Αγρότες: Στα μπλόκα οι αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις - Ποιοι θέλουν κλιμάκωση και κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ

NEWSROOM
Συμβολικός αποκλεισμός της εθνικής οδού στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας στη Λάρισα απο αγρότες. Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024. (EUROKINISSI)
Συμβολικός αποκλεισμός της εθνικής οδού στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας στη Λάρισα απο αγρότες. Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024. (EUROKINISSI)

Οι αγρότες προχώρησαν χθες σε νέες κινητοποιήσεις πριν από τη σημερινή πανελλαδική συνεδρίαση των εκπροσώπων των μπλόκων.

Οι αγρότες αποφασίζουν στις 12 το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισας τις επόμενες κινήσεις τους, μετά τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Στην πανελλαδική σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των μπλόκων των αγροτών από όλη την Ελλάδα και αναμένεται να καθοριστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός κατέθεσε ουσιαστικές και δίκαιες προτάσεις, με μόνιμα μέτρα για το ενεργειακό κόστος.

Με τις μηχανές των τρακτέρ αναμμένες οι αγρότες

Οι αγρότες βρίσκονται με τις μηχανές των τρακτέρ αναμμένες και εξακολουθούν να προβαίνουν σε αποκλεισμούς εθνικών οδών, ενώ ορισμένοι που βρίσκονται στα μπλόκα επιθυμούν την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων και άλλοι προτείνουν δυναμικές κινητοποιήσεις με κάθοδο στην Αθήνα.

Από τη πλευρά της, η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα επιτρέψει να χωριστεί στα δύο η Ελλάδα.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν χθες κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Οι αγρότες προχώρησαν χθες σε νέες κινητοποιήσεις με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, πριν από τη σημερινή πανελλαδική συνεδρίαση των εκπροσώπων των μπλόκων.

Οι αγρότες στο μπλόκο του Πλατυκάμπου αποφάσισαν στη χθεσινή τους συνέλευση την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που φαίνεται ότι δεν ικανοποίησαν τα αιτήματά τους.

Την πρόταση αυτή θα καταθέσουν στην σημερινή πανελλαδική συνεδρίαση των εκπροσώπων των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας. Η δεύτερη πρόταση έχει να κάνει με το συλλαλητήριο στην Αθήνα, για το οποίο θα καταθέσουν και οι αγρότες από το μπλόκο της Καρδίτσας.

Πολλοί από τους αγρότες που συμμετείχαν στις χθεσινές συνελεύσεις εκτιμούν ότι ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα θα ασκήσει στη κυβέρνηση μεγαλύτερη πίεση.

Οι αγρότες θα συνεχίσουν να κλείνουν συμβολικά δρόμους αλλά σε περίπτωση που δεν κατέβουν στην Αθήνα, θα στήνουν μπλόκα σε κομβικά σημεία εθνικών οδών.

Την Τετάρτη (14/2) οι αγρότες προχώρησαν σε μια συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Πλατυκάμπου.

Στα αιτήματά τους, οι αγρότες στο μπλόκο του Αλμυρού στο Βόλο ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, με τη κιλοβατόρα να μην ξεπερνάει τα 7 λεπτά και να συνεχιστεί ο διάλογος για την κοινή αγροτική πολιτική. Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις στο τελωνείο των Ευζώνων είναι και οι αγρότες της Παιονίας, οι οποίοι αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Λίγες ώρες απομένουν λοιπόν, για να δούμε ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις των αγροτών στην Πανελλαδική σύσκεψη στην Λάρισα για το πως θα πορευτούν από εδώ και πέρα.

«Δεν υπάρχει περιθώριο να δοθεί κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή»

Από την πλευρά της κυβέρνησης, αυτό που κατέστη σαφές αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης είναι ότι τα μέτρα που παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους των μπλόκων και στη συνέχεια ανακοινώθηκαν επισήμως είναι οριστικά και δεν υπάρχει περιθώριο να δοθεί κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή. Ούτε προβλέπεται νέα συνάντηση για τα συγκεκριμένα θέματα. «Αυτό το εξήγησε αναλυτικά τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί», σημειώνει στέλεχος που συμμετείχε στη συζήτηση και τονίζει ότι «εξαντλήσαμε τις δυνατότητες του Προϋπολογισμού και όποιων άλλων διαθέσιμων πόρων».

Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου

Αυτό τόνισε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ 100,3: «Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για την περίπτωση των αγροτών. Ανοιχτός διάλογος μπορεί να υπάρχει πάντα, αλλά με ανοιχτούς δρόμους».

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ