ΟΔΔΗΧ: Έξοδος στις αγορές με 30ετές!

NEWSROOM
Ελληνική Οικονομία
Ελληνική Οικονομία/ Φωτογραφία shutterstock

Με φόντο την αναβάθμιση των προοπτικών της Ελληνικής οικονομίας, ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται να ξαναχτυπήσει την πόρτα των αγορών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την έκδοση του 30ετούς θα "τρέξουν" οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και η Τράπεζα Πειραιώς.

Σήμερα το ελληνικό 10ετές "παίζει" στο 3,41%, έναντι 3,79% του αντίστοιχου ιταλικού και 3,24% του ισπανικού.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που το Ελληνικό Δημόσιο είχε δανειστεί μέσω 30ετούς ομολόγου ήταν το 2021, ενώ η τελευταία έξοδος του Δημοσίου στις αγορές με την έκδοση ομολόγων ήταν τον περασμένο Ιανουάριο όταν είχε αντλήσει 4 δισ. ευρώ. Συνολικά στοχεύει σε δανεισμό 10 δισ. ευρώ για ολόκληρο το έτος. Το μέγεθος της νέας έκδοσης του 30ετούς ομολόγου εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στα 2 έως 3 δισ. ευρώ.

Η νέα έξοδος του Δημοσίου στις αγορές με μία τόσο μακροχρόνια έκδοση διευκολύνεται μετά την πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας -στην κατηγορία θετικές - από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Σημειώνεται ότι όλες οι εταιρείες αξιολόγησης με εξαίρεση τη Moody's Ratings επανέφεραν την Ελλάδα στη ζώνη επενδυτικής βαθμίδας πέρυσι, μια θέση που χάθηκε το 2010 όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους. Η S&P Global Ratings αύξησε τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές την Παρασκευή, λόγω των προσδοκιών ότι η συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής θα μειώσει αναλογικά πολύ περισσότερο το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει υψηλότερος από εκείνον των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ