Αναγνωστόπουλος (γ.γ. εμπορίου): Ενδελεχείς οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

NEWSROOM
Κόσμος στη Βαρβάκειο αγορά
Κόσμος στη Βαρβάκειο αγορά / Φωτογραφία INTIME NEWS

Mε βαριά πρόστιμα απειλούνται οι παραβάτες προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας καταναλωτή

Για τους ελέγχους οι οποίοι γίνονται στην αγορά προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μίλησε στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή «ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΙ» και ανέφερε «Οι έλεγχοι αυτοί είναι τακτικοί, είναι συνεχείς, επαναλαμβάνονται πολλές φορές στις ίδιες επιχειρήσεις. Οι παραβάτες μπαίνουν σε μία λίστα στην οποία έχουν προτεραιότητα για επανέλεγχο, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι έχουν συμμορφωθεί μετά την επιβολή των προστίμων».

«Το κράτος κάνει ενδελεχείς ελέγχους σε περίπτωση που υπάρχει κάποιος έμπορος ο οποίος υποτίθεται ότι πουλάει ελληνικό κρέας ή λέει ότι πουλάει ελληνικό κρέας. Τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ βαριά, γι’ αυτό το λόγο επισημαίνω στους επιχειρηματίες ό,τι δεν αξίζει τον κόπο να μπει κάποιος σε αυτή τη διαδικασία για να βγάλει λίγα περισσότερα χρήματα» επισήμανε ο κ. Τσάπαλος για το θέμα των ελληνοποιήσεων.

«H ακρίβεια είναι το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί τους Έλληνες πολίτες, πόσο μάλλον την εποχή του Πάσχα, στην οποία έχουμε να κάνουμε περισσότερες αγορές και πάων σε αυτό γίνεται ό,τι καλύτερο μπορούμε. Όποιο μέτρο μπορεί να ληφθεί για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει ληφθεί ή τέλος πάντων μπορεί να ληφθεί σε άμεσο επίπεδο, διότι υπάρχουν προφανώς και μέτρα διαρθρωτικά, τα οποία ήδη δουλεύουν και έχει αρχίσει αυτό και εμφανίζεται στην αγορά σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων και το βλέπουν πλέον και οι καταναλωτές», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας καταναλωτή.

«Ήδη είμαστε σε μία φάση στην οποία έχουμε αυξημένη τιμή πετρελαίου, άρα και βενζίνης, λόγω των αναταράξεων που είχαμε στη Μέση Ανατολή πολύ πρόσφατα. Ακόμα δεν έχουν τελειώσει αυτές οι αναταράξεις και αυτό φαίνεται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, συμβαίνει και κάτι διαφορετικό στις γιορτές, όπως ξέρουμε όλοι φεύγουμε και μετά επιστρέφουμε και το δεύτερο γέμισμα που κάνουμε όταν θέλουμε να επιστρέψουμε γίνεται στην επαρχία όπου οι τιμές είναι πιο αυξημένες από τα αστικά κέντρα, λόγω της ζητήσης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Τέλος ο κ. Αναγνωστόπουλος πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν έχει τον υψηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης, όμως έχει από τους υψηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην Ευρώπη. Και αυτό οφείλεται κυρίως στην ανάγκη που έχει η χώρα μας να έχει έσοδα από τη βενζίνη, δηλαδή το κράτος έχει έσοδα για να καλύψει τις δαπάνες του και αυτό αντανακλά την επενδυτική θέση της χώρας στο εξωτερικό. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης, το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή τις εισαγωγές – εξαγωγές που κάνουμε. Και επειδή εισάγουμε όλο το πετρέλαιο αλλά εξάγουμε λιγότερα προϊόντα, θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης να μην ξεπεράσουμε τα όρια τα οποία αντέχουμε πολιτικά και οικονομικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ