Αυγενάκης: Εξετάζεται το αίτημα παραγωγών-εξαγωγέων μήλων για αποζημιώσεις λόγω Σουέζ

NEWSROOM
O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης/Φωτογραφία: Intimenews, ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης/Φωτογραφία: Intimenews, ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση

Το ΥΠΑΑΤ εξετάζει επισταμένως το αίτημα για αποζημίωση των αγροτοπαραγωγών εξαγωγέων μήλων, λόγω των ζημιών που υφίστανται από το κλείσιμο της εμπορικής διόδου από τη Διώρυγα του Σουέζ, επισημαίνει σε απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης και ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Β1 Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, με τη δράση των ανταρτών Χούθι.

Ο κ. Κόκκαλης είχε καταθέσει ως αναφορά, επιστολή της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (Γ.Ε.Ο.Κ.) σχετικά με την «Δυσκολία Εξαγωγών Μήλων λόγω της Αναταραχής στην Μέση Ανατολή». Η ΓΕΟΚ ζητούσε από το υπουργείο «να μεριμνήσετε επί του θέματος και να στηρίξετε με οικονομικές αποζημιώσεις, όπως έγινε σε ανάλογη περίπτωση με τους γουνοποιούς στον πόλεμο Ουκρανίας- Ρωσίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Βιλιάρδος είχε ρωτήσει, εάν το υπουργείο, στα πρότυπα των αποζημιώσεων των γουνοποιών, λόγω του εν εξελίξει πολέμου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, προτίθεται να παραχωρήσει αποζημιώσεις στους αγρότες που δεν μπορούν πλέον να εξάγουν μήλα στις περιοχές της Ινδίας, της Ιορδανίας, του Κουβέϊτ και άλλων κοντινών χωρών, λόγω της παρεμπόδισης της εμπορικής ναυσιπλοΐας από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Στην απάντησή του κ. Αυγενάκη αναφέρεται ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοπαραγωγοί εξαγωγείς μήλων εξαιτίας της παρεμπόδισης της εμπορικής ναυσιπλοΐας από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, είναι κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναφορικά με το αίτημα αποζημίωσης που θίγεται στην εν λόγω Ερώτηση, διευκρινίζεται ότι εξετάζεται επισταμένως σε πρώτη φάση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ.

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αυγενάκης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 26 Μαρτίου 2024, επεσήμανε τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει επιφέρει στον τομέα των οπωροκηπευτικών η πρόσφατη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα με το κλείσιμο της εμπορικής διόδου από τη διώρυγα του Σουέζ. Αυτό έχει ως συνέπεια το αυξημένο κόστους μεταφοράς αλλά και τη μεγάλη καθυστέρηση των παραδόσεων κατά σχεδόν 10-12 ημέρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ