Μητσοτάκης από τη Βουλή: Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος – Ώρα τα φορολογικά βάρη να αποδοθούν πιο δίκαια

NEWSROOM
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις-Φωτογραφία: Intime News/Λιάκος Γιάννης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης/Φωτογραφία αρχείου: Intime News/Λιάκος Γιάννης

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός απηύθυνε λόγο στην Ολομέλεια για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε την επίσημη έναρξη της διαβούλευσης για το νέο νομοσχέδιο, μία διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί με την ψήφισή του αύριο Πέμπτη κι ενώ είχε προηγηθεί η ψήφιση της πρότασης για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, πρόταση η οποία καταψηφίσθηκε.

Το νομοσχέδιο συνιστά μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του ευχόμενος «καλή αρχή» στο νέο κόμμα «Νέα Αριστερά» λέγοντας παράλληλα πως αυξάνονται οι υποχρεώσεις όλων μας ώστε να μπορούν να ακούγονται όλες οι απόψεις.

Αναφερόμενος στις ουσιαστικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο που στόχο έχει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός περνά μέσα από την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του παρελθόντος που εμποδίζουν τον εθνικό βηματισμό του μέλλοντος»

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, όλοι ξέραμε για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, όμως κανείς δεν είχε τη θέληση να το αντιμετωπίσει.

«Εμείς σαν κυβέρνηση προεκλογικά δεσμευθήκαμε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής -πάταξη θα ήταν παράτολμο να πω- και το κάνουμε πράξη. Αν την πρώτη 4ετία εστιάσαμε στην ανακούφιση των πολιτών, καθώς είχαμε την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, στη δεύτερη 4ετία ήρθε η ώρα να αποδώσουμε πιο δίκαια τα φορολογικά βάρη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως επισήμανε, η μεγάλη συζήτηση που είχε προηγηθεί αφορούσε τη μεταρρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο το νομοσχέδιο έχει άλλες 11 μεταρρυθμίσεις που είναι εξίσου σημαντικές. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η κυβέρνηση μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να περιορίσει το κενό του ΦΠΑ, ένα κενό που στερεί έσοδα από τα ταμεία του κράτους όπως είπε χαρακτηριστικά.

Έχοντας περισσότερα έσοδα, μας δίνεται η δυνατότητα να μειώσουμε τους συντελεστές στην εργασία και στον ΦΠΑ, να αυξήσουμε τις κοινωνικές παροχές, τις δαπάνες στην υγεία και την παιδεία και να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, να αυξήσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, να κατευθύνουμε περισσότερα κεφάλαια στις υποδομές υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Με το νέο νομοσχέδιο σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, τελειώνουν οι επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων, αλλά και οι πελάτες δύο ταχυτήτων, διότι πλέον δεν θα υπάρχει το δίλημμα αγορών με ή χωρίς απόδειξη. Οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν υποχρεωτικά με τα POS και έτσι δεν υπάρχει πλέον το δίλημμα.

Με αφορμή την υποχρεωτική σύνδεση των ταμειακών με τα POS, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χρήση των μετρητών και την πλήρη κατάργησή τους στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Στην περίπτωση που εντοπισθεί προκαταβολή ή εξόφληση με μετρητά, τότε το συμβόλαιο θα ακυρώνεται και θα επιβάλλεται πρόστιμο 10% του ποσού που θα έχει δοθεί με μετρητά. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή ως Λερναία Ύδρα και ένα από τα κεφάλια της είναι τα μετρητά.

«Σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα καταβάλλει στο Κράτος περισσότερα από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό δεν είναι παράδοξο; Όλοι το συζητάμε, κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει και πρώτη αυτή η κυβέρνηση έρχεται να κάνει κάτι για αυτό», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. «Το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό, εάν κάποιος έχει λόγους να παραμένει σε ένα επάγγελμα έχει τον τρόπο να το διεκδικήσει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή δεν είναι μία οριζόντια παρέμβαση» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, απαριθμώντας τις κατηγορίες, οι οποίες δύνανται να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. «Το κόστος της φορολογικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Πρόθεση μας είναι να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη διευκόλυνση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών ακινήτων που θέλουν να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημα τους και από την άλλη είναι χρέος της Πολιτείας να επιβάλει κανόνες. Με αυτά τα κριτήρια το νομοσχέδιο καλεί τους ιδιοκτήτες που προσφέρουν παραπάνω από τρία ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση να καταβάλλουν το μερίδιο, που τους αναλογεί. Πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ισορροπημένη την τομή σε έναν αρρύθμιστο χώρο, όπου παραμονεύει η φοροδιαφυγή.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

ΣΧΕΤΙΚΑ