Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Οι εναλλακτικές για να μην κοστίσει μια... περιουσία - Οι τιμές φέτος

Φωτό: Shutterstock

Παραδοσιακά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους οικοδεσπότες. Πολλά φαγητά, ώρες προετοιμασίας, αλλά και το σημαντικότερο πολλά ευρώ... μείον από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Την εποχή ωστόσο που η ακρίβεια σαρώνει τα ελληνικά νοικοκυριά, πολλοί είναι εκείνοι που θα σκεφτούν διπλά και τριπλά το πώς θα διαμορφώσουν το εορταστικό τραπέζι φέτος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν χρειάζονται... υπερβολές για ένα πλούσιο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά σωστές και έξυπνες εναλλακτικές, που ναι μεν θα σας εξοικονομήσουν ένα σημαντικό ποσό, αλλά θα δώσουν και μια διαφορετική αίγλη στο δείπνο που θα ετοιμάσετε για τους αγαπημένους σας.

Λίγο πριν στρωθούν τα εορταστικά τραπεζομάντηλα για το δείπνο των Χριστουγέννων, το economistas.gr απευθύνθηκε σε ανθρώπους της αγοράς προκειμένου να δώσουν μια πρώτη εικόνα για τις τιμές, αλλά και τις εναλλακτικές για το οικογενειακό τραπέζι. «Η κίνηση μέχρι στιγμής είναι υποτονική και οι αγορές του κόσμου περιορισμένες. Εκτός από εκείνους που νηστεύουν για θρησκευτικούς λόγους υπάρχει και η νηστεία της... τσέπης. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές ο κόσμος να μας εμπιστευτεί ξανά και να κάνει τα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι από τα κρεοπωλεία της γειτονιάς», λέει στο economistas.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσσίδης, του ομώνυμου κρεοπωλείου στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης που λειτουργεί από το 1949.

«Ανεξάρτητα από τις τιμές φέτος, στα κρεοπωλεία πανελλαδικά θα υπάρχουν επιλογές για όλα τα βαλάντια. Μια μέση οικογένεια με μια συνετή προσέγγιση θα μπορέσει και φέτος -παρά το κύμα της ακρίβειας- να στήσει χριστουγεννιάτικο τραπέζι», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ και συμπληρώνει: «Δεν είναι ανάγκη να επιλέγουμε γκουρμέ κρέατα τύπου ριμπάι, αλλά να αναζητήσουμε συνταγές χρησιμοποιώντας για παράδειγμα ως πρώτη ύλη κοτόπουλο, ίσως με μια γέμιση, μπριζόλες ή ακόμη και τηγανιά».

christmas-dinner-2

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της αγοράς στο economistas.gr καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να απορροφηθούν οι όποιες αυξήσεις υπάρχουν προκειμένου οι τιμές να διατηρηθούν κοντά στα ίδια επίπεδα με την περσινή περίοδο. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες αυτές, φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αναμένεται ακριβότερο κατά 10% περίπου σε σχέση με το 2022, αφού εκτός των κρεάτων, και τα λαχανικά έχουν πάρει την ανιούσα. Ενδεικτικά, οι τιμές για χοιρινό, αρνάκι και μοσχάρι χθες Δευτέρα στη Βαρβάκειο Αγορά διαμορφώνονται ως εξής:

  • Χοιρινό από 4,99 μέχρι 6 ευρώ
  • Αρνί-Κατσίκι από τα 7,99 ευρώ
  • Μοσχάρι χωρίς κόκκαλο στα 9,80 ευρώ

Την ίδια ώρα, άγνωστη παραμένει μέχρι και σήμερα η τιμή της γαλοπούλας φέτος στα κρεοπωλεία. Σύμφωνα με τους εμπόρους, από τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διάθεσή της προς το κοινό για τις γιορτές και θα διαμορφωθεί μια πρώτη εικόνα για το πού θα «κάτσει» η τιμή της. Σημειώνεται ότι το 2022 η τιμή της ήταν στα 8 με 9 ευρώ. Πάντως, η κατεψυγμένη γαλοπούλα που έχει ήδη κάνει την εμφάνιση της σε ορισμένες αλυσίδες τροφίμων είναι ακριβότερη περίπου κατά ένα ευρώ το κιλό.

  • Αφήστε εκτός τραπεζιού την γαλοπούλα: Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τη γεμιστή γαλοπούλα με γεμιστό κοτόπουλο ή κόκορα για μία πιο οικονομική και γευστική επιλογή
  • Επιλέξτε συνταγή με βάση το χοιρινό: Μια εξίσου εορταστική επιλογή είναι το χοιρινό το οποίο ανάλογα με το κομμάτι που θα επιλέξετε ίσως σας βγει πιο οικονομικό. Αναζητείστε λοιπόν στο διαδίκτυο μια από τις χιλιάδες συνταγές με πρώτη ύλη το χοιρινό και δημιουργήστε παράλληλα με χριστουγεννιάτικα υλικά όπως πχ κάστανα και φρούτα εποχής
  • Φτιάξτε το δικό σας μοσχαρίσιο ή χοιρινό ρολό με τη γέμιση ή το συνοδευτικό της αρεσκείας σας
  • Μια άλλη οικονομική επιλογή είναι η χοιρινή πανσέτα στον φούρνο
ΣΧΕΤΙΚΑ