Scope: Ανάπτυξη 2,2% το 2024 – Αισθητά υψηλότερα του μέσου όρου της Ευρωζώνης

NEWSROOM
Scope: Ανάπτυξη 2,2% το 2024 – Αισθητά υψηλότερα του μέσου όρου της Ευρωζώνης
Φωτο: Shutterstock

Σημαντικά υψηλότερα του μέσου όρου της Ευρωζώνης αναμένει ότι θα κινηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας το 2024, ο οίκος αξιολόγησης Scope. Ειδικότερα, στην τελευταία του έκθεση αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί το επόμενο έτος με ρυθμό διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα με ρυθμό 2,2% έναντι 1,1% στην Ευρωζώνη. Για φέτος αναμένει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα κλείσει στο +2,1%, ενώ για το 2025 εκτιμάει ότι θα καταγράψει ρυθμό 2,3%.

Υπενθυμίζεται ότι ο γερμανικός οίκος ήταν ο πρώτος που αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε επενδυτική διαβάθμιση τον περασμένο Αύγουστο. Εκείνη την εποχή ο Scope δεν αναγνωριζόταν επίσημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ως εκ τούτου οι αξιολογήσεις του δεν λαμβάνονταν υπόψη από το Ευρωσύστημα. Ωστόσο, πριν από λίγο καιρό, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι πλέον συμπεριλαμβάνει τον Scope στους συστημικούς οίκους κι έτσι οι αξιολογήσεις του πλέον θα έχουν την ίδια βαρύτητα με αυτές των S&P, Moody’s και Fitch.

Σύμφωνα με την έκθεση, η επενδυτική βαθμίδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει πίσω της τις κρίσεις των τελευταίων 15 ετών. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από εγκεκριμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης, όπως οι Scope, DBRS, Standard & Poor's και Fitch Ratings, απομακρύνει τους κινδύνους για την επιλεξιμότητα της Ελλάδας στις αγορές περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ και ως εγγύηση στις πράξεις repos.

Η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει, καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών συνεχίζει να ενισχύεται, βρίσκοντας στήριξη από την ανεργία για την οποία ο οίκος αναμένει ότι θα υποχωρήσει στο 9,2% κατά μέσο όρο το επόμενο έτος,που θα είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι συνεχίζει να μειώνεται και εκτιμούν ότι σε βάθος πενταετίας το 2028 θα έχει υποχωρήσει στο 141% του ΑΕΠ.

Θετικό είναι το μομέντουμ και για τις επενδύσεις, βρίσκοντας στήριξη από τα υψηλά επιτόκια από της ΕΚΤ τα οποία έφτασαν πρόσφατα στο ανώτατο επίπεδο του 4% και προβλέπεται να παραμείνουν σε αυτό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα του 2024.

Οι εξαγωγές θα βρουν στήριξη -σύμφωνα με τον Scope-, από την ανάκαμψη της ζήτησης από τους Ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους, όπως και από την ανάκαμψη των τουριστικών υπηρεσιών η οποία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό.

Η πολιτική συνιστά επίσης έναν κίνδυνο. Καθώς οι όροι δανεισμού χαλαρώνουν και οι μεταρρυθμιστικοί περιορισμοί αίρονται, ο προβληματισμός έγκειται σε μια σταδιακή εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων. Μεσοπρόθεσμα, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις αποτελούν έναν αυξανόμενο κίνδυνο για την την οικονομία, δεδομένης της έκθεσης σε αυτές του τουρισμού και της γεωργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ