Μητσοτάκης μέτρα στήριξης αγροτών: Επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο και μείωση στο αγροτικό ρεύμα

NEWSROOM
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις-Φωτογραφία: Intime News/Λιάκος Γιάννης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης/Φωτογραφία αρχείου: Intime News/Λιάκος Γιάννης

Εχουμε ήδη διαθέσει 40 εκατ και προσθέτουμε αύξηση που θα φθάσει ως τις 10.000 ευρώ.

Τα νέα μέτρα στήριξης των αγροτών παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Ανάμεσα στα άλλα που ανακοινώθηκαν, περιλαμβάνεται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (με κόστος 82 εκατ. ευρώ), όπως και η μείωση κατά 10% της τιμής του αγροτικού ρεύματος από τη ΔΕΗ.

Θα ρυθμιστούν χρέη 87 εκατ. ευρώ που αφορούν σε εγγειοβελτιωτικά έργα. Το επόμενο διάστημα θα βγει το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στο χωράφι και θα αφορά μεμονωμένους αγρότες και παραγωγούς.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, για καταβολή αποζημιώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύφους 750 εκατ. ευρώ πριν από το Πάσχα.

Σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

Να κάνω μια επισήμανση σε όσα είπε ο κ. Χαρίτσης. Δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησής σας για να απαντήσουμε στα φλέγοντα ζητήματα μετά τον Daniel. Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι στη Βουλή για να συζητήσω για το θέμα αυτό. Και καλώς θα έλεγα γιατί είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για την αποκατάσταση των πληγέντων. Αλλα΄είναι μια ευκαιρία για να δούμε συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Θέματα που προσφέρονται για συναινέσεις και όχι διαξιφισμούς. Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση έτσι λειτούργησα και στη συνεδρίαση που κάναμε τον Νοέμβριο.

Θα ήταν καλό αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις. Διότι η αναγέννηση της θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια. απαιτεί χρόνο συνέπεια όρους.

Πολύ περισσότερο όταν οι πλημμύρες του ντάνιελ χτύπησαν την περιφέρεια του Ιανού αμέσως μετά ήρθε και η καταιγίδα Ελιας , μια τριπλή συγκυρία που ήρθε όταν η χώρα βγήκε από τη μάχη που έδωσε η χώρα με τις πυρκαγιές.

Με άλλαγ λόγια έχοντας διαθέσει αρκετά κεφάλαια σε αποζημιώσεις αλλά και κρατικούς μηχανισμούς που ήταν καταπονημένοι επί μήνες.

Μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Η πλημμύρα της Θεσσαλίας ως τον απόλυτο όγκο νερού κατατάσσεται ως μια από τις δυο μεγαλύτερες καταιγίδες στην ευρώπη.

Η πολιτεία ήταν παρούσα περιορίζονται όσο γινόταν τις ζημιές όχι χωρίς λάθη, όμως με επάρκεια και αυταπάρνηση απέναντι στον άνισο πολεμο με την κλιματική κρίση.

Εστιάζοντας στα συγκεκριμένα ζητήματα να σας ενημερώσω δύο προτεραιότητες.

Να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους θεσσαλούς για να ξαναστήσουν τη ζωή τουςΝα κατασκευάσουμε με τροπο σύγχρονο ότι διέλυσε ο όγκος του νερού.


Είναι μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. Εχουν ήδη διατεθεί πόροι πάνω από 1 δισ. Χαιρετίζω την απόφαση των κατοίκων για μετεγκατάσταση με δωρεά του ΣΕΒ.

Τα εμπόδια είναι πολλά οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές ιδιαιτερότητες. Πάρα πολλά κάναμε στον τομέα των αποζημιώσεων και πιο γρήγορα, έχουν διατεθεί 148 εκατ.σε νοικοκυριά  και 20 εκατ σε επιχειρήσεις.

Ξεκινούν και οι προκαταβολές του 50% της αραγής σε αγρότες, κτηνοτρόφους.

Πρέπει πριν να γίνουν στοιχειώδεις έλεγχοι για να μην επωφεληθούν επιτήδειοι.

Στο παρελθόν είχαμε τέτοια παραδείγματα.

Τα σχολεία που έπαθαν ζημιά θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση από οτι πριν. Δεν υπάρχει μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του.

Σε ότι αφορά τις αυτοψίες έχουν γίνει 58.000 σε 145 κοινότητες, κόκκινα πάνω από 3.000 κτίρια. Ενα κόκκινο σπίτι θα μπορεί να πάρει επιχορήγηση ως 120.000 ευρώ.

Η κρατική αρωγή είναι δημιούργημα αυτής της κυβέρνησης. Μπορεί να γίνεται γρήγορα να διασταυρώνει δεδομένα. Γνωρίζουμε μια αίτηση έχει γίνει, πόια καθυστερεί.

Από πολλές αιτήσεις λείπουν βασικά δικαιολογητικά. Δεν φαντάζομαι ότι η εισήγηση στην κυβέρνηση είναι να μοιράζει χρήματα χωρίς έλεγχο. Θα κινηθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Το ίδιο ισχύει και για τις υποδομές.

Τα έργα του Ιανού άντεξαν στην θεομηνία του Ντάνιελ.

Αυτό δείχνει τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και στο εξής. Ελάχιστα έργα του Ιανού υπέστησαν ζημιές και αυτό λόγω του όγκου του νερού.

Να πάψουν να αναπαράγονται ψέματα. Ετσι θα προχωρήσουμε στην μόνιμη αποκατάσταση των υποδομών δρόμους και γέφυρες. Αυτή η ανάταξη θα στοιχίσει 3,3 δισ. 500 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 600 εκατ. από το ταμείο ανάκαμψης 1,2 δισ από το ΕΣΠΑ.

Δεν ήταν δεδομένη αυτή η εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Μετά τον Ντάνιελ πήγα στο Στρασβούργο για να συζητήσω την ευελιξία των προγραμμάτων να διαπραγματευτώ την ανακατανομή των χρημάτων από το ταμείο ανάπτυξης.

Εχουμε να παρουμε σημαντικές αποφάσεις. Μέχρι τέλος του μήνα θα παραδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών ειδικών για το μέλλον της περιοχής. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το τι θα κάνουμε πχ με τα νερά της Κάρλας χωρίς να ακούσουμε τους ειδικούς.

Για τους αγρότες

Ενα ζήτημα που αφορά τους αγρότες της Θεσσαλίας αλλα όχι μόνο.

Καταβλήθηκαν 23 εκατ. αποζημιώσεων μαζί με ΕΛΓΑ και 43 εκατ από το ευρωπαϊκό αποθεματικό. 

Ανακριβές ότι δεν έχει δοθεί η κρατική αρωγή.

Εχουμε ήδη διαθέσει 40 εκατ και προσθέτουμε αύξηση που θα φθάσει ως τις 10.000 ευρώ. Εναν Θεσσαλό που να πληροί τις προϋποθέσεις και να μην έχει πάρει την αποζημίωση. 

Από τα στοιχεία της περιφέρειας περισσότεροι από 30.000 αγρότες δήλωσαν ζημιές αλλά φάκελο κατέλαβαν 4.400, ένας στους επτά.

Πρέπει να έχουν προχωρήσει όσοι υπέστησαν ζημιές στην κατάθεση του φακέλου.

Θέλω να είμαστε γρήγοροι αλλά τζάμπα χρήμα δεν θα μοιράσουμε.

Από την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος τα 5.000 με 10.000 ευρώ παράλληλα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. 

33.0000 αγρότες και 2.100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατομμύρια. Η κυβέρνηση επιτάχυνε τον ρυθμό των αποζημιώσεων.

Στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις του ζωικού κεφαλαίου.

Οι στάβλοι που καταστράφηκαν θα φτιαχτούν με νέες προδιαγραφές. Ανασφάλιστοι κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές αρωματικών φυτών πληρώθηκαν.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε προβλέπεται επταετής ρύθμιση των οφειλών των πληγέντων. αργήσαμε για ένα μήνα αλλά το κάναμε.

Για δύο χρόνια οι αγρότες δεν θα πληρώνουν ντι΄ποτα και μετά οι οφειλές τους θα ρυθμίζονται για επτά χρόνια. Θα ήθελα να ακούσω συγκεκριμένες προτάσεις, κοστολογημένες.

Εχουμε ένα πλαίσιο αποζημιώσεων πολύ συγκεκριμένο να μας πείτε τι προτείνετε και από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση. Να θυμηθούμε τι έχει κάνει η κυβέρνηση.

Εμείς δεν είμαστε που μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές από το 22 στο 9/Εμείς καταργώντας τον νόμο Κατρούγκαλου που αποσυνδέσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα των αγροτών

Εμείς δεν είμαστε που επιστρέφουμε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο; 160 εκατ.

Να ανακοινώσω ότι σε συνεννόηση με το ΥΠΟΚ και καθώς η οικονομία πηγαίνει αρκετά καλά η επιστροφή του ΕΦΚ θα επεκταθεί και για το 2024, 82 εκατ. ακόμη

Εμείς δεν είμαστε που μειώσαμε το ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές.

Εμείς δεν καταργήσαμε φορολόγηση ενισχύσεων που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εμείς δεν απορροφήσαμε αυξήσεις στην ενέργεια

Εμείς δεν ξαναχτίσαμε τον ΕΛΓΑ; Που αποζημιώνει πιο γρήγορα και εφάπαξ.

Μιας και μιλάμε για τον ΕΛΓΑ πόσα χρήματα δώσαμε τα τεελευταία 4 χρόνια 1,1 δισ. ευρώ από αυτά πόσα προέρχονται από τις εισφορές; Τα μισά τα υπόλοιπα είναι από το υστέρημα των πολιτών. Το κάναμε γιατί  ήταν το σωστό.

ΣΧΕΤΙΚΑ