Ωρα φορολογικών δηλώσεων: Πώς οι επαγγελματίες θα μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο

Αγορά στο κέντρο της Αθήνας/ Φωτογραφία Eurokinissi

Οι φορολογικοί έλεγχοι θα πρέπει να ολοκληρώνονται -εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων- εντός ενός έτους.

«Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον», λέει το ρητό και κάπως έτσι χιλιάδες επιτηδευματίες προετοιμάζονται για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, που κατά πληροφορίες θα ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα, όπου τους… περιμένει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

Όσοι προσδοκούν ότι θα μπορέσουν να ξεγλιστρήσουν από την τσιμπίδα της εφορίας, αμφισβητώντας εκ προοιμίου τα εν λόγω τεκμήρια, θα πρέπει να το ξεχάσουν, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικοί κωδικοί θα είναι «κλειδωμένοι».

Αν και απομένουν κάποιες διόλου αμελητέες τεχνικές λεπτομέρειες, για να υπογραφούν οι αναγκαίες Αποφάσεις, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κωδικός του Ε1, στον οποίο αποτυπώνεται το «καθαρό» εισόδημα των επιτηδευματιών, θα είναι «κλειδωμένος». Αυτό σημαίνει ότι οι υπόχρεοι δεν θα μπορούν να αλλάξουν προς τα κάτω το εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς, κάνοντας by pass στα νέα τεκμήρια.

Από τη στιγμή που τα εν λόγω είναι, πάντως, μαχητά, θα υπάρχει ειδικό «κουτάκι», στο οποίο ο επιτηδευματίας θα μπορεί να «κλικάρει», έτσι ώστε να κριθεί- σε δεύτερο χρόνο- από την εφορία, αν όντως θα πρέπει να φορολογηθεί με βάση χαμηλότερο εισόδημα.

Οι επιλογές

Οι επιλογές αυτές θα είναι οι εξής:

α) στρατιωτική θητεία,

β) φυλάκιση,

γ) νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική,

δ) αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή κατά τους 12 μήνες μετά τον τοκετό ή την υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου,

ε) εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,

στ) ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,

ζ) απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,

η) άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Εκτός από τους παραπάνω οκτώ λόγους αμφισβήτησης των νέων τεκμηρίων, οι επιτηδευματίες θα έχουν τη δυνατότητα μιας ακόμα επιλογής. Σε ειδικό -πιθανότατα- «κουτάκι» του Ε1 θα μπορούν να αμφισβητήσουν το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος, ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου, για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

Με βάση τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο το οποίο τίθεται σήμερα σε διαβούλευση, οι φορολογικοί έλεγχοι θα πρέπει να ολοκληρώνονται -εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων- εντός ενός έτους. Η παρέμβαση αυτή κρίνεται αναγκαία για να μπει τέλος στην ομηρία φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και για να καθησυχάσει τις ανησυχίες της αγοράς ότι η αμφισβήτηση των νέων τεκμηρίων μέσω ελέγχου θα μείνει «κενό» γράμμα αν οι ελεγκτικές διαδικασίες είναι… αιώνιες. Σε κάθε περίπτωση, οι επιτηδευματίες πρώτα θα πληρώνουν το φόρο που προκύπτει από την εκκαθάριση κι εν συνεχεία θα αναμένουν το αποτέλεσμα του ελέγχου είτε για επιστροφή φόρου είτε για συμψηφισμό.

Φυσικά υπάρχουν κι εκείνοι οι επιτηδευματίες που δήλωναν και θα δηλώσουν υψηλότερο ή πολύ υψηλότερο εισόδημα από το τεκμαρτό. Σε αυτήν την περίπτωση, θα υπερισχύει το δηλούμενο στο Ε3 και θα αδρανοποιείται το τεκμαρτό στο Ε1, που πιθανότατα θα είναι σε άλλον κωδικό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΘΟ, η εφαρμογή του νέου συστήματος φορολόγησης σε συνδυασμό με το «ψαλίδι» στο Τέλος Επιτηδεύματος, θα επιφέρει αύξηση φόρου σε 473.000 επιτηδευματίες, μείωση φόρου σε 138.000 επαγγελματίες, ενώ 124.000 δεν θα δουν την παραμικρή μεταβολή στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ