Ευρωζώνη: Ευχάριστα νέα για ανάπτυξη και πληθωρισμό - Τριπλάσιο από τον μέσο όρο το ΑΕΠ της Ελλάδας

Shutterstock

Για την Ελλάδα η Κομισιόν προβλέπει σταθερή ανάπτυξη στο 2,3% το 2024 και το 2025.

Η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί φέτος ταχύτερα συγκριτικά με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, καθώς η Γερμανία -το μεγαλύτερο μέλος του μπλοκ- βγαίνει από ένα και πλέον έτος στασιμότητας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Το ΑΕΠ στην νομισματική ένωση των 20 χωρών θα αυξηθεί κατά 0,7% το 2024 - περισσότερο από το 0,5% που προβλεπόταν στην τελευταία μηνιαία έρευνα. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στη Γερμανία θεωρείται τώρα ότι θα αυξηθεί κατά 0,2% έναντι 0,1% προηγουμένως.

Θετικά νέα για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Τα αποτελέσματα, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης αναβαθμίσεις στις προοπτικές της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, αποτυπώνουν την βελτίωση της οικονομίας στην περιοχή.

Οι μετρήσεις του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου εξέπληξαν θετικά, κινούμενες ανοδικά, ο πληθωρισμός υποχωρεί προς το 2% και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Τριπλάσια η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα η Κομισιόν προβλέπει σταθερή ανάπτυξη στο 2,3% το 2024 και το 2025. H πρόβλεψη αυτή είναι ελαφρώς χαμηλότερη για το 2024 σε σχέση με την πρόβλεψη του περασμένου Νοέμβρη (2,4%) και ελαφρώς προς τα πάνω για το 2025 (2,2% ήταν η πρόβλεψη το Νοέμβρη).

Για την ευρωζώνη, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 0,8% το 2024 και 1,5% το 2025, έναντι ανάπτυξης στην Ε.Ε. της τάξεως του 0,9% το 2024 και 1,7% το 2025.

Εν τω μεταξύ, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν στα μέσα της εβδομάδας προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα 2,5% εφέτος και 2,6% το 2025. Οι προβλέψεις αυτές στηρίζονται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε ετήσια βάση κατά 1,6% τη διετία 2024-2025, κυρίως λόγω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, από την αύξηση των μισθών και την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Σημαντικότερη, ωστόσο, συγκριτικά με την ιδιωτική κατανάλωση θα είναι η συμβολή στην ανάπτυξη των ιδιωτικών επενδύσεων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 9,1% το 2024 και κατά 14,4% το 2025 ως αποτέλεσμα της απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, της μείωσης των επιτοκίων αλλά και του ευνοϊκότερου περιβάλλοντος που δημιουργεί για την ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

Αναφορικά με τα επιτόκια, οι ερωτηθέντες στην έρευνα του Bloomberg προβλέπουν τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας φέτος στο επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 4%.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η οικονομία της ευρωζώνης «ανακάμπτει και βλέπουμε ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει μετά από καιρό σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ