Γεωργιάδης: Ο τομέας της υγείας, μέσα από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες συμβάλει στην προσπάθεια εξωστρέφειας

NEWSROOM
Άδωνις Γεωργιάδης / Φωτογραφία: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
Άδωνις Γεωργιάδης / Φωτογραφία: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για έκρηξη των εξαγωγών από το ελληνικό φάρμακο

Στην σημασία της φαρμακοβιομηχανίας στην πορείες των εξαγωγών μας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, 'Αδωνις Γεωργιάδης, απευθύνοντας  χαιρετισμό στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων τονίζοντας ότι ο χώρος της υγείας, μέσα από τη φαρμακοβιομηχανία αποτελεί σημαντικό κομμάτι στον τομέα των εξαγωγών.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, τα τελευταία χρόνια η εξαγωγική δύναμη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας  εμφανίζεται υπερπολλαπλάσια.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στον δρόμο της ανταγωνιστικότητας, επισημαίνοντας  ότι η χώρα μας έχει καλύψει πολύ από το χαμένο έδαφος, και μπορεί πλέον να εισέλθει σε έναν μακροχρόνιο κύκλο ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στις εξαγωγές και στις άμεσες επενδύσεις, και  όχι στην κατανάλωση, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, ο τομέας  της υγείας, μέσα από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά σε αυτήν την προσπάθεια. Ήδη, στην Τρίπολη , όπως είπε, δημιουργείται το μεγαλύτερο εργοστάσιο πρώτων υλών για φάρμακα στην Ε.Ε. από την εταιρία DEMO, γεγονός που θα έχει άμεση αντανάκλαση στις εξαγωγές, για να καλύψει όχι την εγχώρια ζήτηση, αλλά την ευρωπαϊκή.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για έκρηξη των εξαγωγών από το ελληνικό φάρμακο, χαρακτήρισε «κοσμογονία» το γεγονός ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παράγουν  το 10% των φαρμάκων της Ε.Ε., όταν ο πληθυσμός  της χώρας αποτελεί μόλις το 2% του πληθυσμού της Ε.Ε., ενώ σε λίγο η χώρα μας θα παράγει το 20% των φαρμάκων.

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, όπως είπε ο υπουργός, για να  ξαναγίνει παραγωγική, σύντομα, είναι  «καλύτερη διάθεση, περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, λιγότερη γκρίνια».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ