ΥΠΕΘΟ: Τι αλλαγές φέρνει η αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα

NEWSROOM
Ο Χάρης Θεοχάρης, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Γιώργος Πιτσιλής
Ο Χάρης Θεοχάρης, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Γιώργος Πιτσιλής / Φωτογραφία Eurokinissi

Οι δηλώσεις των φορολογούμενων θα συμπληρώνονται αυτόματα, βάσει των στοιχείων που θα έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση.

Τις αλλαγές στον φορολογικό κώδικα που θα καταθέσει με νομοσχέδιο το οικονομικό επιτελείο στη Βουλή προς διαβούλευση και ψήφιση, παρουσίασαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Οι αλλαγές αυτές είναι οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, η κατάργηση των απλογραφικών βιβλίων από τις επιχειρήσεις, η ψηφιακή πλέον επικοινωνία της φορολογικής διοίκησης με τους φορολογούμενους, προσδιορισμός του χρονικού διαστήματος των ελέγχων, πιο γρήγορη φορολογική ενημερότητα και νέα κριτήρια για τη Golden Visa.

Αυτοματοποιημένες φορολογικές δηλώσεις

Από την επόμενη οικονομική χρήση, οι δηλώσεις των φορολογούμενων θα συμπληρώνονται αυτόματα, βάσει των στοιχείων που θα έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση.

Έτσι ο φορολογούμενος στην περίπτωση που συμφωνεί με τα στοιχεία, το μόνο που έχει να κάνει είναι να δώσει την έγκρισή του και να αποδεχθεί τον φόρο που του αναλογεί.

Το πλεονέκτημα σύμφωνα με τον Χάρη Θεοχάρη, είναι ότι ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται νωρίτερα από την καταβολή της πρώτης δόσης για τις φορολογικές του υποχρεώσεις, καθώς θα βεβαιώνονται πιο γρήγορα τα στοιχεία.

Κατάργηση των βιβλίων των επιχειρήσεων

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής, καταργείται πλέον η υποχρέωση της τήρηση των βιβλίων από τις επιχειρήσεις, καθώς στο myData μεταβιβάζονται όλα τα στοιχεία των απλογραφικών βιβλίων.

Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν καταργούνται τα παραστατικά, αυτά θα συνεχίσουν οι επιχειρήσεις να τα κρατούν.

Ψηφιακή επικοινωνία και διαλειτουργικότητα

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, η επικοινωνία μεταξύ της διοίκησης και των φορολογούμενων θα γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά, κάτι που θα μειώσει τόσο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όσο και το κόστος.

Επίσης όπως ανέφερε, γίνεται προσπάθεια η οποία ολοκληρώνεται για τη διαλειτουργικότητα των φορέων, να μην χρειάζεται για παράδειγμα ο φορολογούμενος μια βεβαίωση εξόφλησης οφειλής σε ένα δήμο να την προσκομίζει στην εφορία.

Οι έλεγχοι

Πέραν του ορισμού του χρόνου που θα πρέπει να ολοκληρώνονται οι έλεγχοι, με την καινούργια τροπολογία θα αποσαφηνιστεί τι είναι ο μερικός, ο πλήρης και ο επιτόπιος έλεγχος.

Οι έλεγχοι θα πρέπει να ολοκληρώνονται μέσα σε διάστημα 12 μηνών, ενώ μπορεί να δοθεί παράταση για 6 μήνες σε κάποιες περιπτώσεις που είναι ιδιαίτερες.

Golden Visa

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι μπορεί η Golden Visa να μην είναι ο βασικός λόγος για την αύξηση των τιμών των ακινήτων, αλλά έχει και αυτή τη σημασία της στη διαμόρφωση των τιμών.

Από 31 Μαρτίου θα ισχύουν τα κάτωθι:

  • Σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Μύκονο και σε νησιά άνω των 3.100 κατοίκων το όριο αυξάνεται στα 800.000 ευρώ, από 500.000 ευρώ.
  • Στις υπόλοιπες περιοχές, από 250.000 ευρώ το όριο αυξάνεται στα 400.000 ευρώ.
  • Για τα διατηρητέα ακίνητα και βιομηχανικά ακίνητα που μετατρέπονται σε κατοικίες παραμένει το όριο στα 250.000 ευρώ.
  • Επιπλέον, υποχρεωτικά πλέον για τη λήψη της Golden Visa θα πρέπει το ακίνητο να έχει εμβαδό τουλάχιστον 120 τ.μ.
  • Εφόσον η ακίνητη περιουσία παραμένει στον επενδυτή, η Golden Visa μπορεί να ανανεωθεί και μετά την πενταετία.
  • Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η διάθεση των ακινήτων για airbnb.
  • Σε περίπτωση που κάποιος δεν τηρήσει την νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 50.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας.
  • Πολίτες που θα εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολή το 10% μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, θα μπορούν να ολοκληρώσουν την αγορά μέχρι το τέλος του έτους με τους όρους που ίσχυαν πριν.
ΣΧΕΤΙΚΑ