Στουρνάρας: Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον

Ο Γιάννης Στουρνάρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Φωτογραφία economistas.gr

Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα στάθηκε τυχερή κατά τη διάρκεια της κρίσης, ωστόσο αν η κρίση του 2012 συνέβαινε σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα, καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις στοιχίζουν πολύ ακριβά.

Την αισιοδοξία ότι οι προοπτικές της Ελλάδας είναι θετικές για το μέλλον, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της Ελλάδας, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι αυτές είναι καλύτερες από τον μέσο όρο της Ευρώπης και γι αυτό μπορούμε να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

«Σημειώνοντας ανάπτυξη κοντά στο 2,5%, η Ελλάδα μπορεί να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 2%», σημείωσε.

Κλειθείς να δώσει εξήγηση γιατί η Ελλάδα έχει καταφέρει να αναπτύσσεται γρηγορότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι έγιναν μεταρρυθμίσεις και οι δραστηριότητες της οικονομίας κατάφεραν να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς μετά την πανδημία.

Επίσης, όπως προσέθεσε, τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν φέρει αποτέλεσμα, Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα και στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι ο ευρωπαϊκός Νότος έχει χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης με παραγωγικότερο τρόπο από την κεντρική Ευρώπη.

Ο Γιάννης Στουρνάρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Ο Γιάννης Στουρνάρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Από την άλλη, όπως επισήμανε, δεν είναι όλα λειτουργικά στην Ελλάδα, υπάρχουν προβλήματα όπως η ανεργία που βρίσκεται υψηλότερα του 10%, οι επαγγελματικές δεξιότητες που λείπουν από την αγορά εργασίας. «Θέλουμε μέτρα που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, ειδικά των γυναικών και των νέων».

Κλείνοντας, ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα στάθηκε τυχερή κατά τη διάρκεια της κρίσης, ωστόσο αν η κρίση του 2012 συνέβαινε σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα, καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις στοιχίζουν πολύ ακριβά.

ΣΧΕΤΙΚΑ