fbpxΑξιοποιείται ο... θησαυρός 461 ακινήτων του Δ. Αθηναίων! | Economistas.gr
Skip to main content

Αξιοποιείται ο... θησαυρός 461 ακινήτων του Δ. Αθηναίων!

Αξιοποιείται ο... θησαυρός 461 ακινήτων του Δ. Αθηναίων!
Φωτο: Shutterstock

Διαχειριστή για το... χαμένο θησαυρό του, δηλαδή για εκατοντάδες ακίνητα στην Αθήνα, από πάρκινγκ και πολυώροφα κτίρια, ως τον... Εθνικό Κήπο, θα αναζητήσει ο Δήμος Αθηναίων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του economistas, την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου αξιοποίησης των 461 ακινήτων του θα επιχειρήσει ο Δήμος Αθηναίων.

Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει πωλήσεις, παραχωρήσεις (π.χ. σε κοινωφελή ιδρύματα), αλλαγή χρήσεων, ανακαινίσεις υφιστάμενων κτιρίων, νέες κατασκευές και ενδεχόμενες εξαγορές κτιρίων ή γης.

Οι κατηγορίες ακινήτων που κατέχει ο Δήμος είναι καταστήματα, διαμερίσματα, διατηρητέα κτίρια, οικόπεδα, πάρκινγκ. 

Οι ως άνω κατηγορίες ακινήτων, όπως αυτά έχουν κωδικοποιηθεί στο σύστημα περιουσιολογίου του Δήμου, παρουσιάζουν τεχνικές, νομικές και οικονομικές δεσμεύσεις.

Πρόκειται για ακίνητα τα οποία είτε είναι μη αξιοποιήσιμα, είτε αξιοποιούνται (παλαιές μισθώσεις) αλλά είναι υποτιμημένα αναφορικά με την απόδοση τους. Η πλειοψηφία των ακινήτων δεν αξιοποιείται λόγω τεχνικών, νομικών ή άλλων δεσμεύσεων.

Ο Δήμος Αθηναίων καλείται με την βοήθεια Συμβούλων να αναπτύξει ένα πρόγραμμα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας με συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να δημιουργήσει υπεραξίες και να προσδώσει ποιότητα στο χαρτοφυλάκιο του.

Οι ενέργειες αυτές μπορούν να είναι είτε άμεσες ή να απαιτήσουν σημαντικό χρόνο για να υλοποιηθούν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν, ήδη, καταρτίσει τους όρους διαγωνισμού, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, συνολικού προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προαίρεσης 100% επί της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης 3,8 εκατ. ευρώ δηλαδή συνολικής εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 7,6 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.

Στόχος του Δήμου είναι να ξεκινήσει μία προσπάθεια αξιοποίησης των ακινήτων ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρον τις δυνατότητες που δίνουν σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία για δημιουργία εσόδων.

Η αξιοποίηση των ακινήτων αυτών θα δώσει την δυνατότητα στον Δήμο να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό του, αλλά και να ασκήσει παράλληλα κοινωνική πολιτική.

Εν κατακλείδι, ο στόχος της προκήρυξης εστιάζεται στα ακόλουθα σημεία:

Α) Προσέλκυση επενδυτών

Στην προσέλκυση εγχώριων αλλά και ξένων επενδυτών σε ένα τομέα που παρουσιάζει υψηλό ενδιαφέρον.

Β) Εισοδηματική πολιτική

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα αποφέρει οφέλη για την εύρυθμη οικονομική λειτουργία του Δήμου.

Γ) Στην ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών του Δήμου

Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αθηναίων υφίσταται μία πρωτόγνωρη υποβάθμιση λόγω της κρίσης των τελευταίων ετών αλλά και του μεγάλου όγκου παράνομων αλλοδαπών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές του κέντρου. Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για τον Δήμο, ώστε να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να προσδώσει δυναμική ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, μαζί με τις δράσεις που είναι σε εξέλιξη (rethinkAthens, κλπ.).

Δ) Σε κοινωνικοοικονομικά κριτήρια

 Μία ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο αποτελούν και τα κοινωνικό – οικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Πέραν από το αυτονόητο, δηλαδή την αναβάθμιση και αξιοποίηση του ακινήτου, οι όποιες παρεμβάσεις θα στοχεύουν και σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση της ανεργίας και μετανάστευσης, κυρίως νέων ηλικιακά ομάδων, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των ακινήτων του Δήμου Αθηναίων (αρχείο pdf)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Χρυσή βίζα» και Airbnb σώζουν τα ελληνικά ακίνητα
«Χρυσή βίζα» και Airbnb σώζουν τα ελληνικά ακίνητα
Για αξιοσημείωτη κινητικότητα στην ελληνική αγορά ακινήτων που αποδίδεται περισσότερο στη «χρυσή βίζα» και στο Airbnb, κάνει λόγο δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Neue Zuercher Zeitung (ΝΖΖ).
«Χρυσή βίζα» και Airbnb σώζουν τα ελληνικά ακίνητα
Κρατικό real estate: Αμέτρητα ακίνητα, ασήμαντα έσοδα...
Κρατικό real estate: Αμέτρητα ακίνητα, ασήμαντα έσοδα...
Για πρώτη φορά η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου συγκεντρώνει σε βάση δεδομένων τα στοιχεία 71.450 ακινήτων. Έλεγχος καταπατήσεων και αμφισβητήσεων.
Κρατικό real estate: Αμέτρητα ακίνητα, ασήμαντα έσοδα...
Επιστρέφουν... στα ύψη τα ενοίκια στο εμπορικό τρίγωνο
Επιστρέφουν... στα ύψη τα ενοίκια στο εμπορικό τρίγωνο
Με μεγάλη μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε διαγωνισμός που πραγματοποίησε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής για την αξιοποίηση ακινήτου στο Μοναστηράκι, καθώς οι επενδυτές προσέφεραν δυόμιση φορές υψηλότερο ενοίκιο από το ελάχιστο που ζητούσε ο Δήμος.
Επιστρέφουν... στα ύψη τα ενοίκια στο εμπορικό τρίγωνο
Χαμηλής ποιότητας τα ακίνητα που πουλούν οι τράπεζες
Χαμηλής ποιότητας τα ακίνητα που πουλούν οι τράπεζες
Μόλις ένα στα δέκα ακίνητα που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια των «κόκκινων δανείων» που πωλούνται από τις τράπεζες, μπορεί να θεωρηθεί «φιλέτο».
Χαμηλής ποιότητας τα ακίνητα που πουλούν οι τράπεζες