«Καμπανάκι» από τον ΟΟΣΑ για οικονομική επιβράδυνση

AP Images

Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για την πορεία της οικονομίας εν μέσω προεκλογικής περιόδου άγνωστης διάρκειας, οι οικονομικοί αναλυτές του ΟΟΣΑ προειδοποιούν για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία για τις προοπτικές της οικονομίας, που παρουσιάζει ο ΟΟΣΑ, είναι μάλλον αποθαρρυντικά. Με τίτλο «επιβεβαιωμένα σημάδια κάμψης της δυναμικής της ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες», ο ΟΟΣΑ παρατηρεί ότι οι σύνθετοι δείκτες (Composite Leading Indicators), που αποτυπώνουν τις τάσεις των επόμενων έξι- εννιά μηνών, δεν ρίχνουν σκιές μόνο στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα.

Στο γράφημα (γαλάζια γραμμή) φαίνεται η αποκλιμάκωση του σύνθετου δείκτη του ΟΟΣΑ για την ευρωζώνη, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες, προαναγγέλοντας την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Ο ΟΟΣΑ καταγράφει εδώ και αρκετούς μήνες μια διολίσθηση των πρόδρομων δεικτών (γαλάζια γραμμή) στην Ελλάδα παρά τα θετικά δεδομένα του ΑΕΠ.

Από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, όμως, χτυπάει δυνατά το «καμπανάκι» της επερχόμενης επιβράδυνσης, καθώς οι δείκτες υποχώρησαν κάτω και από το κρίσιμο όριο του 100, που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότηας.

Τον Νοέμβριο, στον οποίο αναφέρονται οι τελευταίες μετρήσεις, ο δείκτης- που «φωτογραφίζει» τι αναμένεται να συμβεί σε περίπου 9 μήνες μπροστά- διαμορφώνεται στο 98,42, σημειώνοντας πτώση 0,13 σε σχέση με τον Οκτώβριο και 1,76 σε σχέση με το Νοέμβριο του 2017.

Απογοητευτικά υψηλοί φόροι

Εξάλλου, στα «μανταλάκια» κρεμάει για μια ακόμα φορά ο ΟΟΣΑ την Ελλάδα για τις υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις.

Το ότι η Ελλάδα επέλεξε να αυξήσει το συντελεστή του φόρου επιχειρήσεων στα χρόνια της κρίσης, δεν είναι νέο. Ωστόσο, όταν βλέπει κανείς τον παγκόσμιο «χάρτη» των επιβαρύνσεων, δεν μπορεί παρά απογοητεύεται, καθώς μεταξύ 2000 και 2018 σε 76 χώρες έγιναν μειώσεις συντελεστών, χωρίς φυσικά να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές η Ελλάδα, όπου ο συντελεστής με τον οποίο θα γίνει και φέτος η εκκαθάριση για τα νομικά πρόσωπα είναι 29%. Σημειωτέον ότι ο μέσος συντελεστής στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται, πλέον, στο 21,4%.

ΣΧΕΤΙΚΑ