώπων αυτών κρίθηκαν δικαστικά και βρέθηκαν ως δόλιοι και ότι δεν άξιζαν προστασίας». «Αυτοί οι άνθρωποι τώρα έρχονται εκ των υστέρων να πληρώσουν για χρόνια τόκους υπερημερίας από εκεί που θα μπορούσαν να βρούνε μια λύση, με μια διμερή συμφωνία, ή με έναν άλλο τρόπο, αντί να πιστέψουν και να κοροϊδευτούν από το νόμο "Κατσέλη"», προσέθεσε.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης, επιτέθηκε στη κυβέρνηση κατηγορώντας τον κ. Θεοχάρη ότι «εκτελεί μια αποστολή, επαναλαμβάνοντας το ποίημα της για προστασία δήθεν των ευάλωτων δανειοληπτών χωρίς να έχει καταθέσει καμία πρόταση για αλλαγή του ορίου ευαλωτότητας τους».

«Το να λέει ο καθένας το ποίημα του δεν τους βοηθά. Ζούμε σε άλλο κόσμο εμείς; Γιατί δεν κάνετε δεκτή τη ρύθμιση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του ορίου ευαλωτότητας των δανειοληπτών και το αφήνετε σε τόσο χαμηλό επίπεδο, στις 7.000;» σχολίασε ο κ. Γιαννούλης.

«Το γεγονός ότι κάνουμε υποχρεωτική τη ρύθμιση για τους ευάλωτους είναι μια βελτίωση. Αυτό φέρνει το νομοσχέδιο. Δεν την ψηφίζετε γιατί θέλετε το 7 να γίνει 10. Μετά από αυτό το νομοσχέδιο θα είναι υποχρεωτικό για τις τράπεζες και τους servicers για ρύθμιση», απάντησε ο κ. Θεοχάρης.

«Λέτε δηλαδή στους πολίτες ότι με 7.000 ετήσιο εισόδημα θα μπορεί να πληρώσει δάνειο; Αυτό λέτε;» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση αποφασιστικά βάζει ένα πλαίσιο διαφάνειας για τους servicers και τους αναγκάζει να έχουν ένα ουσιαστικό επίπεδο εξυπηρέτησης, ενημέρωσης και ανταπόκρισης με τους οφειλέτες», επέμεινε ο κ. Θεοχάρης.

Την αντίδραση του κ. Θεοχάρη προκάλεσε η αναφορά του τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, ότι «την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εν μέσω μνημονίων ήταν καλύτερες οι συνθήκες για τους πολίτες».

«Το μόνο που ήταν καλύτερο, ήταν οι πολιτικές ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα γύρισε και γυρίζει σε μία κανονικότητα και αυτοί οι άνθρωποι είναι όλο και λιγότεροι στη περίμετρο των ευάλωτων- γιατί εμείς αυτό χαιρόμαστε και όχι όταν είναι περισσότεροι όπως χαίρεστε εσείς. Ελπίζετε στην καταστροφή της χώρας μπας και επανέλθετε στην εξουσία αλλά δεν θα σας κάνει το χατίρι ούτε ο ελληνικός λαός ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Ο κ. Γιαννούλης έκανε λόγο για «πολιτική χυδαιότητα» του κ. Θεοχάρη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να αναιρέσει.

«Το νομοσχέδιο φέρνει μια σειρά θετικών διατάξεων και το μόνο επιχείρημα που έχετε είναι γιατί δεν υπάρχουν περισσότερες. Προσέξτε, όταν δεν θα ψηφίσετε τις ρυθμίσεις για τους ευάλωτους διότι θα θέλατε να είναι ακόμα πιο καλύτερη λύση. Διότι αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα που έχετε να αντιμετωπίσετε στην αντιπολίτευση», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

AΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ