Πώς η κυβέρνηση αξιοποιεί 400 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για την στήριξη των ευάλωτων - Ολα τα προγράμματα

NEWSROOM
Πώς η κυβέρνηση αξιοποιεί 400 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για την στήριξη των ευάλωτων - Ολα τα προγράμματα
Φωτο: Eurokinissi

Τα προγράμματα αφορούν μεταξύ άλλων, την παιδική προστασία και τη στέγαση

Με 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης συνεχίζεται η στήριξη της κυβέρνησης στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αξιοποιεί τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο την παιδική προστασία, την στήριξη των ατόμων με αναπηρία,την στέγαση και τον εκσυγχρονισμό της επιδοματικής πολιτικής μέσω της ψηφιοποίησης για μεγαλύτερη δικαιοσύνη και διαφάνεια. Τα παραπάνω, τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη στο πλαίσιο της εκδήλωση «Road to Recovery», που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη Νέα Δημοκρατία.

Τα προγράμματα

Τα προγράμματα που υλοποιεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με όρους του ΤΑΑ (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας):

-Ο εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του συστήματος του ΟΠΕΚΑ: Δημιουργείται Ενιαία  Ψηφιακή Πύλη, με σύγχρονα και διαλειτουργικά μητρώα για τους ωφελούμενους και μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου της διοίκησης. Με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα προχωρεί το πρόγραμμα προληρωμένων καρτών μέσω των οποίων θα γίνεται πληρωμή επιδομάτων και κάθε είδους παροχών του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ.

-Η στήριξη των ατόμων με αναπηρία με τη λειτουργία της Εθνικής Πύλης Παροχών Αναπηρίας: Μέχρι  σήμερα έχουν ήδη εκδοθεί 51.880 ψηφιακές κάρτες αναπηρίας, οι  οποίες διευκολύνουν και απλοποιούν την λήψη κάθε είδους παροχής για τα άτομα με αναπηρία 2,5 εκ ευρώ.

-Το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού ύψους 41,6 εκ ευρώ: O αριθμός ωφελούμενων που έχει λάβει Προσωπικό Βοηθό είναι 442 άτομα.

-Προσβασιμότητα ΑμεΑ: Με ορίζοντα το τέλος του 2025 η κυβέρνηση προχωράει στην δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας για ΑμεΑ σε 4.700 ιδιωτικές κατοικίες και επιχειρήσεις, με χρηματοδότηση ύψους 24 εκ ευρώ.

-Πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης: Στην προσπάθεια ενδυνάμωσης και ένταξης ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας υλοποιείται πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης και προώθησης στην απασχόληση 200 ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, ύψους άνω των 8 εκ ευρώ.

-Ψηφιακή Κατάρτιση: Σε συνεργασία με την ΕΔΥΤΕ και το Ινστιτούτο της ΕΣΑμεΑ το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα προχωρήσει στην ψηφιακή κατάρτιση 2.400 ατόμων με αναπηρία.

-Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης: Με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υλοποιείται πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης και διασύνδεσης με την αγορά εργασίας 10.000 δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και σχεδόν 500 Ρομά, διαθέτοντας 150 εκ ευρώ και σχεδόν 3 εκ ευρώ αντίστοιχα.

-Προγράμματα στέγασης: Υλοποιούνται επίσης δύο  πιλοτικά προγράμματα στέγασης ευάλωτων ομάδων  στο Δήμο Αθηναίων και στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 1.6 εκ ευρώ. Αφορούν 250 ωφελούμενους που βρίσκονται σε στεγαστική επισφάλεια  ή  αστεγία.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ