Πρώτη κατοικία και... άλλες παγίδες στη 2η αξιολόγηση

Φωτο: Eurokinissi

Αν περιοριστεί κανείς στην εικόνα που δίνει η κυβέρνηση για τις μεταμνημονιακές εκκρεμότητες, θα μείνει με την εντύπωση ότι η νέα αξιολόγηση που ξεκινά τη Δευτέρα και η 2η μεταμνημονιακή Έκθεση που αναμένεται στις 27 Φεβρουαρίου, είναι λίγο ως πολύ τυπική διαδικασία. Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ειδυλλιακή.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί, στις λίγες ώρες που βρέθηκε στην Αθήνα, έστειλε πολλές φορές το μήνυμα ότι απομένει πολλή δουλειά ακόμα για να καλυφθούν οι 16 εκκρεμότητες, που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί ως το τέλος του Δεκεμβρίου. Γιατί άραγε επέμεινε;

Το σημαντικότερο «κουτάκι»

Ένα από τα 16 «κουτάκια», αν όχι το σημαντικότερο, αφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το μενού περιλαμβάνει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό.

Κι αν οι επιδόσεις του Εξωδικαστικού κρίθηκαν ήδη ικανοποιητικές, επιτρέποντας έτσι την παράταση του κατά ένα έτος, οι διαβουλεύσεις για το μηχανισμό «ξεφορτώματος» των «κόκκινων» δανείων είναι σε πλήρη εξέλιξη και τα παζάρια για την πρώτη κατοικία μόλις στην αρχή, με αποτέλεσμα να συζητιέται ήδη στο οικονομικό επιτελείο το ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης του νόμου Κατσέλη.

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι αυτό που προκρίνεται για τη μείωση των «προβληματικών» δανείων είναι το σχέδιο του ΤΧΣ, για τη δημιουργία Εταιρίας Ειδικού Σκοπού, ως λιγότερο «δύσπεπτο» για την Κομισιόν λόγω του ότι παρόμοιο σχήμα εφαρμόστηκε στην Ιταλία.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να ενσωματωθεί σε δεύτερη φάση και το σχέδιο της ΤτΕ που στηρίζεται στον αναβαλλόμενο φόρο.

Όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας, μπορεί να «πατάει» στο κυπριακό μοντέλο της μερικής επιδότησης δανείων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ωστόσο παραμένει το «αγκάθι» του ορίου της αξίας των ακινήτων, που θα μπορούν να υπαχθούν στο νέο πλαίσιο. Η εκτίμηση είναι ότι τελικά ο Γόρδιος Δεσμός θα κοπεί με παρέμβαση SSM- ΕΚΤ.

Τα δημοσιονομικά

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται, επίσης, το δημοσιονομικό. Το ζήτημα δεν είναι η επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5%, αλλά πώς αυτός μπορεί να επηρεαστεί από το μπαράζ των δικαστικών αποφάσεων, που αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες. Χουλιαράκης- Αχτσιόγλου ετοίμασαν μελέτη επιπτώσεων και σχέδιο κάλυψης του κόστους, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών αμφισβητούν τους υπολογισμούς για 11- 12 δις ευρώ.

Μέσα στις εκκρεμότητες είναι η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, με όρους που δεν θα πλήττουν την ανταγωνιστικότητα. Η απόφαση θα ληφθεί εντός των ημερών, θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου και η αύξηση αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 5-7%, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Στο πεδίο της Ενέργειας και των Αποκρατικοποιήσεων, όπου βγήκαν κίτρινες κάρτες στην αξιολόγηση του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλα έχουν μπει σε ρότα, με μόνη «γκρίζα» ζώνη την Εγνατία. Ωστόσο, προβληματική παραμένει η μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο, ενώ αναμένονται οι διατάξεις για το διαχωρισμό των δικτύων και τα λιμάνια, για να διαπιστωθεί εάν καλύπτονται οι δεσμεύσεις.

Κίτρινη κάρτα για τους γραμματείς;

Με ενδιαφέρον αναμένεται, επίσης, το πώς θα αποφύγει η κυβέρνηση την κίτρινη ή την κόκκινη κάρτα για τις τοποθετήσεις των νέων Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία, καθώς η διαδικασία έχει εκτροχιαστεί. Αντιθέτως η στελέχωση της ΑΑΔΕ με 12.000 υπαλλήλους φαίνεται ότι θα έχει υλοποιηθεί εγκαίρως.

Οι δανειστές θα εξετάσουν, επίσης, αν υλοποιήθηκαν τα 120 κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας, η κεντρική πλατφόρμα συμβάσεων για την Υγεία, η α’ φάση της «ηλεκτρονικοποίησης» της Δικαιοσύνης, η δευτερογενής νομοθεσία για τις αδειοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων (περιβαλλοντικοί όροι).

Όσον αφορά, δε, στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι το «καθαρό» stock είναι γύρω στο 1 δις ευρώ (τα υπόλοιπα είναι υπό αμφισβήτηση) και δεν αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην αξιολόγηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ