Μητσοτάκης: Θα αυξηθεί το όριο για Golden Visa σε μεγάλα αστικά κέντρα και νησιά

NEWSROOM
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/ Φωτογραφία Eurokinissi

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν περιορίσει τον αριθμό των διαθέσιμων σπιτιών για μακροχρόνια μίσθωση.

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στεγαστική κρίση, ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων πως θα αυξηθεί το όριο για Golden Visa σε μεγάλα αστικά κέντρα και νησιά.

«Δίνω σήμερα για δεύτερη εβδομάδα το παρόν στην ώρα του πρωθυπουργού όχι μόνο από κοινοβουλευτική συνέπεια αλλά γιατί πιστεύω ότι μετά τα αγροτικά, έχουμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε και γιατί όχι να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό τόπο για το ζήτημα της στέγης. Σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ στη διάγνωση του προβλήματος», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το πρόβλημα αυτό εκδηλώνεται και σε άλλα επίπεδα, ειδικά σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη πίεση λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, και το αποτέλεσμα είναι ότι πολίτες της περιφέρειας δεν έχουν τους γιατρούς που χρειάζονται. Πράγματι, συνέχισε, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν περιορίσει τον αριθμό των διαθέσιμων σπιτιών για μακροχρόνια μίσθωση.

«Και βέβαια το ύψος των μισθωμάτων έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με το 2018. Είναι η άλλη όψη του προβλήματος που αντιμετωπίζαμε πριν από μια δεκαετία, της πλήρους κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων. Θέλω να θυμίσω ότι η αύξηση είναι σημαντική, ας θυμηθούμε όμως το σημείο αφετηρίας που ξεκινήσαμε ως αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι τιμές των ακινήτων δεν έχουν φτάσει στο σημείο που ήταν το 2007-2008 και σημείωσε πως η αντιμετώπιση ενός σύνθετου προβλήματος δεν είναι απλή. Είπε ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό με τη σημείωσε ότι έχουν άλλη κουλτούρα και δομή άλλες χώρες σε σχέση με τη δική μας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι έχουμε στην Ελλάδα σχετικά υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, όμως 3 στους 10 αναγκάζονται να νοικιάσουν.

«Αλήθεια είναι ότι η golden visa, είναι μέτρο που έφερε πολλά κεφάλαια αλλά θα πω στη συνέχεια τι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι την ώρα που η οικονομία έχει αλλάξει πορεία ο όψιμος πληθωρισμός εκτίναξε τιμές των υλικών και τα επιτόκια.

Αναφέρθηκε επίσης και στο στόχο της δημοσιονομικής ισορροπίας.

«Η δική μας αγορά ακινήτων έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Καλό να μην υιοθετούμε λύσεις copy paste αλλά να συνδιαμορφώσουμε λύσεις εντός του προϋπολογισμού. Αδικείτε την κυβέρνηση όταν λέτε ότι δεν έχουμε ασχοληθεί καθόλου. Η κυβέρνηση το 2019 αντιμετώπισε το πρόβλημα της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ 35%», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει ΦΠΑ σε νεόδμητες κατοικίες από το 2020 και αναφέρθηκε στα προγράμματα «Εξοικονομώ», «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» και άλλες σχετικές δράσεις της κυβέρνησης.

«Το ζήτημα του πώς θα χρηματοδοτήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία μας απασχολεί και έχουμε αναπτύξει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Βοηθάει και η ίδια αγορά σε αυτό», συμπλήρωσε.

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είπε πως ήδη όσοι εκμεταλλεύονται περισσότερα από τρία διαμερίσματα, επιβαρύνονται με τις υποχρεώσεις ξενοδοχειακής επιχείρησης.

Για την golden visa, ανέφερε ότι 7% των αγοραπωλησιών των ακινήτων αφορούσαν τα τελευταία χρόνια την golden visa. «Αυξήσαμε το όριο. Θεωρώ ότι πρέπει να πάμε παραπέρα. Πράγματι ο διαχωρισμός των περιοχών στην Αττική σωστά επισημαίνετε ότι έχει δημιουργήσει πίεση προς τη Δυτική Αθήνα. Αυτό το οποίο συζητούμε με τον υπουργό Oικονομικών είναι περαιτέρω αύξηση του ορίου για επενδύσεις golden visa και θα αφορά όλες τις περιοχές που δέχονται πίεση στα ενοίκια. Μπορεί να πάει στις 800.000 ευρώ. Πρέπει να συζητήσουμε αν θέλουμε να κρατήσουμε το χαμηλό όριο σε περιοχές που δεν υπάρχει πίεση. Πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης, όχι με πλήρη κατάργηση του μέτρου και ακούω και την πρότασή σας κατά πόσο όσοι έχουν ακίνητα golden visa να είναι υποχρεωμένοι να τα μισθώνουν μακροχρόνια», πρόσθεσε

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης και για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», είπε ότι έχουν εγκριθεί 9826 φάκελοι ύψους 1 δις. «Πράγματι είναι ένα πρόγραμμα πολύ θετικό διότι κάποιος παίρνει επιδοτούμενο δάνειο και πληρώνει μια μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη αν νοίκιαζε το συγκεκριμένο σπίτι. Είναι ένα ακριβό πρόγραμμα αυτό. Έχουμε φτάσει στα όρια των πόρων που έχουμε διαθέσιμους», ανέφερε.

«Ήδη σήμερα υπάρχει στήριξη ενοικίου για πολλές κατηγορίες. 46.000 φοιτητές παίρνουν στεγαστικό επίδομα», σημείωσε σχετικά ενώ είπε πως μέσω ΣΔΙΤ «προχωράμε στην κατασκευή 5 σύγχρονων εστιών όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται 8.000 φοιτητές».

«Υπάρχει σήμερα επίδομα ενοικίου 210 ευρώ μηνιαίως σε 240 οικογένειες», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά και σε πολίτικές για τους αστέγους.

«Αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι πρώτα και πάνω όλα στέκεται στους πιο ευάλωτους. Δεν υπάρχουν πολίτες β' κατηγορίας. Δεν είναι λίγα αυτά τα οποία έχουν γίνει με αιχμή το στεγαστικό και πολύ σύντομα θα λειτουργήσει portal στεγαστικής πολιτικής με όλα τα προγράμματα. Ας μη κρυβόμαστε όμως, ένα σύνθετο πρόβλημα προϋποθέτει χρόνο, προσήλωση, ευελιξία στους χειρισμούς και συνείδηση του αποτυπώματος που θα αφήσει κάθε μέτρο. Πάνω από όλα έχει αξία να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Είναι λάθος ο γενικός αφορισμός ότι δεν μας ενδιαφέρει καθόλου το ζήτημα της στεγαστικής ακρίβειας. Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι κοστολογημένα. Ούτε είναι το Ταμείο Ανάκαμψης το φάρμακο για πάσα νόσο. Κλειστά ακίνητα τα οποία ανήκουν σε δήμους. Βεβαίως αλλά να το πείτε και στο δήμαρχο της Αθήνας. Ας διαθέσει τα κλειστά του ακίνητα όχι σε συλλογικότητες, αλλά σε ευάλωτους πολίτες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για τη δυνατότητα κατασκευής νέων κατοικιών από το κράτος αλλά σημείωσε πως αυτά είναι προγράμματα μακροχρόνιας ωρίμανσης τα οποία πρέπει να υλοποιήσουμε.

«Το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων πρέπει να μελετηθεί περισσότερο. Είναι σωστό ότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης ολόκληρων γειτονιών. Έχουμε συζητήσει να φτιάξουμε ομάδα εργασίας που θα συζητήσει το θέμα και θα προτείνει λύσεις ώστε να καταλάβουμε πόσο συνεισφέρει η βραχυχρόνια μίσθωση την αύξηση της τιμής των ακινήτων», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι τράπεζες σήμερα ακόμα φαίνονται διστακτικές να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτων. Πρέπει να είναι πιο τολμηρές και έχουμε δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης στέγης και από μη τραπεζικά ιδρύματα», κατέληξε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.

Η ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη

«Η πατρίδα μας βρίσκεται σε στεγαστική κρίση, την οποία κάνετε πως δεν τη βλέπετε κι έχει γιγαντωθεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αναπτύσσοντας την ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ασκώντας έντονη κριτική στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι αυτή η πολιτική δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ρίζα του και αυτό φαίνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης όπου, όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση έχει εντάξει λίγες κατοικίες.

Τόνισε ότι οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού και των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων για τη χρήση ακινήτων «είναι κυνικές, αδυνατώντας να κατανοήσουν τις ανάγκες των πολιτών στο δικαίωμα στέγασης. Το βλέπετε ως πολυτέλεια. Πρέπει να το αντιστρέψουμε». Επισήμανε δε ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ασκούν πιέσεις για κοινωνική κατοικία στη Δυτική Αθήνα, τις λαϊκές περιοχές του Πειραιά κι άλλων περιοχών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέδωσε σημαντικό μερίδιο για την κατάσταση που επικρατεί στο καθεστώς της golden visa, που οδηγεί στον αφελληνισμό πολλών περιοχών που δυσκολεύουν φοιτητές κατά κύριο λόγο να βρούν κατοικία. «Από φάρμακο την περίοδο της κρίσης έχει γίνει φαρμάκι σήμερα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πρότεινε μάλιστα τη κατάργησή της ή τη ρητή απαγόρευση να χρησιμοποιούνται τα ακίνητα που αποκτώνται μέσω αυτής σε βραχυχρόνια μίσθωση(airbnb). «Η μόνη καθαρή λύση είναι: Αναστείλετε ή καταργήστε τα προγράμματα της golden visa. Ή δώστε golden visa στην έρευνα και στις επενδύσεις κι όχι στα ακίνητα», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε δέσμη προτάσεων που περιλαμβάνουν:

  • Δεξαμενή κατοικιών με στόχο τις 150.000, με ένα μέρος, το μικρότερο, να είναι δημόσιες που θα ενοικιάζονται μακροχρόνια. Με την συνδρομή και των ακινήτων της Αυτοδιοίκησης.
  • Να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών να τα ανοίξουν και να τα διαθέσουν για διάστημα τουλάχιστον 10 χρόνων.
  • Μέτρα περιορισμού των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, ώστε να μην μετατρέπονται ολόκληρες περιοχές σε κατοικίες airbnb.

«Χρέος μας ως Πολιτεία είναι να κάνουμε το δικαίωμα της στέγασης προσιτό για όλους», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Θέλουμε η χώρα μας να είναι πρωταγωνίστρια και μετά να διεκδικήσουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης

«Ό,τι παρουσιάσαμε το νομοθετήσαμε και η βασική μας πολιτική επιλογή παραμένει η ίδια: πώς θα μπορέσουμε από τη μία να στηρίξουμε έναν σημαντικό αριθμό νέων συμπολιτών μας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή. Διότι ο αριθμός μπορεί να είναι 9.000 νοικοκυριά, αλλά μιλάμε για ζευγάρια, μιλάμε για ζευγάρια με παιδιά.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης οι ωφελούμενοι είναι πολλοί, οι περισσότεροι μέσα από προγράμματα, όπως το «Σπίτι μου», το οποίο θα στοιχίσει κοντά στο 1 δισεκατομμύριο, «με ισοδύναμο αποτέλεσμα ουσιαστικά με αυτό το οποίο εισηγείστε εσείς».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση που έκανε ο κ. Ανδρουλάκης και είπε ότι «10.000 σπίτια σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα λύσουν σήμερα το πρόβλημα της στέγασης στη χώρα μας».

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει μια διαφορετική πολιτική και να κατευθύνει πόρους υφιστάμενους μέσα από ένα μέτρο το οποίο κινητοποίησε και την αγορά και κυρίως, έδωσε τη δυνατότητα σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα να μπορέσουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο.

«Με 17.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα δεν θα περνούσε καν την πόρτα της τράπεζας αυτός ο συμπολίτης μας αν ήθελε να διεκδικήσει ένα στεγαστικό δάνειο. Τώρα ήρθε και το πήρε. Είναι στοχευμένα προγράμματα τα οποία στρέφονται στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού

Κύριε Ανδρουλάκη, μπορούμε να συζητήσουμε πολύ για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας στο ζήτημα της στέγης. Όπως σας είπα, είναι μια πολιτική η οποία δεν μπορεί να δείξει αποτελέσματα από τη μία στιγμή στην άλλη.

Αισθάνομαι, όμως, ότι σε ένα βαθμό το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ασχοληθεί συστηματικά με το ζήτημα αυτό, το οποίο αφορά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, σας έχει λίγο βραχυκυκλώσει πολιτικά. Διότι δεν περιμένετε από μία κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη πράγματι να δρομολογήσει προγράμματα τα οποία αφορούν σήμερα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ότι ενώ επί της ουσίας συμφωνούμε σε πάρα πολλά από αυτά τα οποία λέμε, εσείς να επιμένετε να ανακαλύπτετε διαχωριστικές γραμμές εκεί που απλά δεν υπάρχουν.

Αναφερθήκατε σε αυτά τα οποία νομοθέτησε η κυβέρνηση και σε αυτά τα οποία είχε παρουσιάσει ο κ. Σκέρτσος. Ό,τι παρουσιάσαμε το νομοθετήσαμε και η βασική μας πολιτική επιλογή παραμένει η ίδια: πώς θα μπορέσουμε από τη μία να στηρίξουμε έναν σημαντικό αριθμό νέων συμπολιτών μας. Διότι ο αριθμός μπορεί να είναι 9.000 νοικοκυριά, αλλά μιλάμε για ζευγάρια, μιλάμε για ζευγάρια με παιδιά, άρα οι πραγματικοί ωφελούμενοι είναι πολλοί, οι περισσότεροι μέσα από προγράμματα, όπως το «Σπίτι μου», το οποίο θα στοιχίσει κοντά στο 1 δισεκατομμύριο, με ισοδύναμο αποτέλεσμα ουσιαστικά με αυτό το οποίο εισηγείστε εσείς.

Και, βέβαια, πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα για να μπορέσουμε να φέρουμε στην αγορά ακινήτων περισσότερα κλειστά διαμερίσματα, μέσα από μια σειρά από προγράμματα, για τα οποία σας έχω μιλήσει και με τα οποία δεν διαφωνείτε, στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας και αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους για το πώς μπορούμε να ανακατασκευάσουμε κλειστά διαμερίσματα.

Και τέλος, πώς θα περιορίσουμε ενδεχομένως μία ζήτηση προς υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, έτσι ώστε να στρέψουμε περισσότερα ακίνητα στη μακροχρόνια μίσθωση. Αυτά λέμε σε μεγάλο βαθμό, αυτά λέτε. 'Αρα, ας μην ανακαλύπτουμε τεχνικές διαφορές, ούτε να επικαλούμαστε ποιος έχει τα πρωτεία σε αυτή την πολιτική. Η κυβέρνηση νομοθετεί και όπου υπάρχουν προτάσεις από την αντιπολίτευση οι οποίες να βελτιώνουν κυβερνητικές πολιτικές, εδώ είμαστε να τις ακούσουμε.

Σας είπα ξεκάθαρα για το ζήτημα της Golden Visa, πολύ σύντομα θα δείτε νέες παρεμβάσεις, οι οποίες θα απαντήσουν στο πρόβλημα της διαφοροποίησης του ύψους της Golden Visa ειδικά για τις περιοχές εκείνες που υπάρχει μεγάλη οικιστική ζήτηση.

Είμαι διατεθειμένος να συζητήσω με τον Υπουργό -δεν μπορώ να σας απαντήσω τώρα, μου φαίνεται λογική η πρότασή σας-, άμεσα, αυτό μπορεί να γίνει πολύ σύντομα, να νομοθετήσουμε έτσι ώστε τα ακίνητα που αποκτώνται με Golden Visa να κατευθύνονται προς μακροχρόνια μίσθωση. 'Αρα, στο ζήτημα αυτό δεν βλέπω να υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά.

Τώρα, από εκεί και πέρα, μπλέχτηκα λίγο με τα νούμερα που είπατε για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είπατε να κατασκευάσουμε 10.000 σπίτια με κόστος, πόσο; 100.000 ευρώ το σπίτι; 150.000; Θα είναι 1,5 δισ., αυτό είναι 10.000 σπίτια. 10.000 σπίτια είναι τα σπίτια τα οποία τελικά διαθέτουμε μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ισοδύναμο αποτέλεσμα έχουμε. Αλλά 10.000 σπίτια σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα λύσουν σήμερα το πρόβλημα της στέγασης στη χώρα μας.

Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε μια διαφορετική πολιτική και να κατευθύνουμε πόρους υφιστάμενους μέσα από ένα μέτρο το οποίο κινητοποίησε και την αγορά και κυρίως, κ. Ανδρουλάκη, έδωσε τη δυνατότητα σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα να μπορέσουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο. Με 17.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα δεν θα περνούσε καν την πόρτα της τράπεζας αυτός ο συμπολίτης μας αν ήθελε να διεκδικήσει ένα στεγαστικό δάνειο. Τώρα ήρθε και το πήρε. Είναι στοχευμένα προγράμματα τα οποία στρέφονται στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Τέλος, για να πω και κάτι το οποίο αφορά συνολικά το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης το διαπραγματεύτηκε αυτή η κυβέρνηση και το διαπραγματεύτηκα εγώ προσωπικά. Και έφερα στη χώρα, ξεκινήσαμε με 31 δισεκατομμύρια, τώρα είμαστε στα 36 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι μια επιτυχία για τη χώρα. Είναι μια επιτυχία που θέλω να σας θυμίσω -θα παρευρεθώ και μετά σε μια εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- ότι δεν ήταν καθόλου αυτονόητη. Και κάποιοι από εμάς βγήκαμε μπροστά μήνες πριν, τον Ιούλιο του 2020, όταν συμφωνήθηκε, ζητώντας ένα νέο τρόπο, μια νέα μεγάλη υπέρβαση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε αξιοποιώντας πόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσουμε να στηρίξουμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μετά την πανδημία που θα τονώσουν συνολικά τις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες: την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την κοινωνική συνοχή, τις δεξιότητες στην αγορά εργασίας, την ανταγωνιστικότητα.

Αυτό συμφωνήθηκε και κατοχυρώθηκε και, ναι, είμαι υπερήφανος που η χώρα μας έχει ένα πολύ συγκροτημένο πρόγραμμα με πολλαπλό αποτύπωμα σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, προφανώς και με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα.

Αναφερθήκατε στην υγεία. Σας προσκαλώ, λοιπόν, θα σας καλέσω να πάμε μαζί στα επόμενα εγκαίνια κέντρων υγείας και νοσοκομείων τα οποία θα κάνουμε, χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήμασταν με τον κ. συνάδελφο από τον Πειραιά μαζί στο Τζάνειο. Πήγαμε στο Τζάνειο να δούμε τους νέους ορόφους οι οποίοι ανακατασκευάζονται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η εικόνα είναι συγκλονιστική. Το πριν δεν ταιριάζει σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό το οποίο είδα είναι θλιβερή εικόνα. Το μετά είναι η εικόνα ενός σύγχρονου νοσοκομείου. Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, κέντρα υγείας ανακατασκευάζονται πλήρως με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ας σταματήσει και αυτός ο μύθος ότι δεν έχουμε κατευθύνει πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προς υποδομές με κοινωνικό χαρακτήρα, διότι πολύ απλά δεν είναι αλήθεια.

Από εκεί και πέρα, όμως, εγώ θα συγκρατήσω κάτι το οποίο είπατε και το οποίο νομίζω ότι έχει μια αξία να το επισημάνουμε, διότι επί της αρχής συμφωνώ σε αυτή την προσέγγιση. Τι είπατε; Το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν μία, θα έλεγα, μεγάλη υπέρβαση την οποία έκαναν οι «φειδωλοί» της Ευρώπης, υπό την πίεση και της πανδημίας. Και λέτε, και σωστά κατά την άποψή μου, ότι πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025, 2026 -δεν ξέρουμε αν θα πάρει παράταση, εμείς προγραμματίζουμε πάντως την υλοποίηση των δικών μας έργων και υπό την εποπτεία του κ. Παπαθανάση ωσάν να μην δοθεί παράταση στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης-, θα μπορέσουμε να έχουμε ένα επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης;

Πρέπει να σας πω ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε την πειστικότητα των επιχειρημάτων μας είναι αν αποδείξουμε ότι τα χρήματα τα οποία διαθέσαμε και δανείστηκε η Ευρώπη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έπιασαν τόπο.

Αυτό σημαίνει γρήγορη υλοποίηση των έργων, απόλυτη διαφάνεια, η οποία εξασφαλίζεται μέσα από ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο αιρεσιμοτήτων και τελικά απόδειξη ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είχε μία σημαντική συνδρομή ως προς τους κεντρικούς στόχους τους οποίους θέτει η Ευρώπη.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θέλουμε η χώρα μας να είναι πρωταγωνίστρια και, ναι, να μπορέσουμε να πάμε μετά -και δεν είναι διαφορετική η άποψη, αν θέλετε, και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- και να διεκδικήσουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, όταν με το καλό αυτό θα έρθει στη λήξη του.

Δεν θα είναι εύκολη αυτή η διαπραγμάτευση και μακάρι να μπορέσουμε σε αυτό να συμπέσουμε, οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης, και να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες αντιπαραθέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο που συχνά έχουν και ένα προεκλογικό χαρακτήρα, για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στα μεγάλα τα οποία τελικά τόσο αφορούν τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών και φυσικά και των συμπολιτών μας στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ