fbpxΝτρίπλες για να περάσει το σχέδιο του ΤΧΣ | Economistas.gr
Skip to main content

Ντρίπλες για να περάσει το σχέδιο του ΤΧΣ

Ντρίπλες για να περάσει το σχέδιο του ΤΧΣ

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το σχέδιο που θα «ξεφορτώσει» τις τράπεζες από «κόκκινα» δάνεια και θα ανοίξει το δρόμο για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, πιθανότατα την επόμενη Δευτέρα.

Το μόνο δεδομένο αυτή τη στιγμή, είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει το βάρος στο σχέδιο του ΤΧΣ, που «τρέχει» προ πολλού η JP Morgan, αλλά για να πάρει το πολυπόθητο «οκ» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, θα χρειαστεί να κάνει μια… ντρίπλα, ένα «by pass».

Όπως αναφέρει ανώτατη τραπεζική πηγή στο Economistas, το βασικό μειονέκτημα του σχεδίου σύστασης APS, είναι η πολύ ακριβή εγγύηση που πρέπει να πληρώνουν τελικά οι τράπεζες, λόγω του ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν- και θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμα- σε μη επενδυτική κατηγορία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα καλούνται να πληρώνουν, για τα τιτλοποιημένα δάνεια, επιτόκια 4-4,5% αντί 2-2,5%.

Σχέδιο APS χωρίς κρατική εγγύηση, άρα χωρίς τέτοια επιβάρυνση, δεν μπορεί να «περπατήσει», καθώς το ιταλικό μοντέλο έδειξε ότι μόνο με την πληρωμή προμήθειας από τις τράπεζες στο Δημόσιο ξεπεράστηκαν οι επιφυλάξεις της Κομισιόν περί κρατικής ενίσχυσης.

Υπάρχει άλλος δρόμος; Η ίδια πηγή σημειώνει ότι θα μπορούσε να παρακαμφθεί το πρόβλημα της ακριβής εγγύησης αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε τα στραβά μάτια. Πόσο πιθανό είναι αυτό; Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μάλλον απίθανο.

Και κάπου εδώ έρχεται το by pass. Το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να περιορίσει αυτό το υψηλό κόστος για τις τράπεζες, στέλνοντας δείγματα από τα προς τιτλοποίηση δάνεια, για rating από οίκους, προσδοκώντας σε μια πιο «φιλική» αξιολόγηση, σε σχέση με το κρατικό χρέος, που συμπαρασύρει όλα τα υπόλοιπα.

Την ίδια ώρα ανεβαίνει, ο «πυρετός» των παρουσιάσεων του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδας, που θεωρείται από πολλούς ως πιο «φιλικό» από τις αγορές, υπό την έννοια ότι πετυχαίνει με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια: και μείωση των «κόκκινων» δανείων και «ξεφόρτωμα» των ισολογισμών των τραπεζών από αναβαλλόμενο φόρο.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δύσκολα θα περάσει από την Κομισιόν, αναδεικνύοντας το αδύνατο σημείο του σχεδίου, που είναι το ενδεχόμενο ανάγκης κεφαλαιακών «ενέσεων» σε μία ή δύο από τις συστημικές τράπεζες.

Ωστόσο, πηγές με άμεση γνώση του σχεδίου, τονίζουν ότι ακόμα κι αν συμβεί τελικά αυτό, οι εν λόγω τράπεζες θα αναζητήσουν- και τελικά θα αντλήσουν- κεφάλαια, με πολύ χαμηλότερο ρίσκο, λόγω της απαλλαγής τους από «κόκκινα» δάνεια και αναβαλλόμενο φόρο.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση, είτε το πρώτο είτε το δεύτερο είτε και τα δύο σχέδια, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, αναδεικνύοντας έτσι και τις ευθύνες των δανειστών- κυρίως των Ευρωπαίων- που αποδεδειγμένα, πλέον, υποτίμησαν το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

«Ό,τι και να κάνουν οι τράπεζες, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους το πρόβλημα», παρατηρούν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι αν και καθυστερημένα, οι Ευρωπαίοι αντιλήφθηκαν ότι «η κληρονομιά της κρίσης είναι πολύ βαριά».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤτΕ: «Καμπανάκι» για τα κέρδη των τραπεζών
ΤτΕ: «Καμπανάκι» για τα κέρδη των τραπεζών
Ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αν και εμφανίζεται βελτιωμένος, δεν είναι ικανός ώστε να επιτευχθεί σύντομα μία σημαντική αποκλιμάκωση του υπολοίπου τους, τονίζει η ΤτΕ.
ΤτΕ: «Καμπανάκι» για τα κέρδη των τραπεζών
Τι λέει η κυβέρνηση για ρυθμίσεις, 10ετες ομόλογο, κόκκινα
Τι λέει η κυβέρνηση για ρυθμίσεις, 10ετες ομόλογο, κόκκινα
Τι ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος για τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων, τη ρύθμιση οφειλών και την έκδοση ομολόγου, πιθανότητα 10ετούς διάρκειας.
Τι λέει η κυβέρνηση για ρυθμίσεις, 10ετες ομόλογο, κόκκινα
Στο ΥΠΟΙΚ όλες οι διάσπαρτες Διευθύνσεις για τις τράπεζες
Στο ΥΠΟΙΚ όλες οι διάσπαρτες Διευθύνσεις για τις τράπεζες
Στα χέρια του νέου υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού, περνάει ο συντονισμός για τις τράπεζες και τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, καθώς πρόκειται να τεθούν ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι διάσπαρτες υπηρεσίες υπό την «ομπρέλα» του.
Στο ΥΠΟΙΚ όλες οι διάσπαρτες Διευθύνσεις για τις τράπεζες